Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
COP28: «Αφήστε την προσποίηση και βάλτε στόχους» λέει ο ΟΗΕ για τα ορυκτά καύσιμα

COP28: «Αφήστε την προσποίηση και βάλτε στόχους» λέει ο ΟΗΕ για τα ορυκτά καύσιμα

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε μια πιθανή συμφωνία για τη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων ή τη «σταδιακή απομείωση» της χρήσης τους.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να «προσποιούνται» και να θέσουν φιλόδοξους στόχους ώστε να τελειώσει η εποχή των ορυκτών καυσίμων όπως την γνωρίζουμε, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Σάιμον Στιλ, καθώς το μέλλον του άνθρακα και του πετρελαίου έρχεται στο επίκεντρο της συνόδου για το κλίμα COP28.

Οι δηλώσεις έρχονται την ώρα που η διάσκεψη στο Ντουμπάι πλησιάζει στο μέσον της. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε μια πιθανή συμφωνία για τη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων ή τη «σταδιακή απομείωση» της χρήσης τους, όπως ζητούν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

«Όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν στις διαπραγματευτικές τους ομάδες καθαρές εντολές πορείας. Χρειαζόμαστε μέγιστες φιλοδοξίες, όχι σκοράρισμα πόντων ή πολιτικές του ελάχιστου κοινού παρονομαστή», δήλωσε ο Στιλ σε συνέντευξη Τύπου.

O εκτελεστικός γραμματέας της Συνθήκης-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCC) Σάιμον Στιλ (Reuters)

Υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα της κλιματικής κρίσης, επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν πως ο Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ και το 2023 είναι πλέον πρακτικά σίγουρο ότι θα αποδειχθεί το θερμότερο της ιστορίας.

Διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες αναμένεται να παραδώσουν τη σκυτάλη στους υπουργούς των χωρών τους για το επόμενο στάδιο στη διαπραγμάτευση.

«Έχουμε ένα εναρκτήριο κείμενο στο τραπέζι… αλλά είναι ένας σωρός ευχολογίων και προσποιήσεων. Το θέμα τώρα είναι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάχυ» είπε ο Στιλ.

«Υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, που μιλάνε για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Οι συμμετέχοντες μπορεί να επιλέξουν να αφαιρέσουν αυτή την αναφορά, θα πρέπει όμως να προτείνουν μια πολύ σαφή δήλωση που σηματοδοτεί τη λήξη της εποχής των ορυκτών καυσίμων όπως την ξέρουμε».

Χθες, Τρίτη, ένα προσχέδιο του τελικού κειμένου παρέθετε τρεις επιλογές για τα ορυκτά καύσιμα, από το να μη λέει τίποτα μέχρι το να καλεί για πλήρη κατάργηση της χρήσης τους.

Η υπηρεσία της ΕΕ Copernicus ανέφερε πως μέχρι τώρα οι θερμοκρασίες για το 2023 είναι κατά μέσο όρο περίπου 1,46 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

«Οι ασυνήθιστες παγκόσμιες θερμοκρασίες του Νοεμβρίου, που περιλαμβάνουν και δύο ημέρες θερμότερες από τους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σημαίνουν πως το 2023 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην καταγεγραμμένη ιστορία» δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus Σαμάνθα Μπέρτζες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024