Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσικά τρολ αλωνίζουν στο TikTok - Μπαράζ fake news για τον πόλεμο

Ρωσικά τρολ αλωνίζουν στο TikTok – Μπαράζ fake news για τον πόλεμο

Ο κινεζικός κολοσσός social media διεξήγαγε έρευνα και εντόπισε ψεύτικους λογαριασμούς διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Εκατομμύρια χρήστες του TikTok έγιναν παραλήπτες παραπληροφόρησης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία διαδόθηκε μέσω ψεύτικων λογαριασμών.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του ίδιου του κινεζικού κολοσσού social media, σύμφωνα με την οποία αναρτήσεις στον ιστότοπο είχαν ως παραλήπτες – στόχο Ουκανούς και Ρώσους χρήστες, καθώς και πολλούς άλλους σε όλη την Ευρώπη, με περιεχόμενο σχεδιασμένο να «ενισχύει τεχνητά το φιλορωσικό αφήγημα» σε σχέση με τον πόλεμο.

Ορισμένοι λογαριασμοί, μάλιστα, οι οποίοι διέδιδαν τη φιλοροσωική προπαγάνδα χαρακτηρίζονταν ψευδώς ως ειδησεογραφικά μέσα.

Σε άλλη έρευνα, του BBC, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή, αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν 800 ψεύτικοι λογαριασμοί, που στόχευαν ευρωπαϊκές χώρες με αβάσιμους ισχυρισμούς ότι ανώτεροι ουκρανοί αξιωματούχοι και οι συγγενείς τους αγόρασαν πολυτελή αυτοκίνητα ή βίλες στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε στο CNBC ότι η εταιρεία είχε ξεκινήσει να ερευνά τους λογαριασμούς πριν από το BBC και ότι από τότε αφαιρέθηκαν όλοι οι ψεύτικοι λογαριασμοί που εντοπίστηκαν.

«Συνεχώς και ακατάπαυστα καταδιώκουμε αυτούς που επιδιώκουν να επηρεάσουν την κοινότητα [του TikTok] μέσω παραπλανητικών συμπεριφορών», επισημαίνει η εταιρεία.

Και σε παραλήπτες στην Ελλάδα

Η πλειονότητα των ψεύτικων λογαριασμών – περίπου 13.000 – που εντοπίστηκαν από το TikTok είχαν ως έδρα το εσωτερικό της Ρωσίας και διέδωσαν την πολεμική προπαγάνδα του Κρεμλίνου σε τοπικές γλώσσες στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στη Σερβία, στην Τσεχία, στην Πολωνία και στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους λογαριασμούς που εντοπίστηκαν λειτουργούσαν από την Ουκρανία και διαπιστώθηκε ότι «ενίσχυαν τεχνητά αφηγήσεις με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τον ουκρανικό στρατό».

Οι ακόλουθοι των ψεύτικων λογαριασμών ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την TikTok, αλλά τα βίντεο που κοινοποιούνται στην πλατφόρμα προσεγγίζουν συνήθως εκατομμύρια θεατές.

Τα τελευταία στοιχεία προστίθενται σε αντίστοιχες προηγούμενες αναφορές για ψεύτικους φιλορωσικούς λογαριασμούς που εντόπισε το TikTok, καθώς εντείνει τους εθελοντικούς ελέγχους κάτω από το βάρος των διεθνών πιέσεων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για καταστολή των ψευδών χρηστών και παραπληροφόρησης.

Πηγή: ΟΤ.gr

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024