Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσακαλώτος ανοίγει την πόρτα εξόδου για τους Αριστερούς, ο Κασσελάκης της εισόδου για τον Ανδρουλακη

Ο Τσακαλώτος ανοίγει την πόρτα εξόδου για τους Αριστερούς, ο Κασσελάκης της εισόδου για τον Ανδρουλακη

Ο Κασσελάκης βάζει πλώρη προς ΠΑΣΟΚ, ο Τσακαλώτος και η ομπρέλα στρίβουν αριστερά, ο Μητσοτάκης αισθάνεται πιο άνετα στην «τοποθεσία Σημίτη», οι κενοί χώροι θα γίνουν... Airbnb.

Βαριά μέρα

Βαριά μέρα η χθεσινή. Η πολιτική ατζέντα ήταν υπέρ – πλήρης. Κι είχε απ΄όλα. Από την εκδήλωση τιμής του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, από την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή προς τιμήν της Μαριέττας Γιαννάκου, από τον «αγώνα δρόμου» του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να προλάβει και τις δύο εκδηλώσεις.

Συναντήσεις

Μέχρι την συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανου Κασσελάκη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Με τις υποκλοπές βεβαίως να ανεβαίνουν «κλίμακα», με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη αυτή τη φορά, μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις του με τους κ.κ Χρήστο Ράμμο και Κώστα Μενουδάκο.

Εξοδος (;)

Και η ομιλία του πρώην υπουργού κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εκδήλωση της «Εποχής» με την οποία άνοιξε (;) την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου, ήταν το κλείσιμο μιας πολιτικά πυκνής ημέρας!

Υποκλοπές

Ξεχώρισαν βεβαίως οι υποκλοπές, όπως σας προανέφερα, όχι μόνο από τις συναντήσεις του κ. Κασσελάκη, αλλά και από το γεγονός ότι συμφώνησαν με τον κ. Ανδρουλάκη να συνεργαστούν – κατά το δυνατόν – στην ανάδειξη του. Αυτό ήταν ένα από τα δύο θέματα στα οποία έκλεισαν deal.

Τέμπη

Το άλλο είναι το δυστύχημα των Τεμπών, για το οποίο η Χαριλάου Τρικούπη θα ζητήσει προανακριτική και η Κουμουνδούρου ζητάει εξεταστική επιτροπή. Στην ανάδειξη του συμφωνούν και οι δύο. Το κλίμα ήταν καλό. Δεν θύμιζε σε τίποτα το πρόσφατο παρελθόν. Και νομίζω πως οι σχέσεις των κομμάτων αλλάζουν (;) πίστα….

Και Εξάρχεια…

Σύμπτωση όμως υπήρξε και για τα… Εξάρχεια! Η εταιρεία που κατασκευάζει τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων άρχισε χθες να κόβει δέντρα. Αντέδρασαν οι κάτοικοι. Και αρωγός στις αντιδράσεις ήρθε ο νέος – δεν έχει αναλάβει ακόμη – δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας και μαζί φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ!

Μέτωπο (;)

Εχω την εντύπωση ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα αντικυβερνητικό μέτωπο! Είναι νωρίς όμως να το χαρακτηρίσω έτσι. Μάλλον μία κοινή αντικυβερνητική στάση από τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η εξέλιξη του. Αν θα έχει συνέχεια και ποια μορφή μπορεί να πάρει η συνεργασία.

Ανταγωνιστές

Ας μην ξεχνάμε ότι στις ευρωεκλογές τα δύο κόμματα θα «χτυπηθούν» μεταξύ τους για την δεύτερη θέση. Μάλλον ο τρίτος θέλει να γίνει δεύτερος και ο δεύτερος να παραμείνει ισχυροποιούμενος. Χθες επί παραδείγματι στην έρευνα της Alco για λογαριασμό του Alpha, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ απέχει μόλις μιας ανάσα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – 13,5% με 12,7%, δηλαδή η διαφορά είναι μικρότερη της μονάδας!

Μαζί

Το βασικό – προς το παρόν – είναι πως τοποθετούνται μαζί απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας….

Ακρίβεια

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτη με 34,1%, αλλά στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, όπως πχ στην ερώτηση αν τα κυβερνητικά μέτρα βοηθούν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το 79% απαντούν καθόλου ή λίγο! Καταλαβαίνετε γιατί το Μέγαρο Μαξίμου κι ο πρωθυπουργός έχουν «ρίξει στα σκυλιά» τις πολυεθνικές και θα συνεχίσουν τα πρόστιμα. Διότι μπροστά είναι ο χειμώνας και οι ευρωεκλογές!

