Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ειδικοί σε θέματα μόδας αποκαλύπτουν τις 6 τάσεις που δεν πρόκειται να ακολουθήσουν

Οι ειδικοί σε θέματα μόδας αποκαλύπτουν τις 6 τάσεις που δεν πρόκειται να ακολουθήσουν

Οι τάσεις είναι μέρος αυτού που κάνει τη μόδα ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική - εξάλλου, δημιουργούν ένα διάλογο σχετικά με το τι θεωρείται cool και τι όχι.

Είτε πρόκειται για μουρμουρητά από το f’row, τη μπροστινή σειρά σε επιδείξεις σχεδιαστών, είτε για σχόλια στο TikTok, όλοι έχουν κάτι να πουν για ένα λουκ. Μέρος του «παιχνιδιού» των τάσεων είναι η συνειδητοποίηση ότι αυτό που κάποτε ήταν άσχημο θεωρείται ξαφνικά σικ, και το αντίστροφο, επειδή η αισθητική δεν είναι μόνο υποκειμενική, αλλά επίσης σχετίζεται με το zeitgeist.

Η υψηλή ραπτική ανέκαθεν βουτούσε το δάχτυλο της σε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «άσχημη μόδα», επειδή η προσβασιμότητα και η ευχρηστία δεν είναι οι πρωταρχικές μέριμνες της. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πρωτοποριακούς σχεδιαστές όπως η Rei Kawakubo ή σχεδιαστές της αποδόμησης όπως ο Martin Margeila, και οι δύο καλλιτέχνες που σχεδιάζουν για να παραβιάσουν τα όρια.

Cool τάσεις στη μόδα

Γύρω στο 2014 με τη διάδοση του Normcore, η «άσχημη μόδα» έγινε όχι μόνο πιο mainstream αλλά και ένας τρόπος των ανθρώπων να επαναστατήσουν ενάντια στα πρότυπα ομορφιάς χωρίς να ξοδέψουν χιλιάδες δολάρια για ένα παλτό Balenciaga.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «τάση του Y2k που ανήκει στο παρελθόν»

Λίγο χρόνια μετά, το 2020, τα lockdowns λόγω COVID ενθάρρυναν τους ανθρώπους να ντύνονται περισσότερο για την άνεση παρά για την αισθητική. Η στυλιστική αντίδραση μετά την πανδημία, ήταν οι άνθρωποι να ντύνονται ξανά κομψά.

Σήμερα, μια από τις πιο cool τάσεις στη μόδα είναι να ντύνεσαι «επιμελώς ατημέλητα» ή και «άσχημα».

Έχοντας πει όλα αυτά, υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να δείχνουν εσκεμμένα «άσχημοι», αλλά ντύνονται για να αποτυπώσουν μια αισθητική που διαβάζεται ως συγκροτημένη και επίσης ως έξυπνη.

Θα αποφύγουμε να αποκαλέσουμε αυτή την αισθητική «κομψή», γιατί όπως προαναφέρθηκε το να δείχνεις «άσχημος» μπορεί να θεωρηθεί της μόδας. Και θα αποφύγουμε επίσης να μιλάμε για αυτή την αισθητική ως «κολακευτική», επειδή ο όρος αυτός δεν είναι μόνο υποκειμενικός αλλά έχει καταντήσει να είναι ευφημισμός για το «αδυνάτισμα».

Αντ’ αυτού, ας ονομάσουμε αυτές τις τάσεις «μη φορέσιμες». Παρακάτω μια fashion stylist, μια fashion editor και μια σχεδιάστρια μόδας μιλούν για το ποιες τάσεις δεν θα ακολουθούσαν ποτέ – και ναι, ενώ η αισθητική λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να αποκλειστούν από τους fashion experts.

Flip Flop τακούνια

Η Beverly Osemwenkhae, στυλίστρια μόδας με έδρα τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, σημείωσε ότι η επιλογή των παπουτσιών δεν δείχνει βολική και ότι δεν αρμόζει σε μια προσεγμένη εμφάνιση. «Όταν σκέφτομαι τις σαγιονάρες, σκέφτομαι την παραλία. Η προσθήκη ενός τακουνιού δεν μου αλλάζει τη γνώμη».

Cargo παντελόνια

Η Hayley Prokos, συντάκτρια μόδας του InStyle, δήλωσε στη HuffPost: «Μια τάση που μάλλον δεν θα ακολουθούσα είναι τα cargo παντελόνια. Όχι επειδή δεν πιστεύω ότι είναι cool, αλλά επειδή αισθάνομαι ότι υπάρχει επικείμενη ημερομηνία λήξης». Χαρακτήρισε το λουκ passé (και όχι με νοσταλγικό τρόπο.) «Έχουν τραβήξει την προσοχή όλα τα Y2K(ρούχα), όπως τα χαμηλοκάβαλα, τα cropped tops και τα δερμάτινα μπουφάν τύπου racer. Δεν είναι πολύ ευπροσάρμοστα, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ένα συλλογικό turn-off, καθώς οι μινιμαλιστικές γκαρνταρόμπες γίνονται πιο δημοφιλείς.

«Τα Crocs μπορεί να είναι άνετα, αλλά αν δεν φοριούνται με ποδιά σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ανήκουν κάτω από το κρεβάτι»

View this post on Instagram

A post shared by angie yoo (@angieyooo)

Χαμηλοκάβαλα τζιν

Μια άλλη τάση που σχετίζεται με το Y2K είναι τα ντένιμ χαμηλοκάβαλα που έγιναν δημοφιλή το 2000, αφού φορέθηκαν από σταρ όπως η Τζένιφερ Λόπεζ και η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, τα οποία η Osemwenkhae χαρακτήρισε απίστευτα «ξεπερασμένα». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια «τάση του Y2k που ανήκει στο παρελθόν».

Slingbacks

Η Prokos δήλωσε στη HuffPost ότι η αισθητική δεν αποτελεί αποκρουστικό στοιχείο εδώ – αλλά ο παράγοντας της ευχρηστίας, παίζει το ρόλο του. «Λατρεύω το στυλ του παπουτσιού για τη vintage αισθητική του, αλλά δεν «αγαπάει» την πλατυποδία μου».

Crocs με «κοσμήματα»

Από την άλλη πλευρά, η Osemwenkhae σημείωσε ότι η άνεση δεν πρέπει να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που καθορίζει τα παπούτσια. «Τα Crocs μπορεί να είναι άνετα, αλλά αν δεν φοριούνται με ποδιά σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ανήκουν κάτω από το κρεβάτι». Σημείωσε ότι οι πλατφόρμες ή τα γούρια δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να γίνουν τα Crocs μόδα και πρόσθεσε ότι τα αξεσουάρ χειροτερεύουν την εμφάνιση. Σίγουρα βέβαια, πολλοί θα διαφωνήσουν.

View this post on Instagram

A post shared by Crocs Shoes (@crocs)

Fast  fashion

Η Lindsay Jones, σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής στο Zac Posen, δήλωσε στη HuffPost ότι δεν θα φορέσει ποτέ fast fashion λόγω των ηθικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων που συνεπάγεται. «Το να ανακυκλώνεις ή να φοράς κάτι vintage και να το κάνεις δικό σου είναι πολύ πιο κομψό όταν πρόκειται να διαμορφώσεις το look σου».

*Με πληροφορίες από Huffpost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: 20TH CENTURY STUDIOS | Jennifer’s Body

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024