Ξενοδοχεία – Airbnb: «Αποκαλυπτήρια για το πράσινο τέλος– Πόσο θα πληρώνουν
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση περιλαμβάνεται ειδική διάταξη για το τέλος ανθεκτικότητας
Τα «αποκαλυπτήρια» για το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» έγιναν μέσα από κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που βγήκε σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, για την περίοδο από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, θα επιβάλλεται ολόκληρο το τέλος ανθεκτικότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και μειωμένο το διάστημα Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ενώ επεκτείνεται στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης και στις βίλες (μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ.) οι ένοικοι των οποίων θα καταβάλλουν το ανώτατο ποσό (10 ευρώ την ημέρα).
Επιβαρύνεται ο χειμερινός τουρισμός
Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου φαίνεται να ικανοποιούνται εν μέρει τα αιτήματα των ξενοδόχων αν και παραμένει «αναπάντητο» το αίτημα τους για την επιβολή του τέλους σε όλες τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην τουριστική αλυσίδα. Όπως προκύπτει από τον νομοσχέδιο, και ο χειμερινός τουρισμός θα επιβαρύνεται με τέλος έστω και μειωμένο.
Όπως αναφέρει το άρθρο 53 του ν. 4389/2016 (Α΄ 94), περί του φόρου διαμονής, αντικαθίσταται με νέο που προβλέπει την επιβολή τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Το τέλος που φτάνει μέχρι τα δέκα ευρώ την ημέρα επιβάλλεται και στις βίλες καθώς αναφέρεται ότι «αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10) ευρώ».
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα

Το τέλος που φτάνει μέχρι τα δέκα ευρώ την ημέρα επιβάλλεται και στις βίλες
Ειδικότερα το νομοσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων:
Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο, ως εξής:
α) Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα:
- 1-2 αστέρων, ενάμιση (1,50) ευρώ,
- 3 αστέρων, τρία (3,00) ευρώ,
- 4 αστέρων, εφτά (7,00) ευρώ,
- 5 αστέρων, δέκα (10,00) ευρώ,
Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα το τέλος είναι νάμιση (1,50) ευρώ ενώ σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ενάμιση (1,50) ευρώ, Αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας δέκα (10) ευρώ.
Όσον αφορά σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) διαμορφώνεται σε δέκα (10) ευρώ.
Η χειμερινή σεζόν
Κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο τα ποσά ορίζονται ως εξής:
Για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
- 1-2 αστέρων, πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ,
- 3 αστέρων, ενάμιση (1,50) ευρώ,
- 4 αστέρων, τριών (3,00) ευρώ,
- 5 αστέρων, τεσσάρων (4,00) ευρώ,
Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα το ποσό ορίζεται στα πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ,
Σε ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης πενήντα λεπτών (0,50) ευρώ ενώ αν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τ.μ., επιβάλλεται τέλος ανθεκτικότητας τεσσάρων (4) ευρώ,
Σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες) ανέρχεται σε τεσσάρων (4) ευρώ.
Πώς καταβάλλεται
Σημειώνεται ακόμη πως το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση βαρύνει τον διαμένοντα, που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος, επιβάλλεται μετά τη διαμονή του στο κατάλυμα και πριν την αναχώρησή του από αυτό, με την έκδοση ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, από τις επιχειρήσεις και αποδίδεται από αυτές στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις.
Οι δηλώσεις υποβάλλονται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
Το ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση δεν επιβαρύνεται με Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Το ως άνω τέλος δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τους ανωτέρω υπόχρεους.
Πηγή: ot.gr
- Συνελήφθη 25χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Πώς εντοπίστηκε
- Ο Ελ Κααμπί σκόραρε αλλά το γκολ ακυρώθηκε (vid)
- Νέα κρίση για τον πρίγκιπα Χάρι – Το Λονδίνο επανεξετάζει την προσωπική ασφάλειά του στις επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
- Μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού με τον Ελ Κααμπί (vid)
- Έχουν περάσει 38 χρόνια από την έναρξη της Πρώτης Ιντιφάντα και οι Παλαιστίνιοι ακόμα αγωνίζονται
- Αγρότες: Καταστολή στα μπλόκα, εισαγγελείς και «εγκληματικές οργανώσεις» απέναντι σε ένα κίνημα που φουντώνει
- Η εποχή του OnlyFans – Όταν η οικειότητα και η μοναξιά γίνονται εμπορεύματα
- Ο Τσικίνιο είχε την πρώτη φάση του Ολυμπιακού (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)




















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442