Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μπρος γκρεμός και πίσω Κασσελάκης να ‘τος και ο Πολάκης - Ο χορός του Ζαλόγγου στο President

Μπρος γκρεμός και πίσω Κασσελάκης να ‘τος και ο Πολάκης – Ο χορός του Ζαλόγγου στο President

Από το εμπρός χρεοκοπία και πίσω τρόικα, σε νέο δίλημμα οι Αριστεροί και χωρίς Τσίπρα για να του δώσουν μετά... τον μουτζούρη. Ο Δραγασάκης προτείνει «επιτροπεία», το ΠΑΣΟΚ μοιράζει εικονίσματα Σημίτη.

Μία και μία

Τα πράγματα αναμένεται να εξελιχθούν ως την λογική τους κατάληξη! Αναφέρομαι στο ψυχόδραμα, στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μία και μία έμειναν!

Σημειολογικό;

Κατ΄ αρχήν να σας ενημερώσω ότι η συνεδρίαση θα γίνει στο ξενοδοχείο President, στην αρχή της Κηφισίας, κοντά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στους Αμπελόκηπους. Δεν γνωρίζω αν η αλλαγή της περιοχής – από την πλατεία Καραϊσκάκη – αποτελεί κάποια σημειολογική αναφορά του προέδρου του κόμματος κ. Στέφανου Κασσελάκη, πάντως το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι αρχίζει η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του κόμματος, εδώ και πολλά χρόνια.

Η ατζέντα;

Το περίεργο είναι πως στα μέλη ενώ έχει αποσταλεί το μέρος και η ώρα της συνεδρίασης, δεν έχουν ενημερωθεί για την ημερήσια διάταξη!

Νεύρα…

Χθες το πρωί το μακροσκελές άρθρο του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη στο news247.gr, με το οποίο ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το κόμμα, έδωσε τον τόνο της ημέρας. Προκαλώντας μάλιστα πολλά σχόλια και δοκιμάζοντας τα … νεύρα πολλών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, που ανήκουν στον ενδιάμεσο χώρο των ανένταχτων!

Συζητήσεις;

Μάλιστα ένα από τα σχόλια που ακούστηκαν είναι πως η επιστολή «αποκαλύπτει» τις συζητήσεις που γίνονταν όλο αυτό το διάστημα στο εσωτερικό της «Ομπρέλας». Δεν γνωρίζω αν αυτή η διαπίστωση έχει βάση, αυτό όμως που έχει σημασία είναι πως την εξέλαβαν οι ανένταχτοι….

Ο κ. Π. Πολάκης

Βέβαια μου λένε – κι είναι γνωστό – πως ο κ. Σταθάκης τοποθετείται στο πλευρό του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου λόγω της αντιπαλότητας του με τον κ. Παύλο Πολάκη. Κι οι δύο ήταν υποψήφιοι στο νομό Χανίων. Ο μεν κ. Πολάκης εκπροσωπεί τον ορεινό και αγροτικό πληθυσμό του νομού, που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και ο κ. Σταθάκης τον αστικό ιστό της πόλης των Χανίων. Ο πρώτος εξελέγη, ο δεύτερος απέτυχε και λογικά κατέληξε στον κ. Τσακαλώτο. Ετσι και αλλιώς οι δύο τους ήταν οι βασικοί υπουργοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Τσίπρα….

Ο κ. Γ. Δραγασάκης

Η βραδινή επιστολή του πρώην αντιπροέδρου κ. Γιάννη Δραγασάκη προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, τους γραμματείς του κόμματος, τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους των τελευταίων εσωκομματικών εκλογών, αλλά – κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία – και με κοινοποίηση στον πρώην πρόεδρο κ. Αλέξη Τσίπρα, επανέφερε την συζήτηση στο «δια ταύτα»!

Και στον πρώην…

Κατ΄ αρχήν η κοινοποίηση προς τον κ. Τσίπρα αποτελεί μία έμμεση κλήση για παρέμβαση. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Δραγασάκης θα εισακουστεί από τον πρώην πρόεδρο κι αν ο πρώην επιθυμεί να παρέμβει – το τελευταίο διάστημα η κριτική έχει μετατοπιστεί από το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα. Κι είναι μάλιστα σφοδρή….

Μ.Ο.Κ.Ε.

Ωστόσο ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα, διεκτραγωδώντας την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και τους άμεσους κινδύνους που το απειλούν, ζητά απ΄ όλους πρώτον, να πέσουν οι τόνοι και δεύτερον, να συζητηθούν … Μ.Ο.Κ.Ε. – Μέτρα Οικοδόμησης Κομματικής Εμπιστοσύνης!

Ο κύβος ερρίφθη!

Η ύπαρξη και μόνο της εναγώνιας επιστολής του κ. Δραγασάκη επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η τάση της «Ομπρέλας» πρόκειται να αποχωρήσει από το κόμμα και μάλιστα το Σάββατο. Κατά πάσα πιθανότητα αμέσως μετά από την εισήγηση του κ. Κασσελάκη.

Πολιτική καταδίκη

Στην εισήγηση του ο πρόεδρος θα ζητήσει την πολιτική καταδίκη των συμπεριφορών που εκθέτουν το κόμμα, με σαφή αναφορά στα υπό διαγραφή τέσσερα στελέχη και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με τα οποία θα διασφαλιστεί η μη επανάληψη τους.

