Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Ο Αλ Σίσι αρνήθηκε την διαχείριση της ασφάλειας στην Γάζα που πρότεινε ο διευθυντής της CIA

Αίγυπτος: Ο Αλ Σίσι αρνήθηκε την διαχείριση της ασφάλειας στην Γάζα που πρότεινε ο διευθυντής της CIA

Παρότι οι ΗΠΑ έχουν διαψεύσει ήδη από την 1η Νοεμβρίου πως θα υπάρξει ειρηνευτική δύναμη στην Γάζα, όπως επιθυμούσε το Ισραήλ, εν τέλει η WSJ αποκάλυψε πως η ίδια πρόταση έγινε στον πρόεδρο Αλ Σίσι.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκαν στο Κάιρο για να συζητήσουν τη στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου.

Ο Σίσι επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός για την προστασία των αμάχων και για «την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο διευθυντής της CIA δεν ταξίδεψε όμως με άδεια χέρια, είχε μαζί του μια πρόταση

Ο Μπερνς, ο οποίος διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς στη Μέση Ανατολή, επισκέπτεται χώρες της περιοχής για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα, την υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους -στις οποίες η Αίγυπτος έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο- και τις προσπάθειες να αποτραπεί η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σε ευρύτερη σύγκρουση, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Το Ιστορικό

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη διαψεύσει σε όλους τους τόνους από την 1η Νοεμβρίου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν αμερικανικά στρατεύματα στη Γάζα σε οποιοδήποτε μελλοντικό ειρηνευτικό ρόλο, καθώς συζητούν με συμμάχους για το πώς θα είναι η Γάζα μετά τη σύγκρουση.

«Δεν υπάρχουν σχέδια ή προθέσεις να τοποθετηθούν αμερικανικά στρατιωτικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας, τώρα ή στο μέλλον», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους. Κάτι που έχει επαναληφθεί ή διαρρεύσει έκτοτε και σε άλλες ευκαριίες.

Το Ισραήλ είχε απαιτήσει την διατήρηση στρατού από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και αραβικές χώρες για την διαβεβαίωση πως δεν θα επανέλθει η Χαμάς στην εξουσία.

Η επίμαχη συνάντηση

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και απέρριψε την πρόταση να αναλάβει η βορειοαφρικανική χώρα τη διαχείριση της ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ήττα της Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερους Αιγύπτιους αξιωματούχους.

Ο Σίσι και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Αμπάς Καμέλ, συζήτησαν την πρόταση με τον Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή για να συζητήσει την κατάσταση στη Γάζα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα έπαιζε ρόλο στην εξάλειψη της Χαμάς, καθώς χρειάζεται τη μαχητική ομάδα για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi inspects the Egyptian military units in Suez, as he told the media in his speech that Cairo is playing a very positive role in de-escalating the Gaza crisis, Egypt, October 25, 2023 in this handout picture courtesy of the Egyptian Presidency. The Egyptian Presidency/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Το παρελθόν Σίσι-Χαμάς

Βέβαια η σχέση του Αλ Σϊσι με την Χαμάς ήταν κακή, ενώ δεν θέλει να έχει την παραμικρή σχέση με την οργάνωση.

Ο πρόεδρος Σίσι, ως στρατηγός κατέλαβε την εξουσία από τον εκλεγμένο με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους πρόεδρο Μόρσι, συλλαμβάνοντας τον ίδιο και όλους τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων.

H Χαμάς είχε συμμαχία με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους μέχρι το 2017, κόβοντας κάθε δεσμό για να βελτιώσουν τις σχέσεις με την Αίγυπτο. Κάτι όμως που δεν συνέβη επίσημα αλλά κρατήθηκε ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας μέσω των μυστικών υπηρεσιών.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024