Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δυσκολότερη βραδιά μέχρι την επόμενη

Η δυσκολότερη βραδιά μέχρι την επόμενη

Η επιστροφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε δυο πράγματα για ποδόσφαιρο κι όχι για κανονισμούς, γιατρούς, διαιτητές, συμπληρωματικές εκθέσεις κ.λπ.

Η επιστροφή των ευρωπαϊκών διοργανώσεων μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε δυο πράγματα για ποδόσφαιρο κι όχι για κανονισμούς, γιατρούς, διαιτητές, συμπληρωματικές εκθέσεις κ.λπ. Απόψε το πρόγραμμα έχει ΠΑΟ – Ρεν, Ολιμπίκ Μαρσέιγ – ΑΕΚ και Αμπερντίν – ΠΑΟΚ.

Αν οι τρεις ελληνικές ομάδες κερδίσουν θα διατηρήσουν τις πρώτες θέσεις που έχουν αυτή τη στιγμή στους ομίλους που βρίσκονται – θυμίζω ότι η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟ αγωνίζονται στο Γιουρόπα Λιγκ κι ο ΠΑΟΚ στο UEFA Conference League. Ο Ολυμπιακός, που έχει και την πιο δύσκολη αποστολή απόψε, αντιμετωπίζει στο Γ. Καραϊσκάκης τη Γουέστ Χαμ με σκοπό την πρώτη του φετινή νίκη στη φάση των ομίλων.

Λογικά

Ο ΠΑΟ είναι καλά κι αυτό φάνηκε και στο πρώτο ημίχρονο στο Γ. Καραϊσκάκης, στο ντέρμπι που δεν τελείωσε. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς την περασμένη Κυριακή παρουσίασε μια ομάδα που έδειξε για 45 λεπτά πως μπορεί να φρενάρει τον Ολυμπιακό και να του επιτεθεί.

Πολλά από όσα είδαμε την Κυριακή ο ΠΑΟ λογικά θα τα επιχειρήσει κι απόψε. Νομίζω πως ο ΠΑΟ θα έχει πάλι τους Τζούρισιτς και Μπερνάρ μαζί στο γήπεδο, πως για χάρη τους θα τρέξουν πολύ ο Τσέριν και ο Ιωαννίδης (που είναι αυτός ο οποίος πάντα προσπαθεί να χαλάσει την προσπάθεια του αντιπάλου να χτίσει επιθέσεις από την άμυνα), ενώ αν υπάρχει μια αμφιβολία αφορά το ποιον θα προτιμήσει ο Γιοβάνοβιτς ανάμεσα στον Πέρεθ και τον Αράο. Σίγουρα θα βρεθεί και θέση για τον Παλάσιος, αλλά αυτή τη φορά στα δεξιά της επίθεσης καθώς αριστερά θα υπάρχει απόψε ο Μλαντένοβιτς που είναι αρκετά επιθετικός μπακ.

Τι είναι η Ρεν; Μια κλασική ομάδα της γαλλικής επαρχίας που προτιμάει να πουλάει παίκτες από το να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα που και λόγω της Παρί Σεν Ζερμέν δεν θα το κερδίσει ποτέ. Η περσινή πέμπτη θέση της στη Γαλλία εκτόξευσε τις τιμές των παικτών της και οι διοικούντες της άλλο που δεν ήθελαν! Η πώληση του Ντοκού, που αγωνίζεται πλέον για τη Μάντσεστερ Σίτι, του Μάχερ που πήγε στη Βόλφσμπουργκ, του 19χρονου Ουγκοτσούκβου που ανήκει στην Τσέλσι και των Μπαντέ, Γκιρασί, Ντιούφ και Τσαουνά, έφεραν στα ταμεία της Ρεν 143