Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουρισμός: Ανταποδοτικός ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία - Θα πάει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Τουρισμός: Ανταποδοτικός ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία – Θα πάει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

«Σβήνουν και γράφουν» στη κυβέρνηση για το τέλος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που θα επιβληθεί στα ξενοδοχεία

Ανταποδοτικό θα είναι ένα μέρος του τέλους αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και αφορά την επιβάρυνση που καταβάλει ο ένοικος ξενοδοχειακής μονάδας ανά διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το τέλος θα αντικαταστήσει το φόρο διαμονής και πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού, η οποία συνεργάζεται στο θέμα αυτό με το υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα μέρος του να κατευθυνθεί σε έργα αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει πλήρως στο πως ακριβώς θα εφαρμοστεί το τέλος (ποσοστό ή απόλυτο ποσό) ωστόσο αυτό που φαίνεται να προκρίνεται και επιζητεί και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη είναι να μην ισχύει για την χειμερινή περίοδο οριζόντια σε όλη τη χώρα.

Οι φυσικές καταστροφές 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει το τέλος επισημαίνοντας ότι «για να καλυφθεί σε μόνιμη βάση το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών, επιβάλλεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα τουριστικά καταλύματα, και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση, το οποίο αντικαθιστά το φόρο διαμονής.

Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και χρησιμοποιείται για την ανωτέρω μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η κυβέρνηση συνδέει το τέλος διαμονής με την ανταποδοτικότητα. Τα πρώτα χρόνια ένα μέρος του τέλους, θα χρηματοδοτεί μελέτες ωρίμανσης διαφόρων έργων και τα επόμενα χρόνια σταδιακά συγκεκριμένα έργα σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς.

Επισημαίνεται ότι οι ξενοδοχειακοί φορείς ήταν αντίθετοι στην επιβολή τέλους διαμονής ωστόσο πρότειναν τον εξορθολογισμό του τέλους επιτηδεύματος και την ενοποίηση του με τον φόρο διαμονής με στόχο την ανταποδοτικότητα τους.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Τρίτη Euroleague και έκτο συνολικά ευρωπαϊκό για τον Αταμάν

Ο Παναθηναϊκός πήρε την Euroleague και ο Εργκίν Αταμάν έφτασε τις τρεις κατακτήσεις στην καριέρα του, ενώ συνολικά έχει έξι ευρωπαϊκά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024