Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποίηση από Αθήνα για «φρένο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λόγω Μπελέρη

Προειδοποίηση από Αθήνα για «φρένο» στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας λόγω Μπελέρη

Η Αθήνα κατέθεσε επιφύλαξη για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ένωση

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο in, ότι η Ελλάδα κατέθεσε στο Coreper (επιτροπή μονίμων αντιπροσώπων) ρητή επιφύλαξη ως προς την πρόοδο της αλβανικής ενταξιακής διαδικασίας καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συναινέσει στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας εφόσον δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με την ανάληψη καθηκόντων του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επιστολή που αποτελεί τεχνικής φύσεως κομμάτι θα αποσταλεί από την προεδρία του Συμβουλίου, αλλά η Ελλάδα κατέστησε σαφές προκειμένου να συναινέσει στα επόμενα δύο τεχνικά βήματα για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία πρέπει να υπάρξει απτή πρόοδος στην υπόθεση Μπελέρη.

Την άλλη εβδομάδα εκδικάζεται η αίτησή του στο ειδικό δικαστήριο

Σημειώνεται δε ότι η αίτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας αναμένεται να εξεταστεί στις 4 Δεκεμβρίου, μετά από 6 μήνες κωλυσιεργίας, στο ειδικό δικαστήριο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση περί ορκωμοσίας του.

Λίγα λόγια για την επιτροπή Coreper

Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων ή Coreper είναι αρμόδια για την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ εκπροσωπείται στην Coreper από έναν μόνιμο αντιπρόσωπο και έναν αναπληρωτή μόνιμο αντιπρόσωπο με τον βαθμό του πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επιτροπή κατέχει κεντρική θέση στο σύστημα λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Συντονίζει και προετοιμάζει τις εργασίες όλων των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και καταβάλλει προσπάθειες, στο επίπεδό της, για την εύρεση συμφωνίας που θα υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση από το Συμβούλιο.

Διασφαλίζει, επίσης, τη συνοχή των πολιτικών και των δράσεων της ΕΕ και μεριμνά για την τήρηση των ακόλουθων αρχών και κανόνων:

  • των αρχών της νομιμότητας, της επικουρικότητας, της αναλογικότητας και της αιτιολόγησης των πράξεων·
  • των κανόνων που καθορίζουν τις αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων, των φορέων, των υπηρεσιών και των οργανισμών της ΕΕ·
  • των δημοσιονομικών προβλέψεων·
  • των κανόνων διαδικασίας, διαφάνειας και ποιότητας της διατύπωσης.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024