Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρώπη: Αιμοδότης της οικονομίας οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ευρώπη: Αιμοδότης της οικονομίας οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούσαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ατόμων που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις το 2022.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι σημαντικοί μοχλοί της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (2022) η συντριπτική πλειονότητα, το 99% (31,7 εκατομμύρια επιχειρήσεις), ήταν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που είχαν στις τάξεις του έως 49 άτομα η καθεμία.

Μαζί, οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις απασχολούσαν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ατόμων που απασχολούνταν σε επιχειρήσεις (49%, 78,8 εκατομμύρια άτομα) και δημιούργησαν 12,2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε καθαρό κύκλο εργασιών, αντιπροσωπεύοντας το 32% του συνολικού.

Τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ελλάδα

Τα μεγέθη φανερώνουν τη σημασία τους στην οικονομία της Γηραίας Ηπείρου όμως στην Ελλάδα στην συντριπτική τους πλειονότητα, εκφράζουν υψηλό φόβο απόρριψης της αίτησής τους για χορήγηση τραπεζικού δανείου,  πολύ περισσότερο, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Ακόμα και στις περιπτώσεις των λίγων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα επιτόκια δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά στην Ελλάδα, τόσο σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης.

Οι μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις

Πίσω στην έρευνα της Eurostat οι μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (50-249 απασχολούμενοι) αντιπροσώπευαν ένα μικρό μερίδιο του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων (0,8%, 247. 000 επιχειρήσεις) και απασχολούσαν το 15% του πληθυσμού (24,6 εκατομμύρια άτομα). Οι επιχειρήσεις αυτές κατέγραψαν περίπου το ένα πέμπτο του καθαρού κύκλου εργασιών (6,8 τρισεκατομμύρια ευρώ – 18%).

Στο μεταξύ, παρόλο που οι μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 249 απασχολουμένων) αντιπροσώπευαν μόνο το 0,2% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων (53.000 επιχειρήσεις), απασχολούσαν περισσότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού (56,5 εκατομμύρια άτομα, 35%) και παρήγαγαν το ήμισυ (50%) του καθαρού κύκλου εργασιών (19,2 τρισεκατομμύρια ευρώ).

Ανάλογα με τον κλάδο

Η βιομηχανία είχε τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, δημιουργώντας το ένα τρίτο του κύκλου εργασιών το 2022 (13,5 τρισεκατομμύρια ευρώ, 35% του συνολικού καθαρού κύκλου εργασιών).

Το εμπόριο αντιπροσώπευε το 18% του συνόλου των επιχειρήσεων (5,8 εκατομμύρια). Απασχολούσε το 19% των ατόμων (29,8 εκατομμύρια) και παρήγαγε το 29% (11,2 τρισεκατομμύρια ευρώ) του συνολικού κύκλου εργασιών.

Οι κατασκευές αντιπροσώπευαν το 12% (3,8 εκατομμύρια) του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων, αλλά μόνο το 6% (2,1 τρισεκατομμύρια ευρώ) του συνολικού κύκλου εργασιών. Στον τομέα αυτό απασχολούνταν 13,7 εκατομμύρια άτομα (9%).

Οι λοιπές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μια ποικιλία υπηρεσιών – από τις μεταφορές και την αποθήκευση έως τις δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική μέριμνα και τις τέχνες, την ψυχαγωγία και την αναψυχή – ήταν οι υψηλότερες σε αριθμό. Αντιπροσώπευαν το 62% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων (19,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις), περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής απασχόλησης (83,3 εκατομμύρια, 52%) και σχεδόν το ένα τρίτο του καθαρού κύκλου εργασιών (11,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, 30%).

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024