Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι εργαζόμενοι στη Gucci απεργούν για πρώτη φορά στην ιστορία του οίκου μόδας

Οι εργαζόμενοι στη Gucci απεργούν για πρώτη φορά στην ιστορία του οίκου μόδας

«Η Gucci κόβει αλλά δεν ράβει», όπως έγραφε η ταμπέλα ενός διαδηλωτή. «Η πολυτέλεια του να μην χάνεις τη δουλειά σου» έγραφε μια άλλη.

Ο Ιταλικός οίκος μόδας Gucci έχει γίνει ευρέως συνώνυμος με την πολυτέλεια και την αίγλη, αλλά δεν έχει επίσης καταφέρει να ξεφύγει από τις διάφορες διαμάχες μέσα στα χρόνια.

Στα 102 χρόνια της ιστορίας του, το όνομα της φίρμας, το οποίο λήφθηκε απευθείας από τον ιδρυτή της, Guccio Gucci, έχει συνδεθεί με μυριάδες σκάνδαλα που έχουν δημοσιοποιηθεί ευρέως, από κατηγορίες για σχέδια με φυλετική προσβολή και φοροδιαφυγή μέχρι τη δολοφονία του πρώην επικεφαλής της από την πρώην σύζυγό του, μια ιστορία που έδωσε πρόσφατα πηγή έμπνευσης για μια κινηματογραφική ταινία με τον Άνταμ Ντράιβερ και τη Lady Gaga.

Τώρα, ο τιτάνας της μόδας με έδρα τη Φλωρεντία βρίσκεται υπ’ ατμόν με το προσωπικό να απεργεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια πρόσφατη απόφαση που οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι ισοδυναμεί με μαζικές απολύσεις. Ποια είναι η αιτία της συνεχιζόμενης «ασφυξίας», και οι πιθανές επιπτώσεις για τον οίκο;

Η εταιρία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μεταφέρει 153 από τους 219 υπαλλήλους του στούντιο σχεδίου από την ιταλική πρωτεύουσα στο Μιλάνο, σχεδόν 500 χιλιόμετρα μακριά από την τωρινή τους εργασιακή έδρα

Photo: Euronews

Γιατί και πού απεργούν οι εργαζόμενοι;

Η Gucci, η οποία αυτήν τη στιγμή ανήκει στη Γαλλική πολυεθνική Kering όταν η οικογένεια του ιδρυτή της παραιτήθηκε του ελέγχου της τη δεκαετία του 1990, απασχολεί 20.711 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο.

Παρά τη γαλλική ιδιοκτησία, παραμένει μια σταθερά ιταλική εταιρεία, με έδρα τη Φλωρεντία, γραφεία στο Μιλάνο και τη Ρώμη και το 95% των κατασκευαστών της στη χώρα.

Η εταιρία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να μεταφέρει 153 από τους 219 υπαλλήλους του στούντιο σχεδίου από την ιταλική πρωτεύουσα στο Μιλάνο, σχεδόν 500 χιλιόμετρα μακριά από την τωρινή τους εργασιακή έδρα, κάτι που δημιούργησε την έντονη κινητοποίηση των εργαζομένων.

Το Euronews Culture μίλησε με τους υπαλλήλους της Gucci που υποστηρίζουν ότι η απόφαση ανακοινώθηκε επίσημα τον Οκτώβριο, ενώ επιλεγμένα άτομα έλαβαν εντολή να μετεγκατασταθούν την 1η Μαρτίου 2024.

«Ζούμε με το άγχος εδώ και μήνες, όταν βλέπουμε κτηματομεσίτες και υποψήφιους αγοραστές να έρχονται στα γραφεία της Ρώμης, αλλά οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές»

Δείτε το βίντεο 

«Είναι σαν να σε κλείνουν σε ένα μπλέντερ»

Οι εν λόγω εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι δεν τους δόθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για να προσαρμοστούν σε μια τέτοια κίνηση (συμπεριλαμβανομένων των μισθών που δεν προσαρμόστηκαν στο υψηλότερο κόστος ζωής του Μιλάνου) και βρέθηκαν να πρέπει να εγκαταλείψουν την οικογένεια και το σπίτι χωρίς βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο συνδικαλιστικής οργάνωσης, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «μαζικές απολύσεις εν κρυπτώ».

