Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από βοηθός... σπιούνος: Το ChatGPT εξαπλώνεται στους χώρους εργασίας

Από βοηθός… σπιούνος: Το ChatGPT εξαπλώνεται στους χώρους εργασίας

Εταιρείες ασφάλειας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές πνευματικής ιδιοκτησίας και υποκλοπές στρατηγικής

Από ότι φαίνεται πολλοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ στρέφονται στο ChatGPT για βοήθεια στα καθήκοντα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, παρά τους φόβους που οδήγησαν εργοδότες όπως η Microsoft και η Google να περιορίσουν τη χρήση του.

Ενώ εταιρείες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα το ChatGPT, άλλοι, μεταξύ των οποίων εταιρείες ασφάλειας έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές πνευματικής ιδιοκτησίας και υποκλοπές στρατηγικής.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν το ChatGPT για να βοηθήσουν στην καθημερινή τους εργασία όπως τη σύνταξη μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη σύνοψη εγγράφων και την προκαταρκτική έρευνα.

Περίπου το 28% των ερωτηθέντων στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) μεταξύ 11 και 17 Ιουλίου δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τακτικά το ChatGPT στην εργασία τους, ενώ μόνο το 22% είπε ότι οι εργοδότες τους επέτρεπαν ρητά τέτοια εξωτερικά εργαλεία.

Περίπου το 10% των ερωτηθέντων είπε ότι τα αφεντικά τους απαγόρευσαν ρητά τα εξωτερικά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ενώ περίπου το 25% δεν γνώριζε εάν η εταιρεία τους επέτρεπε τη χρήση της τεχνολογίας.

Από βοηθός… σπιούνος

Άτομα από άλλες εταιρείες μπορεί να διαβάσουν οποιαδήποτε από τις συνομιλίες που δημιουργήθηκαν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παρόμοια τεχνητή νοημοσύνη AI θα μπορούσε να αναπαράγει δεδομένα που απορροφούσε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, δημιουργώντας έναν πιθανό κίνδυνο για αποκλειστικές πληροφορίες.

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο ιστολόγιο της δημιουργού του ChatGP, OpenAI, που η εταιρεία διαβεβαίωνε επενδυτές και εταίρους ότι τα δεδομένα τους δεν θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εκπαίδευση του chatbot, εκτός εάν δώσουν ρητή άδεια.

Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Bard της Googles, αυτό συλλέγει δεδομένα όπως κείμενο, τοποθεσίες και άλλες πληροφορίες χρήσης. Η εταιρεία επιτρέπει στους χρήστες να διαγράφουν προηγούμενη δραστηριότητα από τους λογαριασμούς τους και να ζητούν να αφαιρεθεί το περιεχόμενο που τροφοδοτείται στο AI. Η Google που ανήκει στην Alphabet  αρνήθηκε να σχολιάσει όταν της ζητήθηκε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Μάιο, η Samsung Electronics απαγόρευσε στο προσωπικό παγκοσμίως να χρησιμοποιεί το ChatGPT και παρόμοια εργαλεία AI, αφού ανακάλυψε ότι ένας υπάλληλος είχε ανεβάσει ευαίσθητο κώδικα στην πλατφόρμα.

Το Reuters ανέφερε τον Ιούνιο ότι η Alphabet είχε προειδοποιήσει τους υπαλλήλους σχετικά με τον τρόπο χρήσης των chatbots, συμπεριλαμβανομένου του Bard της Google, την ίδια στιγμή που εμπορεύεται το πρόγραμμα παγκοσμίως.

Η Google είπε ότι αν και το Bard μπορεί να κάνει ανεπιθύμητες προτάσεις κώδικα, βοηθά τους προγραμματιστές. Είπε επίσης ότι στοχεύει να είναι διαφανής σχετικά με τους περιορισμούς της τεχνολογίας της.

Εν τω μεταξύ, ο Chief Financial Officer της Tate & Lyle Ντόν Άλεν, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί το ChatGPT, έχοντας «βρεί έναν τρόπο να το χρησιμοποιεί με ασφαλή τρόπο».

Σε κάποιες άλλες, υπάλληλοι λένε ότι δεν μπορούν καθόλου να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα από τους υπολογιστές της εταιρείας τους και κάποιοι υπεύθυνοι κυβερνοασφάλειας θεωρούν ότι οι εταιρείες είχαν δίκιο να είναι επιφυλακτικές, εφόσον μπορούν να σχεδιαστούν κακόβουλα μηνύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τα chatbots AI να αποκαλύπτουν πληροφορίες.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024