Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Η Αλβανία παραβιάζει τις αντιλήψεις που έχουμε για το κράτος δικαίου», λέει ο Βορίδης για τον Μπελέρη

«Η Αλβανία παραβιάζει τις αντιλήψεις που έχουμε για το κράτος δικαίου», λέει ο Βορίδης για τον Μπελέρη

Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη για πλημμέλημμα, με καθαρό ποινικό μητρώο, κρατείται πέντε μήνες, ενώ ξεκινάει μια δίκη με πολλά δικονομικά ζητήματα, τόνισε ο Μάκης Βορίδης

«Στη συνείδηση των περισσοτέρων από εμάς και στη συνείδηση του Έλληνα πρωθυπουργού, η Αλβανία παραβιάζει τις αντιλήψεις που έχουμε για το κράτος δικαίου και για τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Μιλώντας στο Συνέδριο Διεθνών Εξελίξεων «1ο International Affairs Forum», που διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το κράτος δικαίου, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ο δήμαρχος Χιμάρας συνελήφθη για πλημμέλημμα, με καθαρό ποινικό μητρώο, κρατείται πέντε μήνες στη φυλακή, ενώ ξεκινάει μια δίκη χωρίς να έχει αφεθεί ελεύθερος και με πολλά δικονομικά ζητήματα.

Για την επιχειρηματολογία της αλβανικής πλευράς σημείωσε ότι «η άμυνα της Αλβανίας είναι η ανεξάρτητη αλβανική δικαιοσύνη», ενώ έθεσε το ερώτημα αν η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης καθιστά τις αποφάσεις της ανεξέλεγκτες από πλευράς ουσίας, προσθέτοντας πως «εδώ ανοίγει μια συζήτηση γιατί δεν βρίσκουμε την άμυνα των αλβανικών αρχών και της αλβανικής διοίκησης πειστική».

«Όταν έχουμε τέτοια κράτη, τι τα κάνουμε; Τα αφήνουμε να προχωρήσουν ή τα σταματάμε;»

«Εμείς, για πλημμέλλημα, θα είχαμε κρατούμενο έναν δήμαρχο; Δεν θα αφήναμε έναν δήμαρχο να ορκιστεί γιατί του αποδίδεται ένα πλημμέλημα και θα τον είχαμε προσωρινά κρατούμενο με κίνδυνο φυγής; Αυτά ελέγχονται στην πραγματικότητα», σχολίασε.

«Πολλές χώρες έχουν ακόμη ολοκληρωτικά καθεστώτα»

Παράλληλα, υπογράμμισε πως υπάρχουν διλήμματα στο ζήτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνσης, όταν μάλιστα πρόκειται για χώρες στις οποίες οι θεσμοί δεν είναι αντίστοιχοι με τους ευρωπαϊκούς. Γι’ αυτό έθεσε το ερώτημα: «Όταν έχουμε τέτοια κράτη, τι τα κάνουμε; Τα αφήνουμε να προχωρήσουν ή τα σταματάμε;».

Με αφορμή την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ήταν «υπέρ της ήπιας προσέγγισης».

«Θεωρούσα ότι αν είμαστε απολύτως απολιτικοί, αυτές οι χώρες θα αποκοπούν πλήρως και εν τέλει η Δύση δεν θα έχει καμία επιρροή στην εξέλιξη των θεσμών τους και των δημοκρατιών τους. Άρα, ήθελα λίγο να είμαι σε μια διαπραγμάτευση», σημείωσε.

Τόνισε ότι «πολλές χώρες έχουν ακόμη ολοκληρωτικά καθεστώτα και πολλοί λαοί και πολύς κόσμος υποφέρουν από αυτή την κατάσταση», ενώ μιλώντας για τα ζητήματα που προκύπτουν στο θέμα της μετανάστευσης σημείωσε πως «η στάθμιση συμφερόντων ανάμεσα σε περίπλοκα ζητήματα είναι αυτό που κάνει τόσο προηγμένες τις δυτικές δημοκρατίες και, μάλιστα, όταν αυτή η στάθμιση πρέπει να γίνει από ένα σύμπλεγμα διαφορετικών θεσμών που ο καθένας έχει διαφορετικές στοχεύσεις».

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024