Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

«Η κατάσταση αντιβαίνει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες» αναφέρει σε επιστολή της η Ελλάδα.

Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας έχει προκαλέσει η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, με την Ελλάδα να προειδοποιεί ότι δεν θα συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν η χώρα δεν λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του προφυλακισμένου δημάρχου Χιμάρας.

Η Αθήνα κατέθεσε σήμερα στο COREPER (συμβούλιο Μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ε.Ε.) γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου Μπελέρη αποτελεί προϋπόθεση για την πορεία της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η Ελλάδα διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις της όσον την διαδικασία της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης του Φρέντι Μπελέρη, «η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

«Ο κ. Φρέντι Μπελέρη, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας και εκλεγμένος δήμαρχος της Χιμάρας, συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023, με την κατηγορία της εκλογικής απάτης» αναφέρεται στην επιστολή.

Κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας

«Παρόλα αυτά, ήταν ένας από τους επτά υποψηφίους της αντιπολίτευσης, που κατάφεραν να κερδίσουν έναν από τους 61 δήμους της χώρας. Η σύλληψή του εγείρει σοβαρές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής διακρίσεων έναντι ενός μέλους μιας εθνικής μειονότητας που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζεται και προστίθεται:

«Ο κ. Μπελέρης συνεχίζει να βρίσκεται στη φυλακή μέχρι σήμερα, σχεδόν για επτά μήνες και έτσι του έχει στερηθεί το πολιτικό του δικαίωμα ως εκλεγμένου δημάρχου να αναλάβει τα καθήκοντά του».

«Η κατάσταση αντιβαίνει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες»

Η ελληνική πλευρά, σημειώνει ότι σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο η ορκωμοσία του Μπελέρη είναι μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ως εκ τούτου η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο, η ανάληψη των καθηκόντων του δεν θα πρέπει να θίγει τη διαδικασία ή την έκβαση των εκκρεμών δικών, δεδομένου ότι αποτελεί απλώς μια απλή διοικητική πράξη, η οποία δεν παρεμβαίνει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Συνεπώς, η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του εκλεγμένου δημάρχου κ. Μπελέρη αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία αντανακλά την περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου.

Η κατάσταση αντιβαίνει στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες μας, τα κριτήρια προσχώρησης και το κεκτημένο της ΕΕ, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Η Ελλάδα αναμένει από την Αλβανία να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπελέρη, καθώς και να σεβαστεί το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης της έκθεσης αξιολόγησης των εκκρεμών κριτηρίων αξιολόγησης» καταλήγει η επιστολή που κατατέθηκε στην ΕΕ.

Sports in

Αταμάν: «Εγώ έκανα όλες τις μεταγραφές το καλοκαίρι – Στόχος μου να γίνω πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ»

Ο Εργκίν Αταμάν παραχώρησε συνέντευξη στην Τουρκία, μιλώντας για τις πρώτες του εντυπώσεις από την Ελλάδα, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τους μελλοντικούς του στόχους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024