Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Έρευνα της ΕΕ για την παραπληροφόρηση του πολέμου στο Twitter, πιέσεις σε Meta και TikTok

Ισραήλ: Έρευνα της ΕΕ για την παραπληροφόρηση του πολέμου στο Twitter, πιέσεις σε Meta και TikTok

To βίαιο και παραπλανητικό περιεχόμενο αυξήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίθεση της Χαμάς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά του X, προηγουμένως γνωστού ως Twitter, για το τσουνάμι παραπληροφόρησης μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αφού πρώτα επέκρινε την εταιρεία του Έλον Μασκ, τη Meta Platforms και το TikTok.

Τα fake news πολλαπλασιάστηκαν και στις τρεις πλατφόρμες μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, με ερευνητές που ειδικεύονται σε θέματα παραπληροφόρησης να δηλώνουν στο Reuters ότι το πρόβλημα δείχνει πιο διαδεδομένο στο X.

Tο X κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 6% του παγκόσμιου τζίρου του

H έρευνα που άνοιξε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν θα εξετάσει το κατά πόσο το X συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η οποία τέθηκε σε ισχύ το Νοέμβριο και αναγκάζει τις μεγάλες πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να απομακρύνουν το παράνομο περιεχόμενο, να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και να προστατεύσουν τις υπηρεσίες τους από τεχνικές χειραγώγησης.

Απαντώντας σε επιστολή που είχε λάβει από τον Μπρετόν, η διευθύνουσα σύμβουλος του Χ Λίντα Γιακαρίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι η πλατφόρμα διέγραψε «εκατοντάδες» λογαριασμούς που συνδέονται με τη Χαμάς και αφαίρεσε ή στάμπαρε με προειδοποιητικά μηνύματα χιλιάδες αναρτήσεις που σχετίζονται με την επίθεση.

«Στείλαμε στο @X επίσημο αίτημα για πληροφορίες, το πρώτο βήμα στην έρευνά μας προκειμένου να διαπιστώσουμε αν συμμορφώνεται με το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» έγραψε ο επίτροπος στο Χ.

Σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας, το X κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει το 6% του παγκόσμιου τζίρου του.

Την Παρασκευή, ο Έλον Μασκ υποστήριξε με ανάρτηση στην πλατφόρμα του ότι η ΕΕ δεν έχει δώσει παραδείγματα παραπληροφόρησης.

Ωστόσο το Χ έχει διορία μέχρι τις 18 Οκτωβρίου να εξηγήσει πώς ενεργοποιείται το πρωτόκολλό του για τη διαχείριση και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για άλλα ζητήματα που συνδέονται με την παραπληροφόρηση.

Νωρίτερα φέτος, ο Μασκ απενεργοποίησε ένα εργαλείο που επέτρεπε σε ερευνητές να παρακολουθούν λέξεις-κλειδιά και hashtag στο Χ, κάτι που τους αναγκάζει να εξετάζουν μόνοι τους τις αναρτήσεις σε μια χρονοβόρα διαδικασία.

Αφότου εξαγόρασε το Twitter, προκειμένου να αποκαταστήσει την «ελευθερία του λόγου», ο Μασκ μείωσε το προσωπικό της εταιρείας από τους 7.500 εργαζομένους σε περίπου 1.500 προκειμένου να περιορίσει τα κόστη. Πολλοί από όσους απολύθηκαν ήταν αναθεωρητές που διέγραφαν παράνομο περιεχόμενο και αναγνώριζαν τις καμπάνιες παραπληροφόρησης.

Ο Τιερί Μπρετόν απαιτεί συμμόρρφωση των εταιρειών με το Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Reuters)

Πιέσεις σε TikTok, Facebook, Instagram

Εκτός από το Χ, ο Τιερί Μπρετόν έστειλε την Πέμπτη επιστολή και στον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok Σου Ζι Τσιού, στον οποίο έδωσε περιθώριο 24 ωρών να εντείνει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου.

Ανάλογη επιστολή εστάλη στη Meta Platforms του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram.

Στην επιστολή του προς το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική ByteDance, ο επίτροπος εστιάστηκε στα fake news σχετικά με τον πόλεμο.

«Δεδομένου ότι η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται ευρέως από παιδιά και εφήβους, έχετε την ιδιαίτερη υποχρέωση να τους προστατεύσετε από βίαιο περιεχόμενο που εικονίζει την απαγωγή ομήρων και ωμά βίντεο που φέρονται να κυκλοφορούν ευρέως στην πλατφόρμα σας» έγραψε.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024