Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Artemis: Ξένος αστροναύτης θα ταξιδέψει στη Σελήνη με τη NASA

Artemis: Ξένος αστροναύτης θα ταξιδέψει στη Σελήνη με τη NASA

Μέχρι σήμερα μόνο 12 αμερικανοί αστροναύτες έχουν πατήσει στο φεγγάρι.

Aστροναύτης από χώρα που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί θα πατήσει στο έδαφος της Σελήνης στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος Artemis, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

Η NASA είχε ήδη ανακοινώσει ότι ένας καναδός αστροναύτης θα συμμετάσχει στην αποστολή Artemis II που θα πετάξει γύρω από τη Σελήνη, πιθανώς το 2024.

Με την τελευταία ανακοίνωση οι ΗΠΑ προχωρούν ένα βήμα παραπέρα με την υπόσχεση να μεταφέρουν πολίτη άλλης χώρας μέχρι την επιφάνεια του φεγγαριού, την οποία έχουν πατήσει μέχρι σήμερα μόνο 12 αμερικανοί αστροναύτες στο πλαίσιο του προγράμματος Apollo τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

«Αναγνωρίζοντας τον ουσιώδη ρόλο που οι σύμμαχοι και εταίροι μας παίζουν στο πρόγραμμα Artemis, έχω την τιμή να ανακοινώσω ότι, μαζί με τους αμερικανούς αστροναύτες, σκοπεύουμε να μεταφέρουμε και έναν διεθνή αστροναύτη στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το τέλος της δεκαετίας» δήλωσε η Χάρις στη διάρκεια συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος στον Λευκό Οίκο.

Τέσσερα άτομα θα συμμετέχουν σε κάθε αποστολή Artemis, όμως μόνο δύο θα κατεβαίνουν μέχρι την επιφάνεια της Σελήνης –οι άλλοι δύο θα παραμένουν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, είτε στην κάψουλα Orion είτε σε έναν μικρό διαστημικό σταθμό με την ονομασία Lunar Gateway.

H NASA έχει ήδη δεσμευτεί να συμπεριλάβει έναν Καναδό στο Artemis II και να φιλοξενήσει έναν Καναδό, τρεις Ευρωπαίους και έναν Ιάπωνα στο Lunar Gateway, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στο CNN.

Για τις αποστολές Artemis III και μετά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιες εθνικότητες θα συμμετάσχουν σε ποιες πτήσεις, διευκρίνισε.

Η πρώτη προσσελήνωση με το Artemis III προγραμματίζεται για το 2025, πιθανότατα όμως θα αναβληθεί λόγω καθυστέρησης στην ανάπτυξη του Starship, του σκάφους της SpaceX που θα παραλαμβάνει τους αστροναύτες σε τροχιά για να τους μεταφέρει στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024