Συνδεδεμένες συσκευές: Η ΕΕ θωρακίζει έξυπνα ψυγεία και τηλεοράσεις από κυβερνοεπιθέσεις
Ο νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (Cyber Resilience Act) θα εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα σε άλλες συσκευές ή δίκτυα.
Ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας έξυπνων ψυγείων, τηλεοράσεων, εκτυπωτών και κάθε είδους συνδεδεμένων συσκευών προβλέπουν οι κανόνες που συμφώνησαν την Πέμπτη οι χώρες-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ώρα που οι κυβερνοεπιθέσεις πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο.
Ο νόμος για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (Cyber Resilience Act), τον οποίο πρότεινε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα σε άλλες συσκευές ή δίκτυα.
Οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν τυχόν περιστατικά κυβερνοασφάλειας στις εθνικές αρχές
Το νομοσχέδιο θέτει προδιαγραφές κυβερνοασφάλειας για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την πώληση εξοπλισμού και προϊόντων λογισμικού.
Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να αξιολογούν τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας, να εκδίδουν δηλώσεις συμμόρφωσης και να διορθώνουν κενά ασφάλειας που εντοπίζονται στη διάρκεια ζωής του προϊόντος ή για ελάχιστη περίοδο πέντε ετών.
Οι κατασκευαστές θα πρέπει επίσης να αναφέρουν τυχόν περιστατικά κυβερνοασφάλειας στις εθνικές αρχές, ενώ οι εισαγωγείς και διανομείς θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι τα προϊόντα πληρούν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
«Οι συνδεδεμένες συσκευές χρειάζονται ένα βασικό επίπεδο κυβερνοασφάλειας όταν πωλούνται στην ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές προστατεύονται από απειλές στον κυβερνοχώρο» δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, ισπανός υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το κόστος των μέτρων θα ανέλθει στα 29 δισ. ευρώ τον χρόνο, ωστόσο θα προσφέρει στις επιχειρήσεις εξοικονόμηση πόρων 290 δισ. τον χρόνο.
- Άρης: Το «μαύρο» σερί των 86 σερί ημερών και οι μόλις δύο νίκες στο «Βικελίδης»
- Παπασταύρου στις ΗΠΑ: Το κρίσιμο ραντεβού για τον Κάθετο Διάδρομο
- Γιαννάκος: Δώστε χρήματα για την Υγεία – 3.000 λιγότερο προσωπικό στα νοσοκομεία σε σχέση με τον Μάιο του 2023
- Έξι πλανήτες βγαίνουν για απογευματινή παρέλαση αυτή την εβδομάδα – Πώς θα τους αναγνωρίσετε
- Ποιος παρείχε «υπηρεσίες μασάζ» στον πρώην πρίγκιπα Άντριου όσο εκπροσωπούσε το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξωτερικό;
- Ο «Κτηνοτρόφος της Χρονιάς 2025» έθαψε μόνος του εκατοντάδες πρόβατα καθώς περίμενε την αρμόδια υπηρεσία 40 μέρες