Αβολα

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ένιωθε αρκετά άβολα από την πρώτη θέση του ακροατηρίου – ήταν παρών ο κ. Αντώνης Σαμαράς – ακούγοντας τον κ. Καραμανλή να «δοξολογεί», δικαίως, την Μαριέττα Γιαννάκου. Και τούτο διότι οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ακούγονταν σαν «καρφιά» για τον ίδιο….

Ανετα

Νομίζω πως ο πρωθυπουργός ένιωθε πιο άνετα στην εκδήλωση που οργάνωσε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου για να τιμήσει τον κ. Σημίτη. Παρά το γεγονός ότι παρούσες ήταν όλες οι «φυλές» του «παλιού καλού ΠΑΣΟΚ». Ακόμη και τον κ. Κώστα Λαλιώτη διέκρινα στο ακροατήριο. Ετσι κι αλλιώς ολόκληρη «πασοκική» τάση προερχόμενη από τον «σημιτικό εκσυγχρονισμό» διαθέτει στην κυβέρνηση….

Δάκρυσε

Τελικώς ο κ. Τσακαλώτος χθες το βράδυ άνοιξε τα χαρτιά του. Και φάνηκαν οι επιλογές του. Είναι προς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Και ήταν πολύ συγκινημένος – μάλλον δάκρυσε – λίγο πριν κατέβει από το βήμα της εκδήλωσης. Τα διαζύγια είναι γνωστό πως έχουν μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση….

Χαμηλές πτήσεις

Την εκδήλωση της «Εποχής» παρακολούθησαν περίπου 1.300 άτομα, από τα οποία τα 987 ήταν μέσω zoom. Δεν νομίζω πως είναι καλός ο αριθμός. Και μου λένε πως κι οι υπογραφές που συγκεντρώνονται απέχουν πολύ από τις 10.000 που ήταν ο αρχικό στόχος. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ο αριθμός που μου έχουν πει και το γράφω με επιφύλαξη, αλλά λένε πως είναι περίπου 2.500 οι υπογράφοντες/ουσες!

Κριτική στον κ. Α. Τσίπρα

Τώρα στην εκδήλωση. Ασκήθηκε από τους ομιλητές αυστηρή κριτική για την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ιδιαίτερα από τον κ. Βασίλη Παπαστεργίου, ενώ η ομιλία του κ. Κωστή Παπαϊωάννου είχε αρκετές ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. Και οι δύο είναι ανένταχτοί, αλλά στο περιβάλλον της Κουμουνδούρου.

Η κ. Σία Αναγνωστοπούλου

Σ’ αυτούς απάντησε η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική με συγκεκριμένες αιχμές – «Συμφωνία των Πρεσπών», το θέμα των ανασφάλιστων κλπ. Υπήρξε, εξάλλου, υπουργός σε εκείνες τις κυβερνήσεις….

Τres gauchiste

Ενδιαφέρουσα, συγκροτημένη πολιτικά, αλλά και θεωρητικά, ήταν η ομιλία του καθηγητή κ. Αντώνη Τζανακόπουλου, που όμως έδινε την εντύπωση ενός tres gauchiste, που απευθυνόταν σε διαφορετικό ακροατήριο απ΄ αυτό του «Τριανόν»….

Σηματωρός

Και βεβαίως η ομιλία του κ. Τσακαλώτου που είναι μάλλον «σηματωρός» των επικείμενων εξελίξεων. Υπερασπίστηκε την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα – άλλωστε σε ένα μεγάλο βαθμό ήταν δικής του έμπνευσης – αλλά κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό για κυβερνητισμό. Εννοώντας την διεκδίκηση της κυβέρνησης με λαϊκίστικο τρόπο. Και τον κατηγόρησε και για «αρχηγισμό»!

Μετάλλαξη

Αυτά τα δύο στοιχεία, είπε ήταν οι αιτίες της «σταδιακής μετάλλαξης» του κόμματος! Απεκδύοντας των ευθυνών του τον νυν πρόεδρο κ. Στέφανο Κασσελάκη.

Περηφάνια

Και κλείνοντας είπε ότι έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος για να επαναφέρει την περηφάνια των αριστερών. Και με την φράση «δεν υπάρχει περηφάνια σ΄ αυτό το κόμμα» τελείωσε συγκινημένος την ομιλία του….

Τίτλοι τέλους (;)

Οπως αντιλαμβάνεστε το επόμενο Σαββατοκύριακο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται ότι θα πέσουν οι «τίτλοι τέλους» μεταξύ της αριστερής αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ!

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024