Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι προσβολή μία σημαία από τα σεντόνια δολοφονημένων γυναικών;

Είναι προσβολή μία σημαία από τα σεντόνια δολοφονημένων γυναικών;

Αλήθεια αυτό το έργο τέχνης, που παραπέμπει στην ελληνική σημαία είναι προσβολή των εθνικών συμβόλων;

Τα εγκαίνια της νέας έκθεσης της ομογενούς εικαστικού Γεωργίας Λαλέ με τίτλο «Neighborhood Guilt» -στα ελληνικά «Ενοχές της Γειτονιάς»- πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Θέμα της έκθεσης, όπως μεταδίδει και η ιστοσελίδα anaminseis.net, έχει θέμα τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη βία στην Ελλάδα και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Προξενείου με την επωνυμία «Carte Blanche Project», η οποία έχει στόχο την προβολή του έργου των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών.

Η έκθεση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γενικού Προξενείου με την επωνυμία «Carte Blanche Project», η οποία έχει ως στόχο την προβολή του έργου των Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών. Ένα πρόγραμμα που όπως σημειώνεται υλοποιείται σε συνεργασία με αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή και την υποστήριξη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης.

Στόχος όπως επεσήμανε η καλλιτέχνης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα των γενοκτονιών στην Ελλάδα, με την Λαλέ να υπενθυμίζει ότι μόνο το 2022 καταγράφηκαν 22 γυναικοκτονίες.

Σύμφωνα με το anamniseis.net «τα έργα της είναι φτιαγμένα από τα σεντόνια των θυμάτων που της δώρισαν οι συγγενείς των θυμάτων. Το ένα έργο είναι μια σημαία φτιαγμένη με κομμάτια από τα σεντόνια και το δεύτερο είναι αφιερωμένο στις 22 γειτονιές της γενέτειρας που βίωσαν το ειδεχθές έγκλημα. Σ’ αυτό αναγράφονται τα ονόματα των γυναικών που δολοφονήθηκαν, η ημερομηνία και η γειτονιά».

Στην ιστοσελίδα της Γεωργίας Λαλέ σημειώνεται ότι «η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια και στα κρεβάτια τους».

Σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα» υπήρξαν «διαμαρτυρίες από αναγνώστες» και το σχόλιο ότι «καλή και χρυσή η τέχνη αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις».

Ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μιλώντας στο «Cosmos FM» απάντησε σαφώς ότι «η μόνη σημαία που κυματίζει στο Γενικό Προξενείο είναι η γαλανόλευκη. Δεν υπάρχει καμία άλλη σημαία, είναι το πιο ιερό σύμβολο που έχουμε εμείς ως Ελληνες. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο που αφορά σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα όπως είναι αυτό της γυναικοκτονίας και της κοινωνικής βίας».

Υπογράμμισε δε ότι «η Τέχνη είναι έκφραση, η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψή του. Εάν συμφωνούμε όλοι σε όλα δεν θα είχε νόημα ο κοινωνικός διάλογος. Εγώ θα σας πω το επιχείρημα που λέει η ίδια η καλλιτέχνης και με το οποίο συμφωνώ: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελε μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Οτι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας».

Όπως έγινε γνωστό ωστόσο με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, το έργο θα αποσυρθεί από την έκθεση.

Αλήθεια αυτό το έργο τέχνης, που παραπέμπει στην ελληνική σημαία είναι προσβολή των εθνικών συμβόλων;

Είναι προσβολή εθνικού συμβόλου μία σημαία φτιαγμένη από τα σεντόνια 22 κοριτσιών και γυναικών που δολοφονήθηκαν επειδή ακριβώς ήταν γυναίκες;

Είναι προσβολή εθνικού συμβόλου μία σημαία που φτιάχτηκε από τα σεντόνια που δώρισαν αυτοί που αγαπούσαν τις γυναίκες που έγιναν τα θύματα της πλέον ακραίας μορφής έμφυλης βίας;

Είναι αλήθεια προσβολή μία σημαία από τα σεντόνια δολοφονημένων γυναικών;

Κομμάτια από τον πόνο αυτών που αγαπούσαν αυτές τις 22 γυναίκες και τα δώρισαν για να στείλουν ένα μήνυμα.

Κομμάτια από σεντόνια που θέλουν να θυμίζουν τον πόνο που ένιωσαν αυτές οι 22 γυναίκες.

Κομμάτια από σεντόνια που θέλουν να θυμίζουν το φόβο που ένιωσαν αυτές οι 22 γυναίκες.

Κομμάτια από σεντόνια που φωνάζουν ότι αυτές οι 22 γυναίκες δεν ήταν τα τελευταία θύματα.

Κομμάτια από σεντόνια που φωνάζουν 22 «γιατί».

Κομμάτια από σεντόνια 22 γυναικών που φώναζαν «βοήθεια» και δεν τις άκουσε κανείς.

Κομμάτια από σεντόνια 22 γυναικών που ήταν η μάνα, η αδερφή, η κόρη, η φίλη, η αγαπημένη, ο πιο πολύτιμος άνθρωπος.

Κομμάτια από σεντόνια 22 δολοφονημένων γυναικών. Ροζ. Λευκά. Κόκκινα. Με λουλούδια.

Κομμάτια που καταγγέλλουν 22 εγκλήματα στο «λάθος» χρώμα…

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024