Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Προειδοποίηση για καμπάνιες fake news στις ευρωεκλογές

Τεχνητή νοημοσύνη: Προειδοποίηση για καμπάνιες fake news στις ευρωεκλογές

Οι φόβοι για τσουνάμι παραπληροφόρησης ανηυσυχούν την Ευρώπη, γράφει το Politico.

Οι εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024 κινδυνεύουν από chatbot τεχνητής νοημοσύνης και deepfake εικόνες και βίντεο, προειδοποίησε την Πέμπτη η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του μπλοκ ENISA.

Στην ετήσιά έκθεσή της Threat Landscape, που χαρτογραφεί απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην Ευρώπη, η ευρωπαϊκή υπηρεσία αναφέρει ότι έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στα chatbots AI, τα deepfakes και παρόμοιες τεχνολογίες.

Και προσθέτει ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας —και ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης— θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του επόμενου έτους για να εντοπίσουν, να απομυθοποιήσουν και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη στο διαδίκτυο.

O ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης στοχοποιήθηκε με ψεύτικο βίντεο που τον δείχνει να βρίζει

«Η εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία της ΕΕ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να βασιζόμαστε σε υποδομές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και από την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας Juhan Lepassaar.

Όπως επισημαίνει το Politico, οι φόβοι για τη διάδοση της παραπληροφόρησης που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν ενταθεί σε όλη την Ευρώπη. Τέτοια deepfakes και άλλο περιεχόμενο εμφανίστηκαν σε προεκλογικές εκστρατείες στην Πολωνία και τη Σλοβακία τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, στοχοποιήθηκε αυτόν τον μήνα με ένα ηχητικό απόσπασμα που φέρεται να τον δείχνει να βρίζει τους υπαλλήλους του που έγινε viral — αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ψεύτικο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και ενδεχομένως η Ουκρανία είναι μεταξύ των δημοκρατικών χωρών που πρόκειται να διεξαγάγουν εκλογές τους επόμενους 16 μήνες. Εκείνοι που εργάζονται για να διατηρήσουν ανέπαφη την εκλογική ακεραιότητα παρακολουθούν επιφυλακτικά την εμφάνιση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ως τρόπο να πυροδοτήσουν ήδη έντονα πολωμένες πολιτικές συζητήσεις, απειλές ξένης επιρροής και ψεύτικες ειδήσεις .

Κατάχρηση από τους χάκερς

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ανακοίνωσε ότι εντόπισε τρεις τρόπους με τους οποίους οι χάκερ έκαναν κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας για τη δημιουργία πειστικών email phishing και μηνυμάτων που μοιάζουν με νόμιμες πηγές, τη δημιουργία ψεύτικης φωνής και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για εξόρυξη δεδομένων για κακόβουλους σκοπούς.

Ο Henry Adjer, ένας επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge που ειδικεύεται στα deepfakes, είπε σε παλαιότερη συνέντευξή του ότι «αυτές οι εφαρμογές [AI] ήταν προηγουμένως απαγορευτικά δαπανηρές ή δυσπρόσιτες για ένα καθημερινό άτομο. Τώρα βρίσκονται σε εφαρμογές που απευθύνονται στους καταναλωτές, σε ιστότοπους, συχνά δωρεάν ή πολύ φθηνές».

«Πρωτοφανής αύξηση» στο ransomware

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παρατηρηθεί μια «άνευ προηγουμένου αύξηση» σε κυβερνοεπιθέσεις, όπως ransomware για την κλοπή δεδομένων οργανισμών και την απαίτηση λύτρων σε αντάλλαγμα, ανέφερε η υπηρεσία στην έκθεση Threat Landscape.

Ο ENISA κατέγραψε περισσότερα από 2500 περιστατικά στον κυβερνοχώρο από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, με 220 να στοχεύουν συγκεκριμένα δύο ή περισσότερες χώρες της ΕΕ. Οι δημόσιες διοικήσεις και η υγεία ήταν οι κορυφαίοι στόχοι στο 19% και 8%, ενώ το 6% όλων των εισβολών στόχευαν τον μεταποιητικό τομέα, τις μεταφορές και τους χρηματοοικονομικούς τομείς.

Πηγή: ΟΤ.gr

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024