Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Έξυπνες συσκευές: Η Κομισιόν απαιτεί κανόνες κυβερνοασφάλειας για τα συνδεδεμένα προϊόντα

Έξυπνες συσκευές: Η Κομισιόν απαιτεί κανόνες κυβερνοασφάλειας για τα συνδεδεμένα προϊόντα

Συσκευές όπως εκτυπωτές και router μπορούν δυνητικά να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό και να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις.

Με τηλεοράσεις, ψυγεία και άλλες έξυπνες συσκευές να κινδυνεύουν να γίνουν πιόνια στα χέρια χάκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιβληθούν κανόνες κυβερνοασφάλειας στους κατασκευαστές.

Πέρα από την ασφάλεια των ίδιων των ιδιοκτητών, τα κενά ασφάλειας απειλούν γενικότερα το Διαδίκτυο, καθώς οι συνδεδεμένες συσκευές –από εκτυπωτές μέχρι δρομολογητές- μπορούν δυνητικά να μολυνθούν από κακόβουλο λογισμικό και να μετατραπούν σε «ζόμπι» που συμμετέχουν σε κυβερνοεπιθέσεις εν αγνοία του χρήστη.

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπιθέσεις σε τρακτέρ; Κι όμως

Το όφελος θα ήταν μεγάλο, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. Οι επιχειρήσεις θα γλίτωναν ζημιές έως και 290 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που το κόστος συμμόρφωσης με τους προτεινόμενους κανόνες εκτιμάται στα 29 δισ.

Οι κατασκευαστές έξυπνων συσκευών θα υποχρεώνονταν να εξετάζουν τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας των προϊόντων τους και να κλείνουν ενδεχόμενα κενά, αναφέρεται στο έγγραφο.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πρόβλημα, θα πρέπει να ενημερώνουν εντός 24 ωρών την ευρωπαϊκή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας ENISA.

Υποχρέωση να επιβεβαιώνουν ότι τα προϊόντα συμμορφώνονται με τους κανόνες θα έχουν επίσης οι εισαγωγείς και διανομείς των συσκευών.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωση, οι εθνικές αρχές μπορούν να «απαγορεύσουν ή περιορίσουν τη διάθεση του προϊόντος στην εθνική αγορά, να το αποσύρουν από την αγορά ή να το ανακαλέσουν».

Σε περίπτωση που δεν πράττουν τα δέοντα οι κατασκευαστές θα τιμωρούνται με πρόστιμο έως 15 εκατ. ευρώ ή πρόστιμο ίσο με το 2,5% του παγκόσμιου τζίρου, όποιο ποσό είναι υψηλότερο.

Sports in

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ προκαλεί φόβο στην Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ θα προκαλέσει την διασπορά της πολιτικής βίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024