Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυγενάκης: Κίνητρα για επενδύσεις στις Ομάδες Παραγωγών

Αυγενάκης: Κίνητρα για επενδύσεις στις Ομάδες Παραγωγών

«Το μέλλον είναι στον συνεργατισμό», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης

Σχέδιο για τη στήριξη των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση. Και το σχέδιο αυτό δεν αφορά φαραωνικές και άλλες επενδύσεις από επιχειρήσεις αλλά στοχεύει στην παροχή κινήτρων στους μικρότερους αγρότες και κυρίως σε αυτούς που συγκροτούν τις Ομάδες Παραγωγών.

Σύντομα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται να καταθέσει νομοθετικές διατάξεις, όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης.«Προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, αλλά και για να ενισχύσουμε τις Ομάδες Παραγωγών, προτιθέμεθα να εντάξουμε σε νομοσχέδιο που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στις Ομάδες Παραγωγών που υλοποιούν επενδύσεις ή παρέχουν υπηρεσίες προς όφελος των μελών τους αγροτών, να αντιμετωπίζονται ως γεωργική εκμετάλλευση και όχι ως επιχείρηση του δευτερογενούς ή του τριτογενούς τομέα», επισημαίνει ο υπουργός.

Επιδοτήσεις και απαλλαγή ΦΠΑ

Ανάμεσα στα κίνητρα που εξετάζει να χορηγήσει η κυβέρνηση είναι φθηνό αγροτικό ρεύμα, επιδότηση για αγροτικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη: «Θα τους δίνουμε δηλαδή τη δυνατότητα να μπορούν να αναγείρουν γεωργικές εγκαταστάσεις (π.χ. αποθήκες, ποιμνιοστάσια κ.λπ.) σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικό ρεύμα, να επιδοτούνται με αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ.»

Ο υπουργός δίνει επίσης το στίγμα της νέας πολιτικής της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα σχολιάζοντας: «Το πλέον ευέλικτο συνεργατικό σχήμα αποδεικνύεται ότι είναι οι Ομάδες Παραγωγών. Το μέλλον βρίσκεται στο συνεργατισμό και πρόθεσή μας είναι να τον στηρίξουμε».

Επιμελητήρια

Πέραν των προαναφερόμενων το σχέδιο αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης προβλέπει και τη συμμετοχή των γεωργών και κτηνοτρόφων στα Επιμελητήρια.

Ο κ. Αυγενάκης μιλώντας στην «Πελοπόννησο» θυμίζει το νομοσχέδιο που πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή με το οποίο «προβλέπεται η ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια».

Όπως ο ίδιος εξηγεί: «Τα Αγροτικά Τμήματα θα μπορέσουν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα μέσω καινοτόμων πρακτικών, ώστε το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο να συμβαδίσει με τις αγοραστικές απαιτήσεις των καιρών μας. Θα μπορέσουν να στηρίξουν τους αγρότες μέσω συμβουλευτικών κέντρων και να ακολουθηθεί η σωστή προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Και καταλήγει ο υπουργός: «Η γνώση, σήμερα, είναι ο μεγαλύτερος πλούτος που μπορεί να έχει ένας επαγγελματίας αγρότης. Και αυτή τη γνώση θέλουμε να διασφαλίσουμε μέσα από τη συμμετοχή τους στα Επιμελητήρια».

Sports in

Ελ Κααμπί: «Ήρθαμε για νίκη, το πιστεύαμε και κάναμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε» (vid)

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί πέτυχε χατ-τρικ κόντρα στην Άστον Βίλα και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε έναν θρίαμβο που όπως τόνισε πίστευαν όλοι μέσα στην ομάδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024