Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να νοιώσει καλύτερα στο αυτοκίνητο

Πώς θα βοηθήσετε τον σκύλο σας να νοιώσει καλύτερα στο αυτοκίνητο

Αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας είναι το αυτοκίνητο. Ένα μέσο μεταφοράς, που για πολλούς σκύλους είναι αιτία άγχους. Πώς θα τους απαλύνουμε το στρες

Για να μην αποκτήσει φοβίες ο σκύλος μας, αλλά και να μην εκδηλώσει άγχος, οφείλουμε να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε καταστάσεις, που ενδέχεται να μην μπορεί να τις διαχειριστεί.

«Υιοθετώντας ένα κατοικίδιο, έχουμε πολλές ευχάριστες στιγμές κατά νου, τις οποίες ευχόμαστε να ζήσουμε μαζί του. Είτε είναι κουτάβι ή ενήλικο οι εμπειρίες που έχει ζήσει πριν έρθει σε εμάς είναι διαφορετικές.

Πολλές φορές τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά και η ένταξη στην οικογένειά μας είναι παιχνιδάκι. Άλλες φορές χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε συμπεριφορές, που έχουν ήδη διαμορφωθεί από πριν. Στην ουσία όμως, ο βασικότερος παράγοντας που θα μας βοηθήσει, σε ό,τι κι αν προκύψει, είναι η ικανότητα μας να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του ζώου», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Έλενα Μάνη.

Αυτό, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, δεν το πετυχαίνουμε μόνο με το να βλέπουμε και να παρατηρούμε τι θέλει. Αυτό είναι εύκολο. Το δύσκολο κομμάτι είναι να λειτουργούμε προλαμβάνοντας καταστάσεις πριν καν συμβούν και το σκυλάκι μας προλάβει να επεξεργαστεί την όποια πληροφορία ή καινούργια εμπειρία.

Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι το αυτοκίνητο. Το μεγαλύτερο ποσοστό ζώων θα βιώσει αυτήν την εμπειρία.

Για περιπτώσεις έντονου στρες, φροντίζουμε να έχουμε δώσει στο σκυλάκι μας κάποιο χάπι, σταγόνες για το άγχος, όπως θα μας συστήσει ο γιατρός μας

Η ασφάλεια του σκύλου θα πρέπει να έρχεται πρώτη. Χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη ζώνη ασφαλείας για ζώα, ή κλουβάκι μεταφοράς

«Η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι μια εμπειρία που θα βιώσει καθώς το χρησιμοποιούμε από ανάγκη ή να κάνουμε βόλτα, για να πάμε διακοπές, ή στον γιατρό. Στο χέρι μας είναι, αυτή η εμπειρία να είναι ομαλή, ευχάριστη και πάνω απ’ όλα ήρεμη.

Μπορεί να πρέπει να μπει γρήγορα στο αυτοκίνητο μόλις γνωριστήκαμε, ή να προκύψει μια μετακίνηση σε ξαφνικό χρόνο. Εμείς, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, όσο το δυνατόν καλύτερα, και να έχουμε στο νου μας μερικούς βασικούς κανόνες», τονίζει η κα Μάνη.

Πολύτιμες συμβουλές

Τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εξοικειώσουμε έναν σκύλο με το αυτοκίνητο εξηγεί η κα Μάνη και παράλληλα ενημερώνει για την ασφάλεια του μέσα στο αμάξι.

• Σεβόμενοι πάντα την ψυχολογία του, θέτουμε έναν στόχο. Για παράδειγμα, την εξοικείωσή του με το αυτοκίνητο. Και σπάμε τη ρουτίνα, που θέλουμε να εδραιώσουμε σε μικρότερα κομμάτια. Δηλαδή, πρώτα πλησιάζουμε και κάνουμε βόλτες γύρω από το αυτοκίνητο. Όταν δούμε ότι χαλαρώνει και αισθάνεται άνετα, ανοίγουμε την πόρτα. Έπειτα, δοκιμάζουμε να μπούμε μέσα και να βγούμε και ούτω καθ’ εξής. Δίνουμε πάντα τον κατάλληλο χρόνο να προσαρμοστεί σε κάθε νέα κατάσταση. Χρησιμοποιούμε λιχουδιές και κάνουμε επαναλήψεις, επιβραβεύοντας την ηρεμία του. Σταδιακά, και βήμα βήμα, φτάνουμε μέχρι και να βάλουμε μπροστά τη μηχανή και να πάμε μια μικρή βόλτα.

• Στην αρχή, μπορείτε να διαλέξετε πολύ κοντινούς προορισμούς, που θα αρέσουν στον σκύλο, όπως για παράδειγμα το πάρκο της γειτονιάς. Έτσι θα συνδέσει την καλοπέραση με το αυτοκίνητο.
Η εμπειρία με το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει ευχάριστη ό,τι και να έχει προηγηθεί. Το βασικότερο όλων είναι να έχουμε υπομονή και να προχωράμε τόσο όσο το σκυλάκι μας αισθάνεται άνετα.
Αν παρατηρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, επιστρέφουμε σε προηγούμενο βήμα μέχρι να χαλαρώσει τελείως και να προχωρήσουμε πάλι.

• Για περιπτώσεις έντονου στρες, φροντίζουμε να έχουμε δώσει στο σκυλάκι μας κάποιο χάπι, σταγόνες για το άγχος, όπως θα μας συστήσει ο γιατρός μας.

• Η ασφάλεια του σκύλου θα πρέπει να έρχεται πρώτη. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε αυτό το βήμα να χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη ζώνη ασφαλείας για ζώα, ή κλουβάκι μεταφοράς. Υπάρχουν ακόμα και ειδικά καθισματάκια, τα οποία είναι ψηλότερα, έτσι ώστε τα μικρόσωμα σκυλάκια να μπορούν να βλέπουν έξω από το παράθυρο.

• Η άσκηση πριν τη διαδρομή με το αμάξι βοηθάει να φύγει το στρες.

Η εκπαιδεύτρια σκύλων, Έλενα Μάνη

• Φροντίζουμε για την σωστή θερμοκρασία της καμπίνας και να μπαίνει φρέσκος αέρας από τα παράθυρα.

• Δεν αφήνουμε ποτέ το σκυλάκι μας μόνο του στο αμάξι χωρίς την επίβλεψη μας. Στην περίπτωση που αντιληφθούμε κάποιο ζώο κλεισμένο σε αυτοκίνητο χωρίς επίβλεψη καλούμε αμέσως την αστυνομία.

• Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού σε περίπτωση που χρειαστεί.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024