Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ιστορία μιας τσάντας-ηρωίδας 62 ετών: Η Gucci Jackie είναι ξανά εδώ

Η ιστορία μιας τσάντας-ηρωίδας 62 ετών: Η Gucci Jackie είναι ξανά εδώ

Το αξεσουάρ που αγαπήθηκε τρελά και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Jackie O, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της μόδας. Σήμερα επιστρέφει στα χέρια μιας άλλης σύγχρονης φιγούρας του Χόλιγουντ και της μόδας.

«Τι θα έκανε η Τζάκι Κένεντι Ωνάση;». Αυτή είναι μια απολύτως λογική ερώτηση που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε κομψή γυναίκα στον εαυτό του όταν ντύνεται, άσχετα με την ηλικία της. Άλλωστε, η διάσημη, σικ, κάποτε πρώτη και ατυχήσασα κυρία είχε αντικειμενικά εξαιρετικό στυλ και ιδιαίτερη έφεση στα αξεσουάρ.

Οι προτιμώμενες τελευταίες πινελιές της πριν βγει από την πόρτα του σπιτιού της: Ένα μεταξωτό μαντήλι με έντονο ντεσέν, γυαλιά ηλίου με ευμέγεθες σκελετό και, κυρίως, μια τσάντα Gucci σε σχήμα ημισελήνου, γνωστή στα πέρατα πλέον ως Gucci Jackie 1961.

Στο ρεπερτόριο της Κένεντι Ωνάση δεν υπήρχε μόνο μία Gucci Jackie -ή όπως αρχικά ονομαζόταν, η Constance. Το είδωλο του στυλ αγόραζε την τσάντα σε πολλά αντίτυπα και σε διάφορες παραλλαγές και τις φορούσε τόσο πιστά που η Gucci κατέληξε να μετονομάσει την τσάντα προς τιμήν της.

Photo: YouTube

Photo: YouTube

Μια γνωστή-άγνωστη ιστορία

Η ιστορία λέει ότι το 1964, τρία χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της Constance, η Κένεντι Ωνάση περιπλανήθηκε σε μια μπουτίκ Gucci και έφυγε με έξι από τις τσάντες σε σχήμα ημισελήνου. Έκτοτε, σπάνια φωτογραφιζόταν χωρίς μία κάτω από το μπράτσο της, κάνοντας το στυλ δημοφιλές και ωθώντας τον οίκο να αλλάξει το όνομα της Constance σε «Jackie».

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Τζάκι ήταν ενθουσιασμένη. Με βολική φόρμα και πρακτικό μέγεθος, τύπου hobo και κλείσιμο σε σχήμα εμβόλου, η Gucci Jackie ήταν μια απόκλιση από πολλές από τις αυστηρές, δομημένες τσάντες της εποχής, σηματοδοτώντας μια αβίαστη κομψότητα που καθόρισε αργότερα τη δεκαετία του 1970 και μοιάζει σύγχρονη μέχρι σήμερα.

Με την εξαίρεση των μοντέλων με το μονόγραμμα, η Jackie τσάντα δεν έχει εμφανή λογότυπα, καθιστώντας την αναγνωρίσιμη μόνο για όσους γνωρίζουν. Και μεταξύ αυτών των γνωστών ήταν και ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Σάμιουελ Μπέκετ, ο οποίος φωτογραφήθηκε εξαιρετικά κομψός και παντοτινά «συγγραφικός» με τη δική του τσάντα Jackie στους δρόμους της Γένοβας, στην Ιταλία, το 1971.

Photo: YouTube

Από τα 70s στο σήμερα μια τσάντα δρόμος

Η τσάντα ήταν αναμφισβήτητα ευέλικτη: η Κένεντι Ωνάση φορούσε τη δική της στην πόλη, στο αεροδρόμιο, στις διακοπές. Εικονίζεται να φεύγει από το διαμέρισμά της στο Μανχάταν με μια δερμάτινη έκδοση σε σοκολατί-καφέ χρώμα και στο Κάπρι φορώντας ένα δίχρωμο στυλ από καμβά. Το συνοδευτικό ντύσιμο – ένα πλεκτό με ραβδώσεις, φαρδιά ασημένια ζώνη και μίντι φούστα με βολάν – φαίνεται τόσο επίκαιρο σήμερα όσο και το 1970 και χαρακτηρίζει τη διαχρονικότητα του στυλ της λεπτής και αρκετά αυστηρής σε ύφος Τζάκι.

