Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας αποκτά η Ελλάδα – Το νομοσχέδιο
Τη νέα Αρχή θα εποπτεύει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
- Με ομιλίες κορυφαίων υπουργών συνεχίζεται για τέταρτη μέρα η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή
- Πώς θα λειτουργεί η διαδικασία ασύλου για Σύρους στην Ελλάδα μετά την πτώση Άσαντ
- Οι Ταλιμπάν πρόκειται να διώξουν τις γυναίκες από τις σχολές Ιατρικής - «Φονικές οι συνέπειες» λέει ο ΟΗΕ
- Πήραν το κεφάλι γνωστού στρατηγού για τις ήττες στο Ντονέτσκ
Σύσταση Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
Η νέα Αρχή, η οποία θα συσταθεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, θα εποπτεύεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες Αρχές.
Στόχος είναι η αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση κυβερνοεπιθέσεων, καθώς και η ανάπτυξη του οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου έρχεται λίγους μήνες αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση» που ακολούθησε την τακτική DoS (επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών) ήταν ο λόγος που σταμάτησε να λειτουργεί η Τράπεζα Θεμάτων στη διάρκεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ωστόσο η αντιπολίτευση και ειδικοί της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδων αμφισβήτησαν το εάν πράγματι υπήρξε επίθεση.
Εφαρμογή Οδηγίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η νέα δομή θα επιτρέψει στη χώρα να ανταποκριθεί σε μια σειρά από εθνικές ανάγκες και ενωσιακές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων:
- Η εφαρμογής της Οδηγίας 2022/2555 (Οδηγία NIS2) με την οποία θα αυξηθούν κατακόρυφα οι εποπτευόμενοι φορείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από περίπου 50 σήμερα σε περισσότερους από 2.000. Παράλληλα ο νέος θεσμός θα λειτουργεί ως Εθνική Αρχή Πιστοποίησης και Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια.
- Η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες.
- H θεσμική και τεχνολογική θωράκιση έναντι των κυβερνοαπειλών και συνολική αναβάθμιση του επιπέδου της κυβερνοασφάλειας στη χώρα
- Η προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητας άντλησης ευρωπαϊκών πόρων
- Η ενίσχυση του οικοσυστήματος ψηφιακής καινοτομίας
- Η προαγωγή της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης σε θέματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και η αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων στην κυβερνοασφάλεια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις