Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γκάβιν Νιούσομ, ο «αντ’ αυτού» του Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο;

Γκάβιν Νιούσομ, ο «αντ’ αυτού» του Τζο Μπάιντεν για τον Λευκό Οίκο;

Με τις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Μπάντεν το 2024 να μειώνονται, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας προβάλλει ως «χρυσή» εναλλακτική

Εκτός από τον Τζο Μπάιντεν, «υπάρχουν αυτή τη στιγμή άλλοι δύο Δημοκρατικοί υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα» το 2024, είπε τις προάλλες ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Πενσυλβάνια, Τζον Φέτερμαν, μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στην Αϊόβα.

«Ο ένας είναι βουλευτής από τη Μινεσότα», είπε, αναφερόμενος στον 54χρονο Ντιν Φίλιπς, που ανακοίνωσε αιφνιδίως την υποψηφιότητά του για το κομματικό χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στον Μπάιντεν, στα τέλη Οκτωβρίου.

Και μάλιστα μέσω συνέντευξης στο δίκτυο CBS.

«Ο άλλος», συνέχισε ο Φέτερμαν, «είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας», αναφερόμενος στον 56χρονο Γκάβιν Νιούσομ.

«Αλλά μόνο ένας έχει τα κότσια να το ανακοινώσει»…

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ακούγονταν σχετικά σενάρια για τον Δημοκρατικό και πολιτικά φιλόδοξο κυβερνήτη τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι που κάνουν μια τύπου “σκιώδη” προεκλογική εκστρατεία», είχε πει στις αρχές του μήνα ο κωμικός και παρουσιαστής της εκπομπής Real Time στο δίκτυο HBO, Μπιλ Μάχερ, υποδεχόμενος στο στούντιο τον Φίλιπς.

«Ο Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης μας», προσέθεσε, «δείχνει να γυρνά όλο τον κόσμο».

Καθώς τα ποσοστά του 80χρονου προέδρου Μπάιντεν βυθίζονται στις δημοσκοπήσεις, ο προβληματισμός στις τάξεις των Δημοκρατικών εντείνεται για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ακούγονται ήδη φωνές που τον καλούν να αποσυρθεί από την κούρσα.

«Μόνο ο @JoeBiden μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση», έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) o Ντέιβιντ Άξελροντ, πολιτικός αναλυτής και πρώην ανώτερος προεδρικός σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα.

«Εάν συνεχίσει να είναι υποψήφιος, θα είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος», ανέφερε.

«Αυτό που πρέπει να αποφασίσει είναι αν αυτό είναι σοφό, αν είναι προς το συμφέρον ΤΟΥ ή της χώρας»…

Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η επανεκλογή του Τζο Μπάιντεν δείχνει όλο και πιο αβέβαιη

Ο «χορός» των επίδοξων αντικαταστατών

«Κυβερνήτες και γερουσιαστές κινούνται αθόρυβα για να ενισχύσουν το εθνικό προφίλ τους», έγραψε από τις 2 Νοεμβρίου ο ιστότοπος Axios, «σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μπάιντεν αποσυρθεί απροσδόκητα» από την κούρσα για το 2024.

Στους πολιτικούς διαδρόμους ακούγονται έντονα αρκετά ονόματα, γνωστών και σχετικά άγνωστων στο ευρύ κοινό κομματικών στελεχών.

Όμως αυτό που προσελκύει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όλων είναι το πολιτικό μέλλον του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας.

Επιφανές μέλος της επόμενης γενιάς των Δημοκρατικών, ο Γκάβιν Νιούσομ θεωρείται εδώ και καιρό η «χρυσή» εφεδρεία.

Αν και έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, οι φήμες για το αντίθετο όλο και φουντώνουν.

Στα σχέδιά του μέχρι στιγμής ήταν να διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το 2028.

Όμως οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον και στο κόμμα μπορεί να είναι τελικά απρόβλεπτες και ήδη τρέχουν πολλά στο παρασκήνιο.

Ο ελάχιστα γνωστός Ντιν Φίλιπς ρίχτηκε στη εσωκομματική μάχη απέναντι στον Μπάιντεν σχεδόν σαν «καμικάζι», με μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας.

Χωρίς να διαφωνεί ουσιαστικά με την πολιτική του Αμερικανού προέδρου -τον οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικό»- δήλωσε ότι μπήκε στην κούρσα λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του Μπάιντεν και των κακών ποσοστών του στις δημοσκοπήσεις.

«Εάν ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, αντιμετωπίζουμε έναν ανεπίτρεπτο κίνδυνο να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο», έγραψε στο X.

«Οι πρεσβύτεροι του κόμματος και οι σύμμαχοι του Μπάιντεν είναι εξοργισμένοι», γράφει το Politico.

«Μια ενοχλητική υποψηφιότητα σαν αυτή του Φίλιπς μπορεί να μετατραπεί σε τεράστια απειλή» για την ενότητα του κόμματος, σε μια κρίσιμη στιγμή.

Σε αυτό το φόντο, ο Νιούσομ -όπως και άλλοι επίδοξοι προεδρικοί υποψήφιοι- δείχνει να κρατά στάση αναμονής.

Ήδη ωστόσο ορισμένες κινήσεις του κυβερνήτη της Καλιφόρνια έχουν ανασηκώσει από έκπληξη πολλά… φρύδια, ανεβάζοντας παράλληλα το δικό του πολιτικό προφίλ.

Ο Γκάβιν Νιούσομ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα

Χτίζοντας ηγετικό προφίλ

Αιφνιδιαστικά, στις 20 Οκτωβρίου, ο Γκάβιν Νιούσομ επισκέφθηκε το εμπόλεμο Ισραήλ, ανακοινώνοντας ότι η πολιτεία του, η πλούσια Καλιφόρνια, οργανώνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ήταν μια μονοήμερη στάση στο ταξίδι του με τελικό προορισμό την Κίνα, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.

Η επίσκεψη -«η πρώτη Αμερικανού κυβερνήτη στην Κίνα εδώ και πάνω από 4 χρόνια», όπως ανέφερε στο σχετικό δελτίο Τύπου- επικεντρώθηκε στην «προώθηση της συνεργασίας για το κλίμα, την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών».

«Συνέβαλε στην αναθέρμανση των σχέσεων», υπογραμμίζεται, στο πλαίσιο «των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να συνεχίσει τον ανοικτό διάλογο με την Κίνα, η οποία αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστή και εταίρο των ΗΠΑ».

Μέχρι και τις 17 του μήνα άλλωστε είναι σε χρέη οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), στο Σαν Φρανσίσκο, με αποκορύφωμα την κρίσιμη συνάντηση -στο περιθώριό της- των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.

Ο Νιούσομ έχει πυκνώσει εν τω μεταξύ τις συνεντεύξεις στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Για τις 30 Νοεμβρίου έκλεισε μάλιστα και τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Ρον ΝτεΣάντις.

Τον κυβερνήτη της Φλόριντα, υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και υποθετικά… επιλαχόντα, σε περίπτωση που ο μακράν πρώτος στις δημοσκοπήσεις Ντόναλντ Τραμπ αναγκαστεί να αποχωρήσει από την κούρσα, λόγω δικαστικών υποθέσεων.

Κάτι που δεν φαντάζει ωστόσο -τουλάχιστον όχι ακόμη- πιθανό.

Το 90λεπτο ντιμπέιτ οργανώνει το συντηρητικό δίκτυο Fox News.

Κύκλοι του Λευκού Οίκου διαφώνησαν με την απόφαση του Νιούσαμ να συμμετάσχει.

Ο ίδιος δείχνει ωστόσο να χαράσσει ξεχωριστή πορεία.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κρατά στάση αναμονής για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Όπως και άλλοι επίδοξοι προεδρικοί υποψήφιοι των Δημοκρατικών στη μετά-Μπάιντεν εποχή, ίδρυσε πρόσφατα επιτροπή πολιτικής δράσης.

Την ονόμασε «Εκστρατεία για τη Δημοκρατία».

Έχει επίκεντρο τον περιορισμό της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ και «αποστολή να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον αντιαμερικανικό αυταρχισμό», καθώς «η Αμερική βρίσκεται σε έναν υπαρξιακό αγώνα για τη δημοκρατία», αναφέρεται στην σχετική ιστοσελίδα.

Διαθέτει έναν «στρατό» υποστηρικτών και μικροδωρητών, με πάνω από 1,5 εκατομμύρια μέλη στην ψηφιακή καμπάνια του.

Μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, στην περίπτωση που ο Μπάιντεν αποσύρει την υποψηφιότητά του και η κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2024 ανοίξει αργά για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μιας προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας.

Ως πιο συντηρητικός από τους μετριοπαθείς σε πολλά θέματα, όπως το μεταναστευτικό, πολλοί ήδη τον καλούν να μετακινηθεί πιο κοντά προς το πολιτικό κέντρο.

Αν και είναι μεταξύ των 20 δημοφιλέστερων πολιτικών των Δημοκρατικών, νέα δημοσκόπηση στην πολιτεία του δείχνει ότι για πρώτη φορά από την εκλογή του ως κυβερνήτη, το 2019, οι περισσότεροι Καλιφορνέζοι αποδοκιμάζουν (49%), παρά επικροτούν 44%) το έργο του.

Μέχρι πάντως το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον επόμενο Αύγουστο και τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές, σε έναν χρόνο, μεσολαβεί πολύς χρόνος.

Στο μεσοδιάστημα, πολλά μπορεί να αλλάξουν. Τόσο εντός, όσο και εκτός των ΗΠΑ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024