Αντιδρούν οι ξενοδόχοι στην αύξηση του φόρου διαμονής που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, πρόκειται για μια εξαγγελία που αποτέλεσε «επτασφράγιστο μυστικό», καθώς νωρίτερα δεν υπήρξε ουδεμία διαβούλευση με τον κλάδο των ξενοδόχων.
- Στο νοσοκομείο 14χρονη έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ – Τι λένε οι γονείς της
- Ένας Ναζί εγκληματίας πολέμου: Ο γιος του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ επιτίθεται στον ατιμασμένο μεγιστάνα του Harrods
- Υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τα κακοποιημένα παιδιά;
- Τι είναι το πολικό jet stream που πλησιάζει τη χώρα - Πώς θα επηρεάσει την θερμοκρασία
Έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλεί στον κλάδο του τουρισμού, η εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την αύξηση του φόρου διαμονής, η οποία εκτός των άλλων, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, «δίνει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, πρόκειται για μια εξαγγελία που αποτέλεσε «επτασφράγιστο μυστικό», καθώς ουδεμία διαβούλευση υπήρξε με τον κλάδο των ξενοδόχων.
Μάλιστα, ήδη διατυπώνονται ερωτηματικά και σχόλια σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, στη λογική, «οι τουρίστες θα πληρώσουν τις ζημιές των πλυμμηρών στην Ελλάδα…».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, αναφερόμενος στις εξαγγελίες για ρύθμιση του τοπίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την αύξηση του τέλους διαμονής, τόνισε ότι η πρώτη ουσιαστικά μετά από 9 χρόνια προσπάθεια ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη.
«Την αναμέναμε μετά από μια σειρά πιέσεων και διαρκών διαβουλεύσεων του κλάδου με τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Παρέμενε ως εκκρεμότητα και ήταν μια αδικία που έπρεπε να αποκατασταθεί για να μπει τέλος στην ασυδοσία εκείνων που εκμεταλλεύονταν το νομοθετικό κενό για να στήσουν ολόκληρες επιχειρηματικές δραστηριότητες εις βάρος των κρατικών ταμείων, της κοινωνίας και του κλάδου μας, που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην ενίσχυση της απασχόλησης» σημείωσε, προσθέτοντας:
«Πλέον, κάθε μορφής επαγγελματική δραστηριότητα στη διαμονή θα έχει ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις με τα ξενοδοχεία και έτσι γίνεται ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να διαμορφωθεί ένα υγιές πλαίσιο ανταγωνισμού στην αγορά, με ίσους όρους».
Ο Φόρος Διαμονής μετατρέπεται σε Πράσινο Τέλος
Αναφορικά με τον Φόρο Διαμονής που πλέον μετατρέπεται σε Πράσινο Τέλος, είναι γνωστή η διαχρονική απαίτηση του κλάδου για την κατάργησή του, καθώς πρόκειται για ένα φόρο κατάλοιπο από την εποχή των μνημονίων που θεσπίστηκε το 2016 προκειμένου να καλυφθεί το χρέος της χώρας.
«Η μετατροπή του ανωτέρω φόρου σε Πράσινο Τέλος, μας δίνει την ικανοποίηση πως το συγκεκριμένο ποσό θα δοθεί σε έργα που θα βοηθήσουν τη χώρα μας, τους προορισμούς και τους συμπολίτες μας που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα και άρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Ωστόσο ο Φόρος Διαμονής από την ψήφιση του μέχρι σήμερα, επιβάλλεται οριζόντια σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου.
Μετά την μετατροπή του σε Πράσινο Τέλος, αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και διαμορφωθεί στα επίπεδα που πληροφορούμαστε από τα σχετικά δημοσιεύματα, θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων που το συγκεκριμένο τέλος θα φθάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου (παράδειγμα ο πελάτης ξενοδοχείου 5* στη Ξάνθη με τιμή εκμίσθωσης του δωματίου 109 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 10 ευρώ), ενώ σε άλλες περιπτώσεις το ποσό θα είναι κυριολεκτικά αμελητέο (βίλα που νοικιάζεται βραχυχρόνια στη Μύκονο με μίσθωμα 1.800 ευρώ θα επιβαρύνεται με Πράσινο Τέλος 1,5 ευρώ!).
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ενόψει των ανωτέρω είναι ευκαιρία το συγκεκριμένο μέτρο να σχεδιαστεί από την αρχή, πιο ορθολογικά, προκειμένου να επιφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, χωρίς τον κίνδυνο να μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού.
«Στόχος μας παραμένει, μετά την κατάργηση του συγκεκριμένου έκτακτου όπως εξαγγέλθηκε τέλους, τα σχετικά έσοδα, ορθολογικά κατανεμημένα, με βάση την παλαιότερη πρότασή μας περί ανταποδοτικότητας, να δίδονται στην Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Περιφέρειες) για να γίνουν έργα για την ενίσχυση των αναγκαίων τουριστικών υποδομών και με αυτόν τον τρόπο να παραμείνουμε επί της ουσίας ανταγωνιστικοί» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις