Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο

Γεραπετρίτης: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο

Όπως τόνισε ο ΥΠΕΞ, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είναι συγκυριακή, δεν επηρεάζεται από απρόβλεπτα γεγονότα και τελικά δεν είναι μία συναλλακτική και ωφελιμιστική εξωτερική πολιτική.

Από τις ασυμμετρίες στον κόσμο ως τη μόνη βεβαιότητα στο σύγχρονο κόσμο ξεκίνησε την ομιλία του στον Κύκλο Ιδεών ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Και συνέχισε με τις πέντε κρίσεις που προσδιορίζουν την εποχή, την επιθετικότητα, το γενικό αναθεωρητισμό, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την επισιτιστική κρίση και την κρίση στη δημόσια υγεία, που καταργούν τις βεβαιότητες.

Ο Γεραπετρίτης στην ομιλία του έδωσε έμφαση στις τρεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ξεκινώντας από την ενεργητική διπλωματία, περνώντας στην πολύτροπη διπλωματία και καταλήγοντας με τη διπλωματία αρχών. Μία εξωτερική πολιτική η οποία όπως είπε δεν είναι συγκυριακή, δεν επηρεάζεται από απρόβλεπτα γεγονότα και τελικά δεν είναι μία συναλλακτική και ωφελιμιστική εξωτερική πολιτική.

Όπως είπε η ειλικρινής συνεπής στάση της χώρας της προσθέτει στη θέση της στο διεθνές στερέωμα, καθιστώντας το διεθνές κεφάλαιο που έχει αποκτήσει δυσανάλογο της ιστορικής ισχύος που διαθέτει.

Διεθνές δίκαιο

Επέμεινε στην προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, την πίστη και στην προσήλωση στις διαβουλευτικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υποψηφιότητα της Ελλάδας για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σημειώνοντας ότι το λογότυπο της ελληνικής υποψηφιότητας είναι Δημοκρατία, Διάλογος, Διπλωματία. Αρχές που η Ελλάδα εφαρμόζει σε όλες τις κρίσεις και εκφράζουν αυτό που είναι η χώρα.

Μέση Ανατολή

Μιλώντας για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Γεραπετρίτης τη χαρακτήρισε ως μία κρίση που μπορεί να επεκταθεί και να καταστεί ανεξέλεγκτη. Υπενθύμισε ότι την επομένη της 7/10 επίθεσης της Χαμάς, στις ο ίδιος ταξίδεψε στο Ομάν για τη σύνοδο των χωρών Κόλπου.

Η Ελλάδα διατύπωσε τη θέση της υπέρ του διαχωρισμού του παλαιστινιακού λαού από τη Χαμάς και υπέρ του δικαιώμαστος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, στο πλαίσιο των ορίων των διεθνούς δικαίου.

Πέντε σημεία

Σημείωσε ότι η Ελλάδα επιμένει στη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λύση δύο κρατών στα εδαφικά όρια του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους Ανατολική Ιερουσαλήμ

Και υπενθύμισε τα πέντε σημεία καταλαγής που υιοθετήθηκαν και από την ΕΕ:

1. Καταδίκη τρομοκρατίας, απάνθρωπης μεταχείρισης βίας

2. Προστασία αμάχων

3. Ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να παρέχεται διαρκώς και με ασφάλεια

4. Άμεση απελευθέρωση ομήρων

5. Διεθνής διάσκεψη που θα αναλάβει να επιλύσει την πολύ θλιβερή κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Όπως είπε η στάση της Ελλάδας την κατέστησε σεβαστή και στις δύο πλευρές, τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και των κρατών με τον αραβικό κόσμο, με τη στάση αρχής να επιβραβεύεται, όπως υποστήριξε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στις διαβουλευτικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Γεραπετρίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν από πρώτες χώρες που έστειλε βοήθεια. Ένα φορτίο έφτασε τη Δευτέρα στο Σινά και διά μεθοριακής οδού Ράφα στη Γάζα. Η Ελλάδα όπως είπε είναι πρωτοπόρος στην ανθρωπιστική βοηθεια και συμμετέχει σε όλες συζητήσεις για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

Υποστήριξε ότι χώρα μπορεί να παρέχει καλές υπηρεσίες σε όλους. Αφού ήταν παρούσα στο Κάιρο, πήγε στο Ισραήλ και την Πέμπτη θα δώσει το παρόν στο Παρίσι.

Γάζα

Σημείωσε ότι πρέπει μεν να καταδικάσουμε ότι έχουμε δει να συμβαίνει στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7/10 αλλά και να δεχθούμε ότι έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο ότι συμβαίνει στη Γάζα. Με την Ελλάδα να αλλάζει ρητορική.

Περνώντας στο θέμα Τουρκία ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι για να συνομιλίες με κάποιον δεν χρειάζεται να μοιράζεσαι την κοσμοθεωρία του.

Τουρκία

Αναφέρθηκε στην κοινή γεωγραφία Ελλάδας – Τουρκίας και την παρομοίασε με τη ζωή σε μία πολυκατοικία, όπου δεν χρειάζεται όπως υποστήριξε να πιστεύουμε όλοι το ίδιο για να μπορούμε να λύσουμε τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια την καθαριότητα η τροφοδοσία της πολυκατοικίας.

Οι αρχές

Τέλος μίλησε για έξι αρχές στις σχέσεις με την Τουρκία.

Πρώτον οφείλουμε να συζητούμε με τους γείτονες, αφού η γεωγραφία δεν αλλάζει και μας έχει κατατάξει δίπλα στην Τουρκία, οφείλουμε αυτό να το διαχειριστούμε.

Οδηγός είναι το διεθνές δίκαιο και η εξωτερική πολιτική αρχών. Σημείωσε ωστόσο ότι αν χρησιμοποιείς το διεθνές δίκαιο επιλεκτικά θα βρεθείς απέναντι στην ιστορία σου.

Ως τρίτη αρχή ανέφερε ότι τα θέματα που άπτονται εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός ατζέντας.

Σημείωσε ότι οφείλουμε να έχουμε δικλείδες ασφαλείας, αποσυμπίεσης, ώστε κάθε φορά που προκύπτει διαφωνία να μην καταλήγει σε ένταση και κρίση και το έχουμε πετύχει.

Επεσήμανε τη μακρά περίοδο ησυχίας στο Αιγαίο ως μία κατάκτηση, εξαιερετικά σημαντική που δεν ήταν δεδομένη.

Την ειρήνη και την ευημερία όπως είπε δεν την προάγει η αδράνεια αλλά η ευθυκρισία και η γενναιότητα στις αποφάσεις. Υποστηρίζοντας ότι η δική του διάθεση είναι να αγγίξουμε θέματα που ταλανίζουν Ελλάδα και Τουρκία δεκαετίες.

Τέλος σημείωσε ότι προχωράμε βήμα βήμα δεν είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά έχουμε διάθεση να επιλύσουμε θέματα με στόχο μία ασφαλή πατρίδα και μία γειτονιά που προσφέρει ευημερία.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024