Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP28: Σβήνουν οι ελπίδες για συμφωνία κατάργησης των ορυκτών καυσίμων

COP28: Σβήνουν οι ελπίδες για συμφωνία κατάργησης των ορυκτών καυσίμων

Η ρητή αναφορά σε κατάργηση του πετρελαίου και του αερίου έχει απαλειφθεί από το νέο σχέδιο της ανακοίνωσης.

Το ενδεχόμενο ρητής δέσμευσης για σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δείχνει να απομακρύνεται στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, καθώς το νέο σχέδιο απόφασης δεν κάνει λόγο για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Με την COP28 να πλησιάζει τη λήξη της στο Ντουμπάι, η ΕΕ και περισσότερες από ακόμα 100 χώρες πιέζουν για δέσμευση σταδιακής κατάργησης (phase out) των ορυκτών καυσίμων, ωστόσο το μπλοκ των πετρελαιοπαραγών χωρών, με επικεφαλής της Σουηδική Αραβία, απορρίπτουν την πρόταση ως απειλητική για την ενεργειακή ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Ο ΟΠΕΚ είχε εξάλλου ζητήσει από τις χώρες-μέλη του να αντιταχθούν στην πρόταση.

Προηγουμένως, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει ότι για να είναι επιτυχής η σύνοδος πρέπει να υπάρξει δέσμευση κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Όπως μεταδίδει το Reuters το απόγευμα της Δευτέρας, το νέο σχέδιο του ΟΗΕ για την ανακοίνωση της συνόδου δεν περιέχει καμία αναφορά σε phase out και κάνει μόνο λόγο για «μείωση της κατανάλωσης και παραγωγής ορυκτών καυσίμων με δίκαιο τρόπο».

Εκπρόσωποι 195 χωρών συμμετέχουν στην COP28 στο Ντουμπάι (Reuters)

Το κείμενο αναγνωρίζει «την ανάγκη για βαθιά, ταχεία και σταθερή μείωση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και καλεί τους Συμμετέχοντες να λάβουν μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό του παγκόσμιου μέσου ετήσιου ρυθμού βελτίωσης της αποδοτικότητας έως το 2030·
  • Την ταχεία απομείωση της χρήσης γαιάνθρακα χωρίς δέσμευση άνθρακα και περιορισμούς στην αδειοδότηση νέων σταθμών γαιάνθρακα χωρίς δέσμευση.
  • Την επιτάχυνση των παγκόσμιων προσπαθειών για ενεργειακά συστήματα μηδενικών καθαρών εκπομπών και για αξιοποίηση καυσίμων χαμηλού και μηδενικού άνθρακα πολύ πριν ή γύρω στα μέσα του αιώνα.
  • Την επιτάχυνση ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικών και χαμηλών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των ανανεώσιμων πηγών, της πυρηνικής ενέργειας, των τεχνολογιών μετριασμού και απομάκρυνσης, όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και η παραγωγή υδρογόνου χαμηλού άνθρακα, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων χωρίς δέσμευση στα ενεργειακά συστήματα
  • Τη μείωση της κατανάλωσης και παραγωγής ορυκτών καυσίμων με δίκαιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο μηδενισμός των καθαρών εκπομπών έως, πριν από, ή γύρω στο 2050.
  • Την επιτάχυση και ουσιαστική μείωση εκπομπών πέρα από το CO2, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα των εκπομπών μεθανίου έως το 2030.
  • Την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές μέσω μιας ποικιλίας προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και της ταχείας ανάπτυξης οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών.
  • Τη σταδιακή κατάργηση των μη αποδοτικών επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα οι οποίες ενθαρρύνουν τη σπάταλη κατανάλωση και δεν αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια.

Η COP28 λήγει επίσημα την Τρίτη, δεν αποκλείεται όμως να παραταθεί όπως συμβαίνει κατά κανόνα με τις συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024