Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πιγκουίνος που παίρνει 10.000 υπνάκους την ημέρα

Ο πιγκουίνος που παίρνει 10.000 υπνάκους την ημέρα

Για να προσέχει τη φωλιά του, ο πυγοσκελίς της Ανταρκτικής κοιμάται μόνο για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Ο πυγοσκελίς της Ανταρκτικής, ένα από τα είδη πιγκουίνου της λευκής ηπείρου, χρειάζεται περίπου 11 ώρες ύπνου την ημέρα.

Όχι όμως σε μία δόση, αλλά μοιρασμένες σε περισσότερους από 10.000 υπνάκους στη διάρκεια του 24ώρου, ανακαλύπτουν έκπληκτοι οι βιολόγοι.

Κατά μέσο όρο, οι πιγκουίνοι κοιμούνται μόνο για 4 δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Είναι ένα κόλπο που τους επιτρέπει να προσέχουν τη φωλιά για τυχόν αρπακτικά όταν ο σύντροφός τους λείπει στη θάλασσα για αναζήτηση τροφής, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.

Ελπίζουν ότι η μελέτη ειδών που κοιμούνται με διαφορετικό τρόπο από ό,τι ο άνθρωπος θα βοηθήσει τελικά τους επιστήμονες να προσδιορίσουν σε τι χρησιμεύει ο ύπνος, μια συμπεριφορά που παρατηρείται σε όλα τα ζώα του πλανήτη αλλά παραμένει μέχρι σήμερα μυστηριώδης.

Οι γονείς πρέπει πάντα να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για τυχόν αρπακτικά (Liam Quinn / CC BY-SA 2.0 DEED)

Διεθνής ομάδα ερευνητών ταξίδεψε στο νησί Κινγκ Τζορτζ της Ανταρκτικής, όπου αιχμαλώτισε 14 πιγκουίνους Pygoscelis antarcticus και τους τοποθέτησε σκουφιά με ηλεκτροεγκεφαλογράφο και επιταχυνσιόμετρο για την παρακολούθηση των κινήσεών τους.

Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν επίσης τα πτηνά την ώρα που πρόσεχαν τις φωλιές τους και κατέγραψαν πόσο συχνά έκλειναν τα μάτια ή έγερναν το κεφάλι σαν να αποκοιμούνται.

Η ανάλυση των καταγραφών αποκάλυψε ότι οι πιγκουίνοι αποκοιμούνται κατά μέσο όρο 600 φορές την ώρα, μόνο για λίγα δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Και, παρόλο που ο ύπνος τους ήταν διακεκομμένος, τα πουλιά έπεφταν σε βαθύ ύπνο, το στάδιο που είναι γνωστό ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη ξεκούραση στον άνθρωπο.

Τα ευρήματα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι ο αδιάλειπτος ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου στη διάρκεια της ημέρας, λένε οι ερευνητές.

Σκοπεύουν τώρα να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία μελετώντας πιγκουίνους που κοιμούνται στην ανοιχτή θάλασσα, καθώς και φώκιες της Ανταρκτικής που κοιμούνται υπό το φως του ήλιου το ανταρκτικό καλοκαίρι.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024