Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Εδώ είναι δικαστήριο, όχι πολιτική συγκέντρωση»

«Εδώ είναι δικαστήριο, όχι πολιτική συγκέντρωση»

Στην ένορκη κατάθεση για τα περιουσιακά του στοιχεία ο Τραμπ εκνεύρισε τον δικαστή με ατελείωτα παραληρήματα. Συμπεριφέρθηκε σαν σε προεκλογική εκστρατεία.

Άστραψαν τα φλας των δημοσιογράφων την ώρα που Τραμπ έμπαινε βλοσυρός στην αίθουσα του δικαστηρίου, συνοδευόμενος από συνηγόρους και συνεργάτες. Στην ερώτηση δημοσιογράφου, εάν ανυπομονεί να καταθέσει, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μια πρώτη γεύση του τί θα επακολουθούσε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

«Είμαι, είμαι» απάντησε. «Ενώ το Ισραήλ δέχεται επιθέσεις, ενώ η Ουκρανία δέχεται επιθέσεις, ενώ ο πληθωρισμός τρώει τη χώρα μας ζωντανή, εγώ είμαι εδώ κάτω. Και όλοι αυτοί είναι πολιτικοί αντίπαλοι.

Επίθεση δυσφήμησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι δημοσκοπήσεις τους είναι τραγικές. Είδαμε τι συνέβη σήμερα. Οι New York Times και το CBS έβγαλαν μια δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία προηγούμαι παντού. Αλλά είναι μια πολύ άδικη κατάσταση. Πρόκειται πραγματικά για εκλογική παρέμβαση. Αυτό είναι όλο. Αυτή η δίκη είναι γελοία».

Επιθέσεις στην έδρα

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, όπως μεταδίδουν ρεπόρτερ του CNN και των New York Times. Ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον σε αυστηρό τόνο ζητούσε από τον Τραμπ και την ομάδα του να απαντούν απευθείας στις ερωτήσεις της εισαγγελίας αντί να εκφωνούν λόγους. «Δεν πρόκειται για πολιτική συγκέντρωση, πρόκειται για δικαστήριο» τους είπε. Πολλές φορές κάλεσε τον δικηγόρο του Τραμπ, Κρις Κίζε να συγκρατήσει τον πελάτη του. «Οι απαντήσεις του δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά τις επαναλαμβάνει συνεχώς, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο, διαθέτουμε μια ημέρα γι’ αυτόν τον μάρτυρα». Αλλά δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί του Τραμπ, ο οποίος επιτέθηκε στον δικαστή, την αμερικανική δικαιοσύνη και την επίσης παρούσα Γενική Εισαγγελέα της Ν. Υόρκης Λετίσια Τζέιμς κατηγορώντας την ότι είναι στρατιώτης των Δημοκρατικών και ότι θα πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτό.

Στη δίκη διακυβεύεται το μέλλον της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του 77χρονου Τραμπ. Η εισαγγελία τον κατηγορεί, όπως τους γιούς και τους υπάλληλους του, ότι επί χρόνια χειραγωγούσαν την αξία του Οργανισμού Τραμπ για να πάρουν ευνοϊκότερα δάνεια και ασφαλιστήρια συμβόλαια. Καθώς ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον έχει ήδη επιβεβαιώσει την κατηγορία, τώρα δεν μένει παρά ο καθορισμός των ποινών. Ωστόσο, ο Τραμπ, ο οποίος σημειωτέον για πρώτη φορά κατέθεσε ενόρκως, παραδέχθηκε εμμέσως τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι ένας αριθμός ακινήτων συμπεριλαμβανομένης και της έπαυλής του Mar-a-Lago στην Φλόριντα, άξιζαν πολύ περισσότερο από ότι ήταν δημοσίως γνωστό αλλά είχαν υποτιμηθεί από το δικαστήριο.

Προηγείται σε 5 από 6 πολιτείες-κλειδιά

Επιπλέον, όπως είπε, δεν υπήρξε καμιά ζημία, οι τράπεζες πήραν πίσω τα δάνειά τους και πληρώθηκαν στο ακέραιο. Σε ορισμένα σημεία της κατάθεσής του ο Τραμπ νόμιζε ότι βρίσκονταν σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον δικαστή Ένγκορον να καλεί τον δικηγόρο του να τον «μαζέψει». Ο Τραμπ δεν απειλείται με ποινή φυλάκισης, ούτε η έκβαση της δίκης θα επηρεάσει την υποψηφιότητά για την προεδρία το 2024, αλλά οπωσδήποτε ενδεχόμενη καταδίκη του θα του προκαλούσε οικονομική ζημία. Ο Γενικός Εισαγγελέας Κέβιν Ουάλας έχει ζητήσει την καταβολή 250 εκ. δολαρίων και απαγόρευση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ν. Υόρκη. Ασάφεια υπάρχει για το εάν, σε περίπτωση καταδίκης, θα πρέπει να επιστρέψει ακίνητα, όπως ο διάσημος πύργος Τραμπ της Ν. Υόρκης.

Σε κάθε περίπτωση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις o Τραμπ προηγείται στις 5 από τις 6 πολιτείες που θεωρούνται κλειδιά για την εκλογική επιτυχία ενός υποψηφίου, ακριβώς ένα χρόνο πριν την επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα χρησιμοποιεί τη δίκη ως πεδίο για προεκλογική εκστρατεία ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα πολιτικής πλεκτάνης. «Ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται πόσο καλός επιχειρηματίας είμαι και πόσο καλή είναι η επιχείρηση που έχω χτίσει».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024