Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυγέρη: Αποτυχημένη η στρατηγική της κυβέρνησης στο ζήτημα της Αλβανίας

Αυγέρη: Αποτυχημένη η στρατηγική της κυβέρνησης στο ζήτημα της Αλβανίας

Η Δώρα Αυγέρη σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρυσι τέτοιον καιρό, «είχε δεχθεί το απαγορευτικό της Αλβανίας να μην πάει στα μειονοτικά χωριά»

«Αποτυχημένη» χαρακτήρισε την στρατηγική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη,

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας να ορκιστεί, με ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης, είναι ζήτημα κράτους Δικαίου, επομένως είναι και ένα ζήτημα που επηρεάζει την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ», τόνισε αναφορικά με το θέμα του βέτο που βάζει η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

«Ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για μια στέρεη εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Δυστυχώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει»

«Να θυμίσουμε ότι τον Μάρτιο του 2019, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν βάλει βέτο στο Βουκουρέστι, με αφορμή την υπόθεση με τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας. Έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία η τότε αλβανική κυβέρνηση. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2019, όταν ήταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, είχε μπει στην απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι τα ζητήματα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και της περιουσιακής κατάστασης της μειονότητας είναι ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», υπογράμμισε η Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο Action 24

«Τώρα ανακάλυψε ο Μητσοτάκης ότι ο Ράμα είναι το κακό παιδί της Ευρώπης;»

Σημείωσε, ωστόσο, πως «τα θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα αφορούν τη στάση της γειτονικής χώρας και του κ. Ράμα προσωπικά, αναδεικνύουν όμως και μια αποτυχημένη στρατηγική της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πέρυσι τέτοιον καιρό είχε δεχθεί το απαγορευτικό από την πλευρά της Αλβανίας να μην πάει στα μειονοτικά χωριά».

Και προσέθεσε πως, τελικά, «πριν τις τοπικές εκλογές στην Αλβανία και τις δικές μας εθνικές εκλογές, επισκέφτηκε μόνο τα Τίρανα, όχι τα μειονοτικά χωριά. Σε ένα κλίμα μάλιστα πανηγυρικό τότε, με ανταλλαγή φιλοφρονήσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Ο κ. Μητσοτάκης καλούσε τους Ευρωπαίους να πάνε να δουν το αλβανικό θαύμα, ενώ ο Έντι Ράμα αποκαλούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό εξαιρετικό κυβερνήτη. Αλλά όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις 22 Δεκεμβρίου του 2022, επισκέφτηκε τα μειονοτικά χωριά, στην ουσία δεν είπε τίποτα. Τώρα ξαφνικά ανακαλύπτει ότι ο κ. Ράμα, με τον οποίο αντήλλασσε φιλοφρονήσεις, είναι το κακό παιδί της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ό,τι σπέρνεις θερίζεις. Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για μια στέρεη εξωτερική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Δυστυχώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει», σημείωσε.

«Η πλειοψηφία των μελών μας έχει παραμείνει, περιμένει και επιμένει»

Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Δώρα Αυγέρη ανέφερε ότι «διανύσαμε μια δύσκολη περίοδο, αλλά νομίζω ότι αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Κοιτάμε μπροστά. Και σας μεταφέρω την αίσθηση του απλού κόσμου, των απλών μελών. Μάλιστα, προσφάτως ήμουν στη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη μας επιμένουν, παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λίγες οι αποχωρήσεις. Η πλειοψηφία των μελών έχει παραμείνει, περιμένει και επιμένει. Πλέον έχουμε έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα το συνέδριο, ο οποίος σχεδιάστηκε μέσα σε ένα κλίμα ομόνοιας και ομοφωνίας στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή».

Τονίζοντας την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απαντήσει στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, η Δώρα Αυγέρη είπε ότι «στόχος είναι η παραγωγική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη. Γιατί η κυβέρνηση φέρνει έναν προϋπολογισμό που είναι άδικος, που δεν απαντά στις αγωνίες, τη φτώχεια των ανθρώπων της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Σε μια περίοδο που φαίνεται – τουλάχιστον με αυτά που προβάλλει η κυβέρνηση – ότι οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγοράσουν τα απαραίτητα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας, τα ζητήματα της καθημερινότητας, της ακρίβειας, το ότι δεν μπορείς να ζεσταθείς μέσα στον χειμώνα, να κάνεις ένα βασικό προγραμματισμό για τις γιορτές».

«Από εκεί που προέρχομαι, βλέπω ότι ο κόσμος ζορίζεται πολύ γιατί η σύνταξη δεν φτάνει, κατατρώγεται το εισόδημα στην πρώτη εβδομάδα του μήνα, γιατί έχουμε από τους μεγαλύτερους πληθωρισμούς στα τρόφιμα σε όλη την Ευρώπη, γιατί οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε Ευρωπαίο αλλά αμείβονται λιγότερο, γιατί η αγοραστική δύναμη είναι μικρότερη», σημείωσε επίσης.

«Ο κύκλος των ’11’ για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει»

Κληθείσα να απαντήσει στην κριτική που ασκούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι «11» αποχωρήσαντες βουλευτές, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω να απαντήσω κάτι σε μέλη μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που διαμορφώθηκε με το να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας νέος σχηματισμός, ο οποίος χαράσσει πια τη δική του γραμμή. Αυτός ο κύκλος, τουλάχιστον για τον ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε. Σε τελική ανάλυση αξιολογητής είναι ο λαός».

«Αντίπαλός μας είναι οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, που όχι μόνο δεν απαντά αποτελεσματικά στα προβλήματα, αλλά είναι και η αιτία των προβλημάτων εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζει», επανέλαβε η Δώρα Αυγέρη.

«Όταν δίνεις μια μάχη, δίνεις τη μάχη για να κερδίσεις τον αντίπαλο, τη ΝΔ»

Όσον αφορά την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε πως «έχουμε πολλή δουλειά και αρκετό δρόμο, και πραγματικό και πολιτικό, για να διανύσουμε. Έχουμε τις διαδικασίες μας, έναν οδικό χάρτη που έχει σχεδιαστεί για την ανασύνταξη των οργανώσεων μελών, των Νομαρχιακών Επιτροπών, τις διαδικασίες για τα νέα συντονιστικά, την εκλογή συνέδρων. Κι ένα πολύ σημαντικό και καθοριστικό συνέδριο, στα τέλη Φεβρουαρίου, που θα έχει, εκτός από πανηγυρικό χαρακτήρα, έντονα προγραμματικό χαρακτήρα για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του κόμματος με στόχο και προοπτική τις ευρωεκλογές. Και φυσικά, τις εκλογές που αλλάζουν κυβερνήσεις ή επιβεβαιώνουν μια κυβέρνηση, που είναι οι βουλευτικές εκλογές», επισήμανε.

Σχετικά με τον εκλογικό πήχη, σχολίασε πως «όταν δίνεις μια μάχη, δίνεις τη μάχη για να κερδίσεις τον αντίπαλο. Ο αντίπαλος είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι επιλογές του πρωθυπουργού. Αλίμονο εάν δεν δίνεις μια μάχη για να κερδίσεις τον αντίπαλό σου. Νομίζω ότι θα δώσουμε αυτή τη μάχη με αξιώσεις, κόντρα ενδεχομένως σε προβλέψεις και εκτιμήσεις. Και ειδικά οι αριστεροί και οι αριστερές έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες μέσα σε δύσκολα περιβάλλοντα και συνθήκες. Αυτή είναι η αποστολή, αυτό κάνουμε, εδώ είμαστε και θα κριθούμε», σημείωσε καταληκτικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024