Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP28: «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να διατηρήσουμε ζωντανό τον στόχο του 1,5°C»

COP28: «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να διατηρήσουμε ζωντανό τον στόχο του 1,5°C»

«Τελευταία ευκαιρία» για να παραμείνει ζωντανός ο στόχος διατήρησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5°C είναι η COP28 για τον Τζον Κέρι, αλλά υπάρχουν και τα συμφέροντα από τα... ορυκτά καύσιμα.

Η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP28) που διεξάγεται στο Ντουμπάι είναι η «τελευταία ευκαιρία» για να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, προειδοποίησε απόψε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζον Κέρι (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Thomas Mukoya).

Ελλειψη δεσμευτικών επιλογών για τα ορυκτά καύσιμα

«Αυτή είναι η τελευταία COP που θα έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε ζωντανό τον στόχο του 1,5°C», είπε ο Τζον Κέρι στους εκπροσώπους που συζητούν επί ενός σχεδίου συμφωνίας που πρότειναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το οποίο πολλές χώρες χαρακτηρίζουν «ανεπαρκές» λόγω της έλλειψης δεσμευτικών επιλογών για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η COP28 βρίσκεται στα πρόθυρα πλήρους αποτυχίας», σχολίασε νωρίτερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλ Γκορ, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ακτιβιστής για την κλιματική αλλαγή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Πετρελαϊκά συμφέροντα

Με την COP28 να πλησιάζει στη λήξη της στο Ντουμπάι, η ΕΕ και περισσότερες από ακόμα 100 χώρες πιέζουν για δέσμευση σταδιακής κατάργησης (phase out) των ορυκτών καυσίμων, ωστόσο το μπλοκ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, με επικεφαλής τη Σουηδική Αραβία, απορρίπτουν την πρόταση ως απειλητική για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Ο ΟΠΕΚ είχε εξάλλου ζητήσει από τις χώρες-μέλη του ν’ αντιταχθούν στην πρόταση. Προηγουμένως, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει ότι για να είναι επιτυχής η σύνοδος πρέπει να υπάρξει δέσμευση κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024