Ασαφές

Δεν είναι σαφής ο αριθμός των μελών που πρόκειται να αποχωρήσει. Εκτείνεται από 40 – 50 μέλη ως και 60 – 70. Δεν είναι γνωστό δηλαδή αν θα αποχωρήσει μόνο ο σκληρός πυρήνας των «53+» ή συνολικά η «Ομπρέλα». Πάντως σε τοπικές οργανώσεις άρχισαν ήδη οι πρώτες αποχωρήσεις….

Τελευταίες συναντήσεις

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να συνεδριάσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στην «Ομπρέλα» και αύριο είναι η – διαδικτυακή – πανελλαδική συνάντηση της τάσης για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Επίσης σήμερα συνεδριάζει και η τάση της οποίας ηγείται ο κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα … επιμελώς έχει χαθεί από το κομματικό προσκήνιο. Εμφανώς τουλάχιστον….

Ο κ. Δ. Τζανακόπουλος;

Επίσης χθες κυκλοφόρησε η πληροφορία (;) πως τελικώς ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν σκοπεύει να ακολουθήσει την «Ομπρέλα» στην αποχώρηση. Την μεταφέρω με επιφύλαξη γιατί δεν κατόρθωσα να την διασταυρώσω. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς, σύντομα θα φανεί!

Ρευστότητα

Πάντως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η ρευστότητα εντός της Κεντρικής Επιτροπής είναι εντυπωσιακή. Εκτός από τα «σκληρά μπλοκ» των τάσεων, που συγκεντρώνουν περίπου 200 μέλη συνολικά, τα υπόλοιπα 100 μέλη κινούνται είτε στην χαλαρή περιφέρεια των τάσεων, είτε στη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Με αποτέλεσμα κανένας να μην είναι βέβαιος για κανένα αποτέλεσμα….

Επί των παρόντων…

Μου έλεγαν χαρακτηριστικά ότι ο σκληρός πυρήνας των προεδρικών αποτελείται από 105 μέλη και υπολογίζουν σε ακόμη 30 – 35 για την στήριξη της επιλογής του προέδρου. Συμπληρώνοντας ότι στο τέλος η πλειοψηφία είναι επί των παρόντων. Δηλαδή την Κυριακή!

Δεν ήταν σωστές!

Στην επιστολή του, πάντως, ο κ. Δραγασάκης κάνει λόγο για «ανθρωποφαγία» και «συλλογικό διασυρμό». Και σημειώνει ότι ο «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο ο οποίος έχει εκλεγεί με βάση τις διαδικασίες που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αποφασίσει. Αν οι διαδικασίες δεν ήταν σωστές – και κατά τη γνώμη μου δεν ήταν – ευθύνονται όσοι τις αποφάσισαν ή τις ανέχθηκαν»!

Υπό επιτροπεία

Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, από την επιστολή είναι πως προτείνει ο πρόεδρος να τεθεί υπό επιτροπεία! Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παράλληλα συγκροτείται από τον πρόεδρο του κόμματος ολιγομελές, άτυπο κέντρο ευθύνης – αντιπροσωπευτικό της σύνθεσης του κόμματος – που εποπτεύει την αυστηρή τήρηση των οποίων μέτρων συμφωνηθούν». Θα κάνω μία πρόβλεψη: Οι προτάσεις του πρώην αντιπροέδρου θα απορριφθούν μετ΄ επαίνων. Νομίζω κι από τις δύο πλευρές – για διαφορετικούς λόγους από την κάθε μία….

Στις Βρυξέλλες

Και ενώ το χαμηλό βαρομετρικό έχει «εγκατασταθεί» πάνω από την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης περιοδεύει στις Βρυξέλλες συναντώντας και συνομιλώντας με κοινοτικούς παράγοντες και τα … «σπαράγματα» της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Μάλιστα και για όσους δεν το κατάλαβαν έδωσε το στίγμα της γραμμής που σκοπεύει να ακολουθήσει: σταθερά στην Ομάδα της Αριστεράς και παράλληλα αποτελεί γέφυρα με τις Ομάδες των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Στην Αριστερά

Η αναφορά τους αυτή απευθυνόταν στην «Ομπρέλα» η οποία τον έχει κατηγορήσει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ομάδα της Αριστεράς για να προσχωρήσει στη Σοσιαλιστική….

Υστεροβουλία

Και βεβαίως η αναφορά του στην περίοδο Σημίτη συνέχισε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Το εμφανώς παράδοξο είναι η υπεράσπιση της εποχής Σημίτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη. Η οποία βεβαίως δεν στερείται … υστεροβουλίας!

Απάντηση;

Είναι γνωστή η προσπάθεια του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να διεμβολίσει όσο του είναι δυνατόν το κέντρο και κυρίως το δεξιό τμήμα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Το οποίο ομνύει στην περίοδο του πρώην πρωθυπουργού. Η απάντηση όμως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εξέλιξη του χρέους από το 1995 και εντεύθεν, δεν έδωσε περιθώρια για απάντηση στην … απάντηση!

Sports in

LIVE: Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024