Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: «Αύριο οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου θα μετατραπούν σε ομαδικό τάφο»

Γάζα: «Αύριο οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου θα μετατραπούν σε ομαδικό τάφο»

Τα νοσοκομεία θα ξεμείνουν από καύσιμο για τις γεννήτριες εντός 24 ωρών, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ασθενών, αναφέρει ο ΟΗΕ.

Εντός 24 ωρών οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Γάζας που βρίσκονται σε οποιαδήποτε μορφής μηχανική υποστήριξη, από τις θερμοκοιτίδες μέχρι την εντατική και τους αναπνευστήρες, θα σταματήσουν να λαμβάνουν την βοήθεια που τους κρατούσε στη ζωή. Γιατρός προειδοποιεί πως οι εγκαταστάσεις θα μετατραπούν σε ομαδικό τάφο.

Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού έχει κλείσει από έλλειψη καυσίμων και η εισροή καυσίμων πλέον εξαρτάται από το αν το Ισραήλ θα επιτρέψει  τον μαύρο χρυσό να περάσει από την Ράφα. Το μοναδικό πέρασμα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και του υπόλοιπου πλανήτη στην μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου.

Θα φύγουμε αν μας φέρετε πούλμαν και χώρο για 12.500 άτομα – Διευθυντής νοσοκομείου Al-Quds

Τέσσερα νοσοκομεία στην βόρεια Γάζα είναι εκτός λειτουργίας από τους βομβαρδισμούς και 21 ακόμα έχουν λάβει εντολή εκκένωσης από τον Ισραηλινό στρατό. Οι γιατροί αρνούνται να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους, αλλά αρνούνται και να τους μεταφέρουν, γιατί όσοι είναι στην εντατική και σε θερμοκοιτίδες δεν μπορούν να μεταφερθούν. Θα πεθάνουν.

Τα καύσιμα είναι αναγκαία και για το πόσιμο νερό και την ιατρική υγιεινή

Η έλλειψη καυσίμων για τις αντλίες και τα εργοστάσια αφαλάτωσης, θέτει ήδη σε κίνδυνο 3.500 χιλιάδες ασθενείς σε 35 νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως «Το νερό είναι αναγκαίο ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής στις πτέρυγες των ασθενών, στα χειρουργεία και τα τμήματα εκτάκτων περιστατικών. Είναι απαραίτητο για την πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την πρόληψη επιδημιών στα νοσοκομεία».

Παιδιά που νοσηλεύονται τραυματισμένα σε νοσοκομείο της Γάζας.

Στο νοσοκομείο Νάσσερ στην νότια Γάζα οι πτέρυγες της εντατικής είναι υπεράριθμες με τα περισσότερα παιδιά κάτω των τριών ετών. Εκατοντάδες άτομα με τραύματα από τους βομβαρδισμούς συρρέουν καθημερινά.

Η Εντατική φιλοξενεί 35 άτομα όπου όλοι χρειάζονται οξυγόνο και μηχανική υποστήριξη, ενώ οι ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση είναι 60. Ο δρ Μοχάμεντ Καντίλ προειδοποιεί πως αν κοπεί το ρεύμα, κινδυνεύει η ζωή τους.

Στην βόρεια Γάζα επίσης μετρούν τις ώρες

Ο Δρ Χουσάμ Αμπού Σαφίγια, επικεφαλής της παιδιατρικής πτέρυγας στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην περιοχή Μπέιτ Λαχία της βόρειας Γάζας, προειδοποίησε ότι το νοσοκομείο «θα μετατραπεί γρήγορα σε μαζικό τάφο» όταν τελειώσουν αύριο τα καύσιμα.

«Η σημερινή ημέρα ήταν από τις πιο αιματηρές ημέρες για το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν και έχουμε κατακλυστεί από δεκάδες τραυματισμένα, ετοιμοθάνατα και νεκρά παιδιά που έρχονται», δήλωσε ο Αμπού Σαφίγια. Το νοσοκομείο αρνήθηκε να εκκενώσει. «Έχουμε 7 παιδιά στην Εντατική σε αναπνευστήρες. Αν εκκενώσουμε, αυτό σημαίνει βέβαιο θάνατο για τα παιδιά».

«Ο ρυθμός των χτυπημάτων κλιμακώνεται και οι προμήθειές μας έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Όταν αύριο τελειώσουν τα καύσιμα, αυτό το νοσοκομείο θα μετατραπεί γρήγορα σε ομαδικό τάφο».

Άλλοι ετοιμάζουν ήδη ομαδικούς τάφους

Το νοσοκομείο Σίφα στην Πόλη της Γάζας (σ.σ.κέντρο), το μεγαλύτερο της περιοχής ανακοίνωσε πως πρέπει να θάψει 100 άτομα σε ομαδικό τάφο, καθώς το νεκροτομείο έχει γεμίσει. Για την ιστορία ανέφεραν πως δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα περίχωρα του νοσοκομείου για ασφάλεια.

Πηγές: Al Jazeera, Republic

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024