Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χένρι Κίσινγκερ - Ο «playboy» του Λευκού Οίκου και οι σταρ

Χένρι Κίσινγκερ – Ο «playboy» του Λευκού Οίκου και οι σταρ

Ο Χένρι Κίσινγκερ παραλίγο να σταθεί τυχερός με την ηθοποιό Ζα Ζα Γκαμπόρ. Και αυτό οφειλόταν, εν μέρει, στο ότι τους «το έστησε» ο Ρίτσαρντ Νίξον. Αυτό, τουλάχιστον, λέει ο θρύλος.

Ο διπλωμάτης και η Ουγγαροαμερικανίδα κοσμική κυρία ήταν ένα απίθανο ζευγάρι –τα βρήκαν αφού κάθισαν δίπλα δίπλα κατά τη διάρκεια ενός επίσημου δείπνου στον Λευκό Οίκο, με την ηθοποιό να παραληρεί για το σπουδαίο μυαλό του Κίσινγκερ. Ο Κίσινγκερ τη συνόδευσε στο σπίτι της μετά το δείπνο, στο Μπέβερλι Χιλς, το 1970 και τη ρώτησε αν μπορούσε να μπει μέσα για ένα ποτό, «με τον Χένρι να δείχνει σημάδια ερωτικής προσέγγισης προς το μέρος μου», περιγράφει η Γκαμπόρ στο «One Lifetime is Not Enough», την αυτοβιογραφία της, του 1991.

Αλλά καθώς ο Κίσινγκερ ήταν έτοιμος να σκύψει για ένα φιλί, χτύπησε ο βομβητής του. Ήταν ο πρόεδρος. Ο ίδιος άνθρωπος που τους είχε στήσει το σκηνικό εμπόδιζε τώρα τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του να φτάσει στο στόχο του.

«Χένρι, γύρνα αμέσως πίσω. Σε χρειάζομαι», αφηγήθηκε αργότερα η Γκάμπορ ότι είπε ο πρόεδρος στον Κίσινγκερ.

H συνέντευξη της Ζα Ζα Γκαμπόρ στον Ντέιβιντ Λέτερμαν 

«Τα θαλάσσωσε με αυτό το φιλί»

Ο Νίξον σκότωσε το ενδεχόμενο ρομάντζο με τις «δονήσεις» του, και ο Κίσινγκερ έσπευσε να αφήσει την Γκάμπορ και βγήκε από την είσοδό της προς το Σαν Κλεμέντε της Καλιφόρνιας, τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου του προέδρου, ανέφερε χρόνια αργότερα η Washington Post.

Καθώς ο Κίσινγκερ έφυγε βιαστικά, ακούμπησε το μαύρο σεντάν στις ηλεκτρονικές πύλες που περιβάλλανε το σπίτι της Γκάμπορ, γδέρνοντας και βαθουλώνοντας το αυτοκίνητο. «Θεέ μου», είπε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με το βιβλίο της Γκάμπορ, «αυτό είναι το αυτοκίνητο του προέδρου Νίξον».

«Τα θαλάσσωσε με αυτό το φιλί» είπε η Γκαμπόρ για τον Κίσινγκερ στον Ντέιβιντ Λέτερμαν σε συνέντευξή της το 1987.

Ο Λέτερμαν έκανε παύση πριν αστειευτεί λέγοντας πώς ο Κίσινγκερ έχασε την ευκαιρία του, ενώ άφησε και μια σαρκαστική σπόντα για τη λήψη αποφάσεων του διπλωμάτη: «Ξέρετε, νομίζω ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα στο οποίο τα θαλάσσωσε».

Την εποχή που ο Κίσινγκερ διαμόρφωνε για χρόνια την εξωτερική πολιτική, έβλεπε επίσης εντυπωσιακές σταρλετίτσες του καιρού. Έγινε μάλιστα φίλος με τον εκδότη του Playboy, Χιού Χέφνερ

Χένρι Κίσινγκερ και Τζέραλντ Φορντ / Photo: Wikimedia Commons

Φίλος με τον Χιού Χέφνερ, τον εκδότη του Playboy

«Η ιστορία και η καριέρα του Κίσινγκερ, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου του 2023, σε ηλικία 100 ετών, σημαδεύτηκε τόσο από επιτεύγματα όσο και από κριτική -ένας Εβραίος πρόσφυγας που διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία με την οικογένειά του, ένας εξέχων επαγγελματίας της ρεαλιστικής πολιτικής που υπηρέτησε τους προέδρους Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, μια πολωτική φιγούρα που θεωρήθηκε ανήθικη και χωρίς αρχές από τους επικριτές, και ένας νικητής του Νόμπελ Ειρήνης υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες.

»Όσον αφορά όμως την προσωπική του ζωή, υπήρχε μια άλλη δυναμική που ίσως προκαλούσε τη μεγαλύτερη έκπληξη: Οι γυναίκες έλκονταν από τον άνδρα που ήταν γνωστός στους κοινωνικούς κύκλους ως το «Playboy της Δυτικής Πτέρυγας»» γράφει η Washington Post σε σημερινό άρθρο της.

Την εποχή που ο Κίσινγκερ διαμόρφωνε για χρόνια την εξωτερική πολιτική, έβλεπε επίσης εντυπωσιακές σταρλετίτσες του καιρού. Έγινε μάλιστα φίλος με τον εκδότη του Playboy, Χιού Χέφνερ, ο οποίος χάρισε στον Κίσινγκερ μια συνδρομή στο περιοδικό, αφού έμαθε ότι ο διπλωμάτης εμφανίστηκε σε ένα πάρτι κρατώντας έναν φάκελο με απόρρητες πληροφορίες και είπε σε όλους, αστειευόμενος,  ότι ήταν το δικό του αντίτυπο του Playboy. Στην πραγματικότητα, ήταν η ομιλία του Νίξον για τη «σιωπηλή πλειοψηφία»*, του 1969.

(*Ο όρος έγινε δημοφιλής από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον σε ομιλία τους στην τηλεόραση στις 3 Νοεμβρίου 1969, στην οποία είπε, «Και έτσι απόψε —από εσάς, τη μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία των συμπατριωτών μου Αμερικανών— ζητώ την υποστήριξή σας»).

Δείτε το βίντεο 

Απολάμβανε την πικάντικη φήμη του

Ενώ ορισμένοι αμφισβήτησαν την εγκυρότητα του Κίσινγκερ ως εξεζητημένου σεξουαλικού συμβόλου, ο ίδιος αγκάλιασε δημοσίως την περσόνα. Η New York Post τον περιέγραψε ως «τον swinging εργένη της κυβέρνησης Νίξον» μέχρι που γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Νάνσι Μάγκινς, την οποία παντρεύτηκε το 1974.

Πριν από το γάμο, ο Κίσινγκερ παραδέχτηκε ότι του άρσε η προσοχή που συνεπαγόταν το γεγονός ότι ήταν «ο μεγαλύτερος swinger της Ουάσινγκτον», δηλαδή ένας «serial dater» στην ορολογία της δεκαετίας του 1970.

«Αυτό δεν είναι κομπλιμέντο» είπε για τον τίτλο σε ένα προφίλ του Women’s Wear Daily (WWD) το 1971. «Αυτός είναι ελαφρύς έπαινος».

Επιβεβαίωσε την όρεξή του για ραντεβού στο περιοδικό Time το 1972: «Βγαίνω με ηθοποιούς επειδή δεν είμαι πολύ ικανός να παντρευτώ κάποια».

Photo: Wikimedia Commons

«Δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι είμαι γλεντζές χωρίς να μπλέξω σε μπελάδες»

«Πώς έγινε λοιπόν ο Κίσινγκερ πλέιμποϊ –όχι ιδιαίτερα ψηλός, παχουλός και γκρίζος με βαθιά φωνή και γερμανική προφορά;» αναρωτιέται η Washington Post σε σημερινό της άρθρο να δώσει την απάντηση μόνη της:

«Λοιπόν, η Washington Post είναι ίσως υπεύθυνη για την ανάδειξη της κοινωνικής ζωής του Κίσινγκερ, η οποία συνίστατο κυρίως σε δείπνα, σουαρέ και μπραντς. Σε ένα κοκτέιλ πάρτι, το 1969, στο σπίτι της Μπάρμπαρα Χάουαρ, στην Ουάσινγκτον, ο Κίσινγκερ, ο οποίος βρισκόταν στον πρώτο του χρόνο ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον Νίξον, έπινε ένα ποτό όταν τον πλησίασε η Σάλι Κουίν της Washington Post.

“Είσαι στ’ αλήθεια γλεντζές, έτσι δεν είναι;» ρώτησε.

«Δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι είμαι γλεντζές χωρίς να μπλέξω σε μπελάδες. Δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι δεν είμαι swinger, οπότε γιατί δεν λέμε ότι είμαι μυστικός swinger;”  απάντησε ο Κίσινγκερ».

Αφού η Σάλι Κουίν δημοσίευσε την ιστορία της, η αφήγηση γύρω από τον Κίσινγκερ άλλαξε, με τα άρθρα των εφημερίδων και των περιοδικών να ενδιαφέρονται περισσότερο για το με ποια έβγαινε και όχι για τις απόψεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Αν και αργότερα αστειεύτηκε σε ένα τηλεφώνημα προς την Κουίν λέγοντας ότι θεωρούσε «αυτοκτονικό να σου μιλάω», ξεκαθάρισε επίσης ότι εκείνη ήταν υπεύθυνη για τη νέα προσοχή που απολάμβανε. «Εσύ με έκανες αυτό που είμαι σήμερα» της είπε σύμφωνα με τη New York Post.

«Της μάθαινα σκάκι»

«Είναι κοσμογυρισμένος, χιουμορίστας, εκλεπτυσμένος και ένας καβαλιέρος με τις γυναίκες», δήλωσε τότε στο WWD η Τζόις Χάμπερ, αρθρογράφος και φίλη των Los Angeles Times, την οποία επισκεπτόταν στη Δυτική Ακτή. Η Γκλόρια Στάινεμ, φεμινιστικό είδωλο και άλλη φίλη, τον περιέγραψε στο περιοδικό ως «τον μόνο ενδιαφέροντα άνδρα στην κυβέρνηση Νίξον».

Περίπου την εποχή που ο Χιου Χέφνερ τύπωσε μια δημοσκόπηση που ισχυριζόταν ότι ο Κίσινγκερ ήταν ο πιο επιθυμητός άνδρας για να βγει ραντεβού μεταξύ των playmates του Playboy, ο διπλωμάτης συνδέθηκε με την Τζιλ Σεντ Τζον, μια ηθοποιό γνωστή ως το πρώτο αμερικανικό κορίτσι Μποντ της σειράς ταινιών Τζέιμς Μποντ. Το ζευγάρι έγινε πρωτοσέλιδο στα ταμπλόιντ όταν ενεργοποίησαν κατά λάθος τον συναγερμό στην έπαυλη της Σεντ Τζον στο Χόλιγουντ αργά ένα βράδυ καθώς έβγαιναν από την πισίνα της.

«Τι περιμένατε;» είπε στο WWD. «Της μάθαινα σκάκι». Και οι δύο διέψευσαν ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ ότι είχαν «παντρευτεί κρυφά».

«Δεν υπήρξε ποτέ ρομάντζο. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ ένα μεγάλο ειδύλλιο».

Άλλες γυναίκες, όπως η Κάντις Μπέργκεν, σημείωναν χρόνια αργότερα πώς ο Κίσινγκερ «ήταν εξαιρετικά έξυπνος, πολύ γοητευτικός». Αλλά υπήρχε μια έλλειψη ρομαντισμού στη συμπεριφορά του που είχε προέλθει, εν μέρει, λόγω της δουλειάς του.

«Ήμουν πάντα σπίτι τα μεσάνυχτα» δήλωσε το 1974 η Μάρσα Μέτρινκο, πρώην ηθοποιός που βγήκε με τον Κίσινγκερ «δεκάδες φορές» στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και την Ουάσιγκτον. «Πάντα φαινόταν να υπάρχει μια κρίση. Το Σαν Κλεμέντε, τον καλούσε συχνά μακριά από το τραπέζι της διασκέδασης».

H Νάνσι Μάγκινς προσπάθησε σε μια συνέντευξη να σκεφτεί την εποχή που ο σύζυγός της ήταν playboy. Μέχρι τότε, μπορούσε μόνο να γελάσει με την ιδέα ότι ο σύζυγός της ήταν «ο Χένρι Κίσινγκερ, ο γλεντζές»

Με τη δεύτερη γυναίκα του, Νάνσι Μάγκινς / Photo: Wikimedia Commons

«Αύριο εισβάλλουμε στην Καμπότζη, είναι μυστικό»

Ακόμα και όταν ο Κίσινγκερ τα θαλάσσωσε με το φιλί με τη Γκάμπορ, συνέχισε να της στέλνει λουλούδια, γεγονός που προκάλεσε ένα ευχαριστήριο τηλεφώνημα στον διπλωμάτη: «Όλο το προσωπικό μου με κοιτάζει διαφορετικά από τότε που πήρα λουλούδια από εσάς». Δέχτηκε την πρόσκλησή του για άλλο ένα ραντεβού, αλλά ο Κίσινγκερ αναγκάστηκε να ακυρώσει τη νύχτα της συνάντησης. Όταν η Γκάμπορ ρώτησε γιατί, ο Κίσινγκερ κατηγόρησε και πάλι το αφεντικό του.

«Δεν μπορώ να πετάξω γιατί αύριο εισβάλλουμε στην Καμπότζη», είπε ο Κίσινγκερ, σύμφωνα με την Washington Post. «Είναι μεγάλο μυστικό, είσαι ο πρώτος άνθρωπος εκτός Λευκού Οίκου που το γνωρίζει».

Από την άλλη, κάποιοι άνθρωποι που τον γνώριζαν καλύτερα διέψευσαν ότι ο Κίσινγκερ αναγνώριζε πραγματικά τον εαυτό του ως πλέιμποϊ.

«Ποτέ δεν ήταν playboy» δήλωσε η Λενόρ Φλέτσερ Ριτς, πρώην κουνιάδα του κατά τη διάρκεια του πρώτου του γάμου με την Αν Φλέτσερ, στη New York Post τον Ιούνιο του 1974. «Ποτέ, ποτέ, ποτέ, ποτέ».

«Ο Χένρι είναι τόσο τετράγωνος»

«Αυτά τα περί swinger είναι ανοησίες. Ποτέ δεν ήταν καλός στα μπερδέματα» δήλωσε στην εφημερίδα ο συνταξιούχος καθηγητής του Χάρβαρντ, Καρλ Φρίντριχ, μέντορας του Κίσινγκερ. «Ο Νίξον είπε: ‘Θεέ μου, Χένρι, πρέπει να έχεις μια ανθρώπινη διάσταση’. Εκείνος το δέχτηκε γιατί ήταν υπάκουος».

Ακόμη και οι φίλοι του αστειεύονταν ότι ο Κίσινγκερ δεν ήταν φτιαγμένος για να είναι ένας πραγματικός playboy -«Η ιδέα του Χένρι για το σεξ είναι να σκεφτεί να επιβραδύνει το αυτοκίνητο στα 30 χλμ/ώρα όταν σε αφήνει στην πόρτα».

Πέντε χρόνια μετά το γάμο τους, η Νάνσι Μάγκινς προσπάθησε σε μια συνέντευξη να σκεφτεί την εποχή που ο σύζυγός της ήταν playboy. Μέχρι τότε, μπορούσε μόνο να γελάσει με την ιδέα ότι ο σύζυγός της ήταν «ο Χένρι Κίσινγκερ, ο γλεντζές».

«Ο Χένρι είναι τόσο τετράγωνος» είπε. «Πάντα ήταν τετράγωνος».

*Με στοιχεία από washingtonpost.com

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024