Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τακτικισμοί... και εμπόδια στην ορκωμοσία Μπελέρη

Τακτικισμοί… και εμπόδια στην ορκωμοσία Μπελέρη

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι αρμόδιο για να λάβει επιτέλους την απόφαση για το αν πρέπει ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας να πάρει άδεια ή όχι για να ορκιστεί, είναι το Ειδικό Δικαστήριο

Τακτικισμούς και συνέχεια της προσπάθειας ελέγχου της Δικαιοσύνης με στόχο να τον εμποδίσει να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του συνεχίζει να καταγγέλλει ο εκλεγμένος – πλέον – δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης, σε όλες του τις δηλώσεις.

Και όλα αυτά ενώ συνεχίζεται το παιχνίδι με το ποιο δικαστήριο είναι αρμόδιο για να πάρει την απόφαση σχετικά με το αν ο Μπελέρης πρέπει να πάρει άδεια για να ορκιστεί. Με την Αθήνα να δηλώνει την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τις προσπάθειές της, με στόχο όχι να επηρεάσει την απόφαση της Δικαιοσύνης, αλλά να επιτραπεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας να ορκιστεί.

Στη συνεδρίασή του το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πάντως ότι αρμόδιο για να λάβει επιτέλους την απόφαση για το αν ο Μπελέρης πρέπει να πάρει άδεια ή όχι για να ορκιστεί, είναι το Ειδικό Δικαστήριο ενάντια στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα (SPAK), το οποίο είχε ήδη δηλώσει δύο φορές αναρμόδιο. Να σημειωθεί ότι μέχρι την περασμένη εβδομάδα και ενώ είχαν περάσει ήδη δέκα μέρες, σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε σταλεί το έγγραφο που απαιτείται στο SPAK προκειμένου να οριστεί η δικάσιμος, με τη γραφειοκρατία να μπαίνει επίσης στο παιχνίδι των καθυστερήσεων.

Και όλα αυτά ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης στις 7 Νοεμβρίου, για την υπόθεση Μπελέρη που αφορά τις κατηγορίες για την εξαγορά ψήφων, με κατηγορούμενους τόσο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας όσο και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Αρσέν Ράμα, πάνω στην κατάθεση του οποίου χτίστηκε και το κατηγορητήριο, παραδέχτηκε ότι έλαβε χρήματα από την αστυνομία της Αλβανίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πληροφοριοδότης. Να σημειωθεί ότι ως σκάνδαλο αναφέρει τη δίωξη Μπελέρη και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα αποκαλύπτοντας και ο ίδιος ότι ο Αρσέν Ράμα πληρώθηκε για να καταθέσει.

Να σημειωθεί ότι σαφείς εξηγήσεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις δεν κατάφερε να δώσει ούτε ο πρώην διευθυντής του αστυνομικού τμήματος Χειμάρρας, Ερμάλ Αϊντίνι, ο οποίος στη συνέχεια, και αφού ο Μπελέρης συνελήφθη πήρε προαγωγή και έγινε αστυνομικός διευθυντής Αυλώνας.

Η έκθεση της ΕΕ

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί στις 22 Νοεμβρίου, με την Αθήνα να έχει ήδη πετύχει να υπάρχει σαφής αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Στην έκθεση υπογραμμίζεται δε ότι «η προφυλάκιση ενός νεοεκλεγμένου δημάρχου ελληνικής καταγωγής με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, έχει προκαλέσει διμερείς εντάσεις και εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Τα αιτήματά του να του χορηγηθεί ειδική άδεια για να μπορέσει να ορκιστεί έχουν απορριφθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συζητήσει για την ανάθεση της σχετικής προσφυγής σε δικαστήριο».

Με την Αθήνα να μπλοκάρει και την επιστολή της ΕΕ στην Αλβανία που αφορά την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τα πρώτα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας.

Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Φρέντι Μπελέρη σημειώνουν ότι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος εάν στη δίκη παρουσιαζόταν μάρτυρας που παραδεχόταν ότι είχε χρηματιστεί οι κατηγορίες θα είχαν πέσει και αυτό αποδεικνύει και τον πολιτικό χαρακτήρα της δίωξης. Περιμένουν δε να δουν πότε θα οριστεί δικάσιμος προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση για την άδεια στον Μπελέρη να ορκιστεί. Και αν τελικά η αλβανική πλευρά θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο.

Με τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν όσους προέβλεπαν ότι θα είναι μία μακρά και δύσκολη διαδικασία κατά την οποία ο Ράμα θέλει να μεταβιβάσει το σύνολο της ευθύνης για την όποια απόφαση στο δικαστήριο.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024