Η Jackie ήταν αναμφισβήτητα μία από τις πιο πολυφωτογραφημένες τσάντες της δεκαετίας του 1970, κυρίως χάρη στην ομώνυμη κάτοχό της, την οποία ακολουθούσαν οι παπαράτσι όπου κι αν ταξίδευε.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η νέα Gucci Jackie 1961 που παρουσιάζεται για την καλοκαιρινή συλλογή του 2023, σε μια καμπάνια τύπου φωτορεπορτάζ, στην οποία ακολουθούμε την ηθοποιό και style icon, Ντακότα Τζόνσον, στο Λος Άντζελες, ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ από το προσκήνιο.

Δείτε τη νέα Jackie 1961 με την Ντακότα Τζόνσον

Από την Τζάκι στην Ντακότα –μια λογική, στιλιστική ευθεία

Το φιλμ και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Γκλεν Λάχφορντ, δείχνουν την τσάντα σε διάφορες μορφές και υποτιθέμενα σενάρια, καταδεικνύοντας την ευελιξία της. Η Τζόνσον εντοπίζεται να κάνει δουλειές με την τσάντα Jackie σε πράσινο χρώμα, καθ’ οδόν για ένα μάθημα γιόγκα με την τσάντα κρεμασμένη σταυρωτά, και τέλος να πηγαίνει στο θρυλικό κλαμπ, The Viper Room της Sunset Strip, με το πιο εύστοχο αξεσουάρ, ένα με σχέδιο φιδιού.

Η τσάντα δεν έχει αλλάξει πολύ από το 1961, γεγονός που μαρτυρά τον διαχρονικό σχεδιασμό της. Η πιο δραματική αλλαγή έγινε το 1999 από τον τότε δημιουργικό διευθυντή του οίκου Gucci, Tομ Φορντ, ο οποίος αντικατέστησε την χαρακτηριστική εμβολοφόρα κλειδαριά της Jackie με μια πιο φουτουριστική, γεωμετρικού σχήματος αγκράφα. Δέκα χρόνια αργότερα, η Φρίντα Τζιανίνι επανέφερε τη λεπτομέρεια με το έμβολο όταν παρουσίασε τη New Jackie, μια μεγαλύτερη, ελαφρώς πιο μαλακή εκδοχή, και αργότερα το ακόμη πιο χαλαρό Jackie Soft – όπως φορέθηκε από την Kέιτ Μος που κυνηγούσαν οι παπαράτσι στην αντίστοιχη διαφημιστική καμπάνια.

Photo: YouTube

Όλοι οι σχεδιαστές την αγάπησαν

Το 2020, εμπνευσμένος από μία vintage τσάντα Jackie από το προσωπικό του αρχείο, ο τότε δημιουργικός διευθυντής της Gucci, Aλεσάντρο Μικέλε, επανέφερε την τσάντα σε μια μορφή πιο πιστή στο πρωτότυπο του 1961 και τη μετονόμασε σύμφωνα με τη λαμπρή κληρονομιά της. Η Gucci Jackie 1961 γεννήθηκε, ή μάλλον αναγεννήθηκε, καθώς εκτός από το συρρικνωμένο της μέγεθος και τη νέα καραμελόχρωμη παλέτα της, είχε όλες τις μελετημένες καμπύλες και την κομψή δομή – καθώς και εκείνη την κλειδαριά με το έμβολο, επανασχεδιασμένη σε χρυσό χρώμα – που κάποτε είχε κερδίσει την καρδιά της Κένεντι Ωνάση.

Η προσφορά του 2023 είναι εξίσου δελεαστική. Σε μίνι, μικρό και μεσαίο μέγεθος, υπάρχει μια τσάντα Jackie 1961 για να χωρέσει όλα τα είδη καθημερινής ανάγκης.

Μπορεί να είναι 62 ετών, αλλά η Gucci Jackie 1961 δεν δείχνει την ηλικία της. Είναι κουλ, είναι κλασική και ταιριάζει με tailoring εμπνευσμένο από τη δεκαετία του ’70 (βλέπε Χάρι Στάιλς και Κέιτ Μπλάνσετ), με grungy καρό, με κομψά μίνιμαλ outfits αεροδρομίου και, βασικά, σχεδόν με τα πάντα.

Δείτε το βίντεο με εικόνες της Τζάκι Κένεντι Ωνάση 

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024