Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP28: Εκατοντάδες εκπρόσωποι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο για το κλίμα

COP28: Εκατοντάδες εκπρόσωποι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στη σύνοδο για το κλίμα

Το λόμπι της βιομηχανίας δεν θέλει να υπάρξει δέσμευση για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Οι νέοι κανόνες διαφάνειας που εφαρμόζονται από φέτος στη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή υποχρεώνουν τους συμμετέχοντες να δηλώνουν ποιον εκπροσωπούν.

Μπορούμε έτσι να γνωρίζουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο μεγάλο το λόμπι της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.

Τουλάχιστον 1.300 εργαζόμενοι φορέων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων συμμετέχουν στη φετινή σύνοδο στο Ντουμπάι, γνωστή ως COP28, αναφέρει το Associated Press.

Το νούμερο είναι τριπλάσιο σε σχέση με τον απολογισμό του πρακτορείου για την περυσινή σύνοδο.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας αντιστοιχούν βέβαια σε ένα πολύ μικρό μέρος των 90.000 ανθρώπων που συμμετέχουν στις φετινές συνομιλίες. Όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για την παρουσία τους σε μια συνάντηση που έχει στόχο να περιορίσει τη βιομηχανία που τα πρόσωπα αυτά εκπροσωπούν.

Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων δεν μπορεί παρά να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να γίνει μέρος της λύσης από αιτία του προβλήματος.

To Expo City του Ντουμπάι όπου διεξάγονται οι συνομιλίες (Reuters)

Το μέλλον των υδρογονανθράκων

Το λόμπι των ορυκτών καυσίμων πιέζει κατά της πρότασης να υιοθετηθεί στη σύνοδος η πρώτη ρητή δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Βασικό επιχείρημα είναι ότι οι εκπομπές CO2 μπορούν να μειωθούν με τεχνολογίες δέσμευσης και απομάκρυνσης άνθρακα, κάτι που οι επιστήμονες αμφιβάλλουν αν μπορεί να εφαρμοστεί σε αρκετά μεγάλη κλίμακα.

Τις ανησυχίες για αθέμιτες παρεμβάσεις των εταιρειών ενίσχυσε η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να αναθέσουν την προεδρία της COP28 στον Σουλτάνα αλ-Τζαμπέρ, διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το BBC αποκάλυψε ότι ο Αλ Τζαμπέρ σκόπευε να αξιοποιήσει την σύνοδο ως ευκαιρία για να συζητήσει νέα έργα πετρελαίου και αερίου με δεκάδες κυβερνήσεις.

Ακόμα, ο Τζαμπέρ υποστήριξε πρόσφατα ότι η ανθρωπότητα θα επιστρέψει στην εποχή των σπηλαίων αν αποφασίσει να καταργήσει πλήρως τα ορυκτά καύσιμα, μια δέσμευση που θεωρείται ένα από τα μεγάλα ζητούμενα από την COP28.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων συμμετέχουν σε όλες τις COP από το 1995.

Σύμφωνα με το AP, παρουσία σε όλες τις συνόδους του ΟΗΕ για το κλίμα είχαν μεταξύ άλλων οι Shell, Chevron, TotalEnergies και BP.

Και οι τέσσερις δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στη φετινή σύνοδο προκειμένου να προωθήσουν τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα και να πετύχουν τους στόχους τους για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών στα μέσα του αιώνα.

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024