Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χάκινγκ: H Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις

Χάκινγκ: H Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη πραγματοποιούν προσομοίωση κυβερνοεπιθέσεων μεγάλης κλίμακας για να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους

Ο Οργανισμός (Υπηρεσία) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), ετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας άσκηση στα πλαίσια της άσκησης Blue OLEx η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο με σκοπό την διερεύνηση του βαθμού ετοιμότητας της.

Αξιωματούχοι υψηλού επιπέδου για την κυβερνοασφάλεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Επιτροπή και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), συμμετέχουν στη διήμερη άσκηση επιχειρησιακού επιπέδου Blue OLEx 2023, στο πλαίσιο της οποίας δοκιμάζουν την ετοιμότητα της ΕΕ απέναντι σε κυβερνοκρίσεις. Η άσκηση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών διασύνδεσης για κυβερνοκρίσεις EU-CyCLONe.

Βέβαια καθώς έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη στις ζωές μας, οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας έχουν αυξημένη δουλειά

Τι είναι το EU-CyCLONe

Το δίκτυο EU CyCLONe συμβάλλει στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την ταχεία αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας διασυνοριακών περιστατικών ή κρίσεων κυβερνοασφάλειας. Συμπληρώνει τις υφιστάμενες δομές κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ, διασυνδέοντας τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο, μέσω της ομάδας αντιμετώπισης συμβάντων ασφάλειας στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, με το πολιτικό επίπεδο, π.χ. μέσω του ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, ο οποίος στηρίζει την έγκαιρη και συντονισμένη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο για μείζονες και πολύπλοκες κρίσεις.
Oι συμμετέχοντες θα συζητήσουν και στρατηγικά θέματα κυβερνοπολιτικής, ιδίως τους τρόπους διαμόρφωσης ενός συνεκτικού πλαισίου διαχείρισης κρίσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Το δίκτυο EU CyCLONe, το οποίο δημιουργήθηκε το 2020, θεσπίστηκε επίσημα με την οδηγία σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ένωση («οδηγία NIS 2») τον Ιανουάριο του 2023.

Ο ρόλος και οι επιτυχίες της ANISA

Η  Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πάρει την πρώτη θέση στο International Cybersecurity Challenge δηλαδή έχει το 100% στους δύο διακρατικούς διαγωνισμούς που έχουν διεξαχθεί ανάμεσα σε 7 ομάδες (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Λατινική Αμερική και Ωκεανία). Συνολικά η ANISA έχει δημιουργήσει μια πολύ δεμένη ομάδα, με υψηλό επίπεδο γνώσης και συνεργασίας. Απασχολεί 106 άτομα ως προσωπικό, έχει ως διευθυντή τον J. Lepassaar και έδρα την Αθήνα, με γραφεία στο Ηράκλειο και τις Βρυξεέλλες. Ο οργανισμός βοηθά κρατικές αρχές, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιώτες με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες και τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς αλλά και το κοινό.

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024