Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δύο σοδειές με ανεξάντλητες δυνατότητες παλαίωσης γράφουν μία σπουδαία ιστορία με κόκκινα γράμματα

Δύο σοδειές με ανεξάντλητες δυνατότητες παλαίωσης γράφουν μία σπουδαία ιστορία με κόκκινα γράμματα

Μust have ετικέτες ερυθρών κρασιών που πιάνουν «τόπο» στο κελάρι ή το τραπέζι μας και μας βγάζουν ασπροπρόσωπους.

Μία σφραγισμένη φιάλη κρασί είναι πάντα μία αφορμή για να μαζέψουμε λίγους και καλούς φίλους στο σαλόνι μας, να μοιραστούμε ποιοτικό χρόνο και φυσικά, ένα πλατώ από εκλεκτές finger food νοστιμιές. Διότι, ένα καλό κρασί δημιουργεί τις συνθήκες για να έρθουμε πιο κοντά, μέσω της ίδιας απόλαυσης. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, πως έχουμε επιλέξει μία ετικέτα που μπορεί να μετουσιώσει μία απλή, καθημερινή περίσταση, σε μία αναπάντεχα απολαυστική εμπειρία, δηλαδή μία ετικέτα που θέλουμε να συστήσουμε στους δικούς μας ανθρώπους.

Αλήθεια, όμως, ποιες είναι οι ποικιλίες που πιάνουν «τόπο» και όχι μόνο χώρο στην κάβα μας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν πως έχουμε κάνει μία καλή επιλογή κρασιού, η οποία μπορεί να παραμείνει για καιρό στο κελάρι ή να πρωταγωνιστήσει στο τραπέζι μας και κυρίως, να ικανοποιήσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, «κρύβονται» στην ιστορία που εμφιαλώνει κάθε μπουκάλι.

Και όταν μιλάμε για ετικέτες κρασιών που γράφουν ιστορία και δη, με κόκκινα γράμματα, «ταξιδεύουμε» στη Μακεδονία, στην περιοχή της Νάουσας, στην «πατρίδα» μίας διαχρονικής, ερυθρής ποικιλίας, η οποία έχει ταυτιστεί και αναδείξει την περιοχή στην οποία παράγεται. Ο λόγος για το εκλεκτό Grande Reserve Naoussa Boutari, ένα διακεκριμένο κρασί που συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του Boutari, που ανανεώθηκε και μας επανασυστήνεται με δυο σπουδαίες σοδειές, επαναπροσδιορίζοντας για μία ακόμη φορά τη σχέση έμπειρων γευσιγνωστών και wine lovers με τους ερυθρούς οίνους.

Μία διαχρονική προσθήκη ερυθρού κρασιού για το κελάρι ή το τραπέζι μας

Δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί της οινολογίας για να γνωρίζουμε πως το Grande Reserve Naoussa Boutari αποτελεί μία must have επιλογή, ένα εκλεκτό, προσιτό κρασί υψηλής ποιότητας, το οποίο έχει αγαπηθεί από τους λάτρεις του είδους, εντός και εκτός Ελλάδας. Πώς κατάφερε να τρυπώσει σε κάθε κελάρι και κάθε παρέα, σαρώνοντας τους διεθνείς διαγωνισμούς; Τι το καθιέρωσε ως ένα από τα καλύτερα ερυθρά παγκοσμίως;

Οι αποδεδειγμένα ανεξάντλητες δυνατότητες παλαίωσής του, το γεγονός πως δεν αποτελεί απλώς ένα παλαιωμένο Ξινόμαυρο, αλλά μία διαχρονική επιλογή κρασιού η οποία υπηρετεί πιστά την ποικιλία και την καταγωγή της. Η διαδικασία ωρίμανσης που επιβάλλει δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια γαλλικής προέλευσης (Allier, Never 225 lt), συν άλλα δύο στη φιάλη, καθώς και οι πλούσιοι αμπελώνες της Νάουσας.

Εκεί, οι κλιματολογικές συνθήκες της κάθε χρονιάς, επηρεάζουν αναπόφευκτα τον καρπό του Ξινόμαυρου, δημιουργώντας σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των σοδειών, όπως συμβαίνει με το Grande Reserve Naoussa Boutari 2011 και το Grande Reserve Naoussa Boutari 2013, δύο επιλογές κρασιών που μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά της σοδειάς τους, με τον πιο γευστικό και εκλεπτυσμένο τρόπο.

Ένα κρασί-θρύλος με δυναμικό στόμα και κόκκινο φρούτο στη «μύτη»

Ένταση, ευγένεια, κόκκινο φρούτο στη «μύτη» και υψηλό φαινολικό δυναμικό στο στόμα, είναι τα γενικά χαρακτηριστικά που μας προετοιμάζουν για μία πολυδιάστατη, ήπια γευστική εμπειρία, η οποία αποδεικνύει πως το πληθωρικό Grande Reserve Naoussa Boutari είναι ορόσημο για το Ξινόμαυρο της περιοχής.

Για τους λάτρεις του Ξινόμαυρου, λοιπόν, η σοδειά του 2013 που κυκλοφορεί ως τρέχουσα σοδειά, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή παλαιωμένου κρασιού, έναν οίνο που απέσπασε το Χρυσό Βραβείο στον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης το 2017. Πρόκειται για ένα στιβαρό, βαθυκόκκινο κρασί με ζεστή επίγευση, «νότες» φράουλας, δαμάσκηνου, ξύλου, κανέλας, μπαχαρικών, ένα κρασί με πολλές, ώριμες ταννίνες που αποκαλύπτουν την μακρόχρονη παλαίωσή του.

Εναλλακτικά, υπάρχει και η σοδειά του 2011 που ξεχωρίζει για πάνω από μία δεκαετία, για αυτό απέσπασε, άλλωστε, το Χρυσό Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles το 2023. Το Grande Reserve Naoussa Boutari 2011 είναι ένα φινετσάτο κρασί που «σφραγίζεται» από τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας του, όπως ώριμα μαυροκόκκινα φρούτα που πλαισιώνονται με τα φύλλα ντομάτας, κανέλας και μπαχαρικών. Σερβίρονται στους 14-18°C, ενώ συνοδεύουν μοναδικά πιάτα κρεατικών, κίτρινα και πικάντικα τυριά.

Αν αναζητούμε, λοιπόν, ένα εξαιρετικό κρασί που ωριμάζει για πάνω από 10 χρόνια, σε τιμή που μπορούν να το απολαύσουν όχι μόνο λίγοι, αλλά όλοι, τότε οι σοδειές Grande Reserve Naoussa Boutari 2011 και Grande Reserve Naoussa Boutari 2013 είναι αυτές που «κουβαλούν» και μας αποκαλύπτουν τη σπουδαία παράδοση της Νάουσας και της Boutari στην παραγωγή Ξινόμαυρου. Είναι δύο κρασιά για το κελάρι αλλά και το τραπέζι μας, για όλες εκείνες τις φορές που θέλουμε να μοιραστούμε την ίδια μοναδική απόλαυση με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Sports in

Ανανεώνει με τους Κινγκς ο Μπράουν- Τι σημαίνει αυτό για τον Βεζένκοφ

Οι Σακραμέντο Κινγκς σκέφτονται να ανανεώσουν το συμβόλαιο του Μάικ Μπράουν και μάλιστα με αυξημένες αποδοχές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024