Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Μητσοτάκη με Σίσι: Αυτοτελείς οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις - Δεν ετεροπροσδιορίζονται από σχέσεις με άλλες χώρες

Συνάντηση Μητσοτάκη με Σίσι: Αυτοτελείς οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις – Δεν ετεροπροσδιορίζονται από σχέσεις με άλλες χώρες

«Επαναβεβαιώσαμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για το μεταναστευτικό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τη βοήθεια που παρείχε η χώρα του στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σύντομη αλλά παραγωγική», δήλωσε ότι με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έχει μία «εξαιρετική προσωπική σχέση» και προσέθεσε: «Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας, αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project, το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αίγυπτο

Σημείωσε, επίσης, πως είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν τη βούληση των δύο χωρών «να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό».

«Όπως γνωρίζετε», εξήγησε ο πρωθυπουργός, «αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευες. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτό τον τομέα».

Και προσέθεσε ότι, όπως έχει πει πολλές φορές, «θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».

»Όλα αυτά θα έχουν ως επιστέγασμά τους την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου», ανέφερε προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας».

Στο μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, βρέθηκε και στο μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Όπως σημείωσε, «με την ευκαιρία της επίσκεψης ήθελα να αναφερθώ εδώ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ήταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία».

«Οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο δεν ετεροπροσδιορίζονται από σχέσεις με άλλες χώρες»

Να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις αποκτούν μια ισχυρή δυναμική, μια αυτόνομη δυναμική, ανεξάρτητη από τρίτους παράγοντες και από άλλες επιρροές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε κατηγορηματικά «βεβαίως».

«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας πως αυτό «το ξεκαθαρίσαμε με τον πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή, η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο», που έχει να δώσει ακόμα πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024