Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Συνάντηση του επικεφαλής της Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Ισραήλ: Συνάντηση του επικεφαλής της Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για επανάληψη των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με αναφορές σε διεθνή ΜΜΕ αναμένεται να γίνει συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της Μοσάντ και του Κατάρ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι στην Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Την είδηση αναπαράγουν ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης και εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ισραηλινών αξιωματούχων με την κυβέρνηση του Κατάρ μετά την κατάρρευση της συμφωνίας πριν από δύο εβδομάδες.

Η παραδοχή των IDF για τον θάνατο των τριών Ισραηλινών ομήρωδυσχεραίνει κι άλλο τη θέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου που  είχε απορρίψει την πρόταση του Κατάρ για διερευνητικές συζητήσεις

Η είδηση έρχεται στο φόντο της δολοφονίας τριών Ισραηλινών ομήρων από φίλια πυρά στη Γάζα, γεγονός που προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στο Ισραήλ με αυθόρμητες διαδηλώσεις να ξεσπούν το βράδυ της Παρασκευής στο Τελ Αβίβ και τους συγγενείς των ομήρων να ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αλλαγή πλεύσης

Η διάθεση του Ισραήλ για διαπραγματεύσεις υποδηλώνει, σύμφωνα με το Axios, ότι είναι έτοιμο να προσπαθήσει να διερευνήσει μια νέα συμφωνία για τους ομήρους. Η προηγούμενη συμφωνία εκτροχιάστηκε όταν υπήρξε διαφωνία σχετικά με τους ομήρους που επρόκειτο να απελευθερωθούν καθώς το Ισραήλ ζητούσε να αφεθούν ελεύθερες γυναίκες με τη Χαμάς να αντιτείνει ότι πρόκειται για γυναίκες στρατιώτες των IDF, για τις οποίες θα χρειαζόταν άλλη συμφωνία.

Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και την εισβολή του Ισραήλ και στη νότια Γάζα, η Χαμάς ξεκαθάρισε ότι για να απελευθερώσει ομήρους θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ενώ υποστήριξε ότι δεκάδες αιχμάλωτοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Το «ατύχημα» με τους ομήρους

Η παραδοχή των IDF για τον θάνατο των τριών Ισραηλινών ομήρων – καθώς όπως ανέφεραν τους πέρασαν για μαχητές που φορούσαν πολιτικά – δυσχεραίνει κι άλλο τη θέση του Μπενιαμίν Νετανιάχου που πριν από μία εβδομάδα είχε απορρίψει την πρόταση του Κατάρ για διερευνητικές συζητήσεις αποφασίζοντας ο επικεφαλής της Μοσάντ να μην προχωρήσει σε καμία συνάντηση.

Οι παρασκηνιακές συνομιλίες και παραινέσεις, ακόμα και από τις ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο μίας νέας διαπραγμάτευσης φαίνεται πως δεν έβρισκαν ευήκοα ώτα στο Ισραήλ.

Ο Άλαν Φίσερ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι ο Νετανιάχου ήταν «κάθετα αντίθετος στην ιδέα της αποστολής του επικεφαλής της Μοσάντ για να προσπαθήσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις».

Η αλλαγή στη στάση του Ισραήλ, που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα, οφείλεται «σε αυτό που μόλις συνέβη (σσ δολοφονία ομήρων)» δήλωσε ο Φίσερ και πρόσθεσε: «Ίσως οφείλεται στους εκατοντάδες που βγήκαν στους δρόμους, ίσως στην πίεση που ασκούν οι οικογένειες των αιχμαλώτων που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τους αγνοεί».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024