Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP28: «Με τίποτα» λέει η Σ.Αραβία για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

COP28: «Με τίποτα» λέει η Σ.Αραβία για την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων

Το μπλοκ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών επιμένει ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν μέλλον.

Η Σαουδική Αραβία δεν θα αποδεχόταν μια διεθνή συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, διαμήνυσε ο υπουργός ενέργειας της χώρας, μια δήλωση που καθιστά σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις στην COP28, τη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, θα είναι και φέτος δύσκολες.

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου στο Ντουμπάι κάνει λόγο για «σταδιακή κατάργηση» (phase out) των ορυκτών καυσίμων, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, το μπλοκ των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών πιέζει ώστε να αλλάξει η διατύπωση σε «σταδιακή απομείωση» (phase down) του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του γαιάνθρακα.

Το επιχείρημα είναι ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται χάρη σε τεχνολογίες δέσμευσης και απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα, τεχνολογίες που σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμες σε μεγάλη κλίμακα.

Σύγκρουση με την επιστήμη

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, ετεροθαλής αδελφός του de facto ηγέτη Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε στο Bloomberg ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί συμφωνία σταδιακής κατάργησης.

«Και βέβαια όχι» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε από το Ριάντ. «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας –μιλάω για κυβερνήσεις- που να το πιστεύει» είπε.

«Όποιος βγει δημόσια και πει ότι πρέπει να το κάνουμε, θα σας δώσω το όνομα και το τηλέφωνό του. Καλέστε τους να τους ρωτήσετε πως θα το πετύχουν» συνέχισε.

Ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δεν βλέπει τέλος στην εποχή του πετρελαίου (WTTC)

Όμως η Σαουδική Αραβία δεν είναι η μόνη πετρελαιοπαραγωγός χώρα που αντιτάσσεται στην πρόταση κατάργησης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της COP28 Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα» που να δείχνουν ότι η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί ο στόχος κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 43% έως το 2030 και να μηδενιστούν το 2050.

Αυτός είναι ο μόνος τα΄’οπροκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Παρισιού, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2,0 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ήδη ο πλανήτης είναι 1,2 βαθμούς θερμότερος σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και το 2023 ήταν μακράν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024