Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκρέκας για ακρίβεια στο λάδι: Γιατί δεν βάζουμε πλαφόν

Σκρέκας για ακρίβεια στο λάδι: Γιατί δεν βάζουμε πλαφόν

Λάδι φθηνότερο -όχι φθηνό- μπορεί ο καταναλωτής να βρει μέσα από τη σύγκριση στην πλατφόρμα e-katanalotis

«Εκ των πραγμάτων θα αυξηθεί η τιμή του ελαιολάδου, γιατί αυτήν τη στιγμή ο πληθωρισμός του λαδιού στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο είναι 67%. Στην Ελλάδα είναι 28,8%. Αυτό σημαίνει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη. Αυτό έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και αυτό μεταφέρεται στο ράφι».

Αυτό είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο Open, προσθέτοντας ότι «λάδι φθηνότερο -όχι φθηνό- μπορεί ο καταναλωτής να βρει μέσα από τη σύγκριση στην πλατφόρμα e-katanalotis».

Το πλαφόν θα φέρει ελλείψεις

Στο ερώτημα γιατί δεν επιβάλλεται πλαφόν στην τιμή του ελαιολάδου ή απαγόρευση στις εξαγωγές, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι δεν μπορούν να απαγορευτούν οι εξαγωγές στο πλαίσιο των κανόνων της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Από την άλλη, «εάν εμείς επιβάλουμε πλαφόν 4 ευρώ στον παραγωγό, ο παραγωγός στην Ελλάδα θα πρέπει να το πουλήσει τόσο και όποιος Ισπανός ή Ιταλός έρχεται θα το αγοράζει 9 ευρώ. Τι θα σημαίνει αυτό; Ο παραγωγός για να μπορέσει να επιβιώσει -γιατί έχει αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένη παραγωγή, γιατί έχει αυξημένα εργατικά- θα αναγκαστεί να το πουλήσει εκεί όπου έχει μεγαλύτερο έσοδο. Γιατί έτσι λειτουργεί η αγορά».

Πρόσθεσε ότι «τότε δεν θα είχαμε λάδι στην Ελλάδα. Θα κυκλοφορούσε το λάδι μόνο στη μαύρη αγορά και σε πολύ ακριβές τιμές. Δεν έχει μπει διατίμηση στο λάδι σε καμία χώρα. Υπήρξαν χώρες όπως η Ουγγαρία που έβαλε πλαφόν σε ορισμένα προϊόντα και εξαφανίστηκαν τα προϊόντα αυτά από το ράφι. Εκεί οδηγεί η διατίμηση. Πρέπει να είσαι έτοιμος να βάλεις και δελτίο ώστε να πηγαίνουν με δελτίο οι καταναλωτές να αγοράζουν τα προϊόντα».

«Εάν βάλουμε πλαφόν, όποιος δώσει περισσότερα χρήματα στον παραγωγό εκεί θα πουλήσει και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι»

Όσον αφορά την πώληση περσινού ελαιολάδου που αγοράστηκε φθηνότερα από τους τυποποιητές και η τιμή στο ράφι εκτοξεύτηκε σαν να αγοράστηκε με τις φετινές υψηλότερες τιμές, ο κ. Σκρέκας είπε: «και στην Ισπανία περσινό λάδι πουλάνε και κάνει 9 ευρώ, και στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Το λάδι είναι ένα διεθνώς εμπορεύσιμο προϊόν. Εμείς το 50% και πλέον της παραγωγής το εξάγουμε. Εάν βάλουμε πλαφόν, όποιος δώσει περισσότερα χρήματα στον παραγωγό εκεί θα πουλήσει και εμείς θα μείνουμε χωρίς λάδι. Όλοι θέλουμε να μειωθεί η τιμή και αν μπορούσαμε να το πετύχουμε θα το είχαμε συμφωνήσει μεταξύ μας οι χώρες για διατίμηση. Αλλά πρώτον απαγορεύεται η διατίμηση και δεύτερον θα έφευγε όλο το λάδι από τις χώρες και θα πήγαινε στον υπόλοιπο κόσμο».

Έλεγχοι στους τυποποιητές

Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι στις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, για να διαπιστωθεί εάν πουλάνε πάνω από το περιθώριο κέρδους του 2021 παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. «Και θα συνεχίσουν να ελέγχονται και θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε τα βαριά πρόστιμα που ανακοινώνουμε. Καμία άλλη χώρα δεν επέβαλε πρόστιμα για αισχροκέρδεια στην Ευρώπη», σημείωσε.

Το πλαφόν απέδωσε

Αναφορικά με το συνολικό πρόβλημα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας παραδέχθηκε «το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για την ελληνική οικογένεια η ακρίβεια» και επανέλαβε ότι «πρόκειται για πρόβλημα διεθνές και ευρωπαϊκό» και πως «εν πολλοίς επηρεαζόμαστε από τον εισαγόμενο πληθωρισμό».

Επεσήμανε ότι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων έχει αποδώσει. «Για αυτό έχουμε αποπληθωρισμό στο γάλα, για αυτό συμμετέχουν πολλές εταιρείες στη μείωση των τιμών κατά 5%», είπε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα πρόστιμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και αυτήν τη στιγμή εξετάζονται πάνω από 5.000 κωδικοί και «φόσον υπάρξουν ευρήματα θα το γνωρίζετε πολύ σύντομα».

Εξήγησε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων δεν ξεκίνησε νωρίτερα, γιατί, κατά τον ίδιο «το 2021 και το 2022 είχαμε αυξήσεις στις τιμές στο ράφι επειδή υπήρχαν πραγματικές αυξήσεις στο κόστος. Τώρα βλέπουμε ότι πέφτει το κόστος και οι τιμές παραμένουν στο ύψους τους. Τώρα είναι που μπορεί να έχουμε πληθωρισμό απληστίας και πάμε και κάνουμε ελέγχους και έχουμε ευρήματα. Τώρα θα αποδώσουν οι έλεγχοι».

Τέλος, σε ό, τι αφορά το καλάθι του καταναλωτή, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «το καλάθι πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Άρα εφόσον αποδίδει θα το συνεχίσουμε».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024