Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαλόγου με την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαλόγου με την Τουρκία

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών για την στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, το Ισραήλ και τη Γάζα

«Δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως και για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία».

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από άποψης Ενόπλων Δυνάμεων» και προσέθεσε ότι είναι «αυτονόητο πως η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις της συνθήκης της Λωζάνης, του Μοντρέ και των Παρισίων για την θωράκιση και την άμυνά της».

«Στις συζητήσεις με την Τουρκία είμαστε σε θέση πραγματικής ισχύος»

Ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος».

Η Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο, καθώς «την τελευταία τετραετία έχει ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε προσωπικό και σε υποδομές, κάτι που δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες», όπως είπε, και αφετέρου, «διπλωματικά, η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες που ενισχύουν και θωρακίζουν τη διεθνή της θέση,  έχει αναπτύξει μια αυτοτελή δράση σε διπλωματικό επίπεδο, κερδίζοντας σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο».

Γι’ αυτό, όπως σημείωσε, «προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία – εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δίκαιου και στις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ – είμαστε σε θέση πραγματικής ισχύος».

«Το σχέδιο 5 σημείων για κατάπαυση πυρός στη Γάζα έχει εκτιμηθεί από τον αραβικό κόσμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση για την ελληνική στάση ως προς τις εξελίξεις στο Ισραήλ, λέγοντας αρχικά πως «η Ελλάδα έχει στάση αρχών στην εξωτερική της πολιτική».

Σημείωσε ότι «η παρούσα κρίση αποτελεί εν δυνάμει μία πολύ μεγάλη πληγή, όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ανθρωπιστική» και καταδίκασε το χτύπημα στη Γάζα σε παρακείμενο κτίριο από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, λέγοντας πως «η προστασία των αμάχων και η διασφάλιση των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό που οφείλει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές».

Για τη στάση της Ελλάδας, ο υπουργός είπε ότι «ήταν στάση αρχής. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή και δεν είναι συναλλακτική. Είναι στάση αρχών».

«Η στάση της Ελλάδας εκτιμάται από όλο το διεθνές προσκήνιο»

Γι’ αυτό, ανέφερε, «από την πρώτη στιγμή – είμαστε η πρώτη χώρα που τοποθετήθηκε ρητά στο ζήτημα αυτό – θέσαμε τα σημεία εκείνα που πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες στις πλευρές. Καταθέσαμε ήδη, την επ’ αύριον της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ένα σχέδιο 5 σημείων που θα πρέπει να γίνει σεβαστό αμφότερα και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αυτό το σχέδιο περιελάβανε: Την καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας. Την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Την προστασία όλων των αμάχων. Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους είναι ευάλωτοι και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών.

«Η Ελλάδα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη»

«Και καλέσαμε σε μία διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με συμμετοχή της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ώστε να δούμε τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αυτή και να έχουμε μία παραγωγική λύση. Η πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η λύση του Μεσανατολικού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ περί δύο κρατών, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ», επεσήμανε.

Όπως είπε, μάλιστα, σχέδιο των 5 σημείων «έχει εκτιμηθεί από τον αραβικό κόσμο», καθώς πρέσβεις και επιτετραμμένοι του αραβικού κόσμου τού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και τη στήριξη που έχει παράσχει και σημείωσε ότι «ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί προς τη Γάζα».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διάσκεψη που διοργανώνεται από την Αίγυπτο και θα συμμετέχουν όλα τα κράτη του αραβικού κόσμου, με στόχο «να δούμε τα αίτια που δημιούργησαν την κρίση, αλλά και τις διόδους για την κατάπαυση των πυρών».

«Η Ελλάδα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη στα ζητήματα αυτά, αλλά είναι και κατ’ εξοχήν υπέρμαχος του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Και η στάση αυτή εκτιμάται από όλο το διεθνές προσκήνιο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024