Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP28: Νέο ρεκόρ στις εκπομπές CΟ2 από ορυκτά καύσιμα

COP28: Νέο ρεκόρ στις εκπομπές CΟ2 από ορυκτά καύσιμα

Απομακρύνονται οι κλιματικοί στόχοι.

Σε νέο ιστορικό υψηλό αναμένεται να φτάσουν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, επιδεινώνοντας την κλιματική αλλαγή και τροφοδοτώντας πιο καταστροφικές ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την έκθεση  Global Carbon Budget, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28 , οι συνολικές εκπομπές CO2, οι οποίες έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι, έχουν σημειώσει υψηλές τιμές και το 2023 λόγω της ελαφράς πτώσης από χρήσεις γης όπως η αποψίλωση των δασών.

O OHE ζητά μείωση των εκπομπών κατά 43% έως το 2030

Οι χώρες αναμένεται να εκπέμπουν συνολικά 36,8 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 από ορυκτά καύσιμα το 2023, αύξηση 1,1% από πέρυσι, κατέληξε η έκθεση επιστημόνων από περισσότερα από 90 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών χρήσης γης, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αναμένεται να φτάσουν συνολικά σε 40,9 δισεκατομμύρια τόνους φέτος.

Οι εκπομπές από άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυξήθηκαν, λόγω της Ινδίας και της Κίνας. Η άνοδος στην Κίνα οφείλεται στο άνοιγμα της οικονομίας της μετά τα lockdown για της COVID-19, ενώ στην Ινδία ήταν αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της ζήτησης ενέργειας από τη χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, αφήνοντας τα ορυκτά καύσιμα να καλύψουν το έλλειμμα.

Απομακρύνονται οι κλιματικοί στόχοι

Η εξέλιξη αυτή απομακρύνει ακόμα περισσότερο τους κλιματικούς στόχους. «Φαίνεται πλέον αναπόφευκτο να ξεπεράσουμε τον στόχο του 1,5 C της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε στο Reuters, ο καθηγητής του Έξετερ, Πιερ Φρίντλινγκσταϊν, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

«Οι ηγέτες που θα συναντηθούν στην COP28 θα πρέπει να συμφωνήσουν για γρήγορες περικοπές στις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ακόμη και για να κρατήσουν ζωντανό τον στόχο 2C», είπε ο υπογράμμισε.

Η IPCC, η επιτροπή επιστήμης του ΟΗΕ για το κλίμα, έχει πει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει να πέσουν κατακόρυφα 43% έως το 2030, για να τηρηθεί το όριο του 1,5C.

Αντίθετα, οι εκπομπές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία της COVID-19 προκάλεσε μια σύντομη απόκλιση σε αυτήν την τάση, αλλά οι εκπομπές είναι πλέον πίσω έως και 1,4% πάνω από τα προ-COVID επίπεδα.

Η Κίνα παράγει το 31% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από ορυκτά καύσιμα.

Η νέα έκθεση ανέφερε ορισμένα φωτεινά σημεία, με τις εκπομπές στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώνονται, εν μέρει λόγω της απόσυρσης εργοστασίων άνθρακα.

Συνολικά, 26 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 28% των παγκόσμιων εκπομπών έχουν πλέον πτωτική τάση. Οι περισσότερες βρίσκονται στην Ευρώπη, είπαν οι ερευνητές.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024