«Έχουμε προσπαθήσει να μιλήσουμε με το τμήμα προσωπικού της Gucci, αλλά δεν έχουμε λάβει κάποια απόκριση» δήλωσαν.

«Είναι σαν να σε κλείνουν σε ένα μπλέντερ» ανέφερε ένας υπάλληλος στο Euronews Culture.

«Ζούμε με το άγχος εδώ και μήνες, όταν βλέπουμε κτηματομεσίτες και υποψήφιους αγοραστές να έρχονται στα γραφεία της Ρώμης, αλλά οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές», πρόσθεσαν. «Μας αναγκάζουν να μετακομίσουμε χωρίς να μας παρέχουν εναλλακτικές λύσεις. Έχω φτιάξει τη ζωή μου εδώ στη Ρώμη και αγόρασα το σπίτι μου -αυτό με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση».

Κατά συνέπεια, πάνω από δώδεκα υπάλληλοι διαδήλωσαν στην Piazza del Popolo της Ρώμης την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ελπίζοντας να ευαισθητοποιήσουν την εταιρία για την κατάστασή τους.

«Η Gucci κόβει αλλά δεν ράβει», όπως ανέφερε η ταμπέλα ενός διαδηλωτή.

«Η πολυτέλεια του να μην χάνεις τη δουλειά σου» ανέφερε μια άλλη.

Photo: Wikimedia Commons

«Χωρίς να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με συνδικαλιστικούς φορείς»

Σχεδιάζεται, ωστόσο, μια μεγαλύτερη διαδήλωση στη Ρώμη για αυτήν τη Δευτέρα, στην οποία έχουν προσκληθεί μέλη του Τύπου.

Η αντιπαράθεση έχει επίσης φτάσει στα κοινοβουλευτικά τμήματα της Ιταλίας, με δυο βουλευτές της αριστεράς -τους Νικόλα Φρατόγιαννι και Φράνκο Μάρι- να εγείρουν το ζήτημα στη βουλή της χώρας την περασμένη Παρασκευή.

«Η Gucci ανακοίνωσε την απόφαση χωρίς να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με συνδικαλιστικούς φορείς δήλωσαν. «Αυτό απαιτεί άμεση παρέμβαση εκ μέρους των εν λόγω υπουργών για να κατανοηθούν οι πραγματικές προθέσεις της Gucci και της Kering».

«Υπάρχουν αυτοί οι 220 εργαζόμενοι για τους οποίους μιλάμε, ωστόσο υπάρχουν επίσης 100 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων ρεσεψιονίστ, ομάδες ασφάλειας, συντήρησης και μεταφοράς φορτίων, οι οποίες είναι ακόμα λιγότερο προστατευμένες», πρόσθεσαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία ιδιοκτησίας Kering κατηγορείται για ομαδικές απολύσεις. Το προηγούμενο έτος, η ετικέτα πολυτελών ανδρικών ειδών, Brioni, ήρθε αντιμέτωπη με συνδικαλιστικά όργανα στα οποία έπρεπε να δώσει εξηγήσεις όταν απολύθηκαν μαζικά 24 υπάλληλοι.

«Η Gucci αρχίζει επίσης να κάνει περικοπές και στην παραγωγή, δηλαδή στο βιομηχανικό τομέα της Τοσκάνης» πρόσθεσαν, δηλώνοντας ότι οι διαδηλώσεις εξαπλώνονταν και πέρα από τη Ρώμη

Photo: Wikimedia Commons

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για τον οίκο;

Αυτό που μπορεί να φαίνεται ως εσωτερική διαμάχη για τα εργασιακά, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε, ισχυρίζονται οι διαδηλωτές, να έχει αντίκτυπο στην εικόνα της μάρκας και στα επερχόμενα σχέδια, ειδικά για τη συλλογή του Ιανουαρίου.

«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν όλο αυτόν τον μήνα και τον επόμενο, και αυτό πιθανότατα να έχει αντίκτυπο στην επίδειξη μόδας του Ιανουαρίου» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού φορέα του Gucci της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτό που θα μπορούσε πραγματικά να προκαλέσει τη διακοπή της συλλογής του Ιανουαρίου είναι να πληγεί η ομάδα παραγωγής στην Τοσκάνη -και αυτό δεν είναι επί τάπητος.

«Η Gucci αρχίζει επίσης να κάνει περικοπές και στην παραγωγή, δηλαδή στο βιομηχανικό τομέα της Τοσκάνης» πρόσθεσαν, δηλώνοντας ότι οι διαδηλώσεις εξαπλώνονταν και πέρα από τη Ρώμη.

Για έναν άλλο υπάλληλο της Gucci στη Ρώμη, ο αντίκτυπος ήταν λιγότερο συνδεδεμένος με πιθανά ζητήματα με τον τομέα παραγωγής, αλλά περισσότερο με τη συναισθηματική και ψυχολογική ευημερία της ομάδας σχεδιασμού.

«Είναι πιθανό να υπάρξει κάποια ζημιά στη συλλογή του Ιανουαρίου», δήλωσαν. «Περιτριγυρίζομαι από εργαζόμενους που έχουν αποστραγγιστεί και δεν μπορούν να το χειριστούν άλλο».

Photo: Wikimedia Commons

«Όλοι είναι πολύ φοβισμένοι»

Ορισμένοι άλλοι απεργοί είναι λιγότερο αισιόδοξοι σχετικά με ένα απτό αντίκτυπο, ισχυριζόμενοι ότι πάρα πολλοί εργαζόμενοι, ειδικά στο Μιλάνο, φοβούνται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας τους, ειδικά καθώς οι αποχωρήσεις είναι σχετικά σπάνιες στον κόσμο της μόδας.

«Όλοι είναι πολύ φοβισμένοι» είπε ένας υπάλληλος με έδρα τη Ρώμη στο Euronews Culture. «Έχω δει κάποιες απαίσιες καταστάσεις. Συνάδελφοι, τους λέω ‘δεν είναι δυνατόν να βγούμε έξω και να χτυπήσουμε, στον τομέα εργασίας μας’».

«Αλλά, από την άλλη, τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε το στόμα μας».

Η επίδειξη μόδας του επόμενου Ιανουαρίου είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον ιταλικό οίκο μόδας, καθώς αντιπροσωπεύει την πρώτη συλλογή χειμερινών/φθινοπωρινών ρούχων του Σάμπατο ντι Σάρνο, του νεοδιορισθέντος καλλιτεχνικού διευθυντή της Gucci.

Δείτε τη συλλογή της άνοιξης/καλοκαίρι 2024 του Σάμπατο ντι Σάρνο

Απαντώντας στους ισχυρισμούς, η Gucci κοινοποίησε αυτήν τη δήλωση:

«Σχετικά με τις διαμαρτυρίες που σχετίζονται με τη μεταφορά του Γραφείου Σχεδίου από τη Ρώμη στο Μιλάνο, η Gucci επιβεβαιώνει ότι η μεταφορά αυτή ανακοινώθηκε στα συνδικάτα στις αρχές Οκτωβρίου. Δεν συνεπάγεται καμία μείωση προσωπικού και θα πραγματοποιηθεί σε πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες κανονισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων, που περιλαμβάνουν τόσο οικονομικά κίνητρα όσο και ενεργητική στήριξη, με σκοπό τη διευκόλυνση της μετεγκατάστασης όλων των εμπλεκόμενων εργαζομένων. Τα μέτρα αυτά είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκότερα από εκείνα που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση της Ιταλίας.

Με τη μετάβαση στο Μιλάνο, ο Δημιουργικός Διευθυντής και οι διάφορες ομάδες που συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενά με τις στρατηγικές λειτουργίες της εταιρείας που έχει ήδη την έδρα της στην πόλη, μεγιστοποιώντας έτσι τις απαραίτητες αλληλεπιδράσεις και συνέργειες».

*Με στοιχεία από euronews.com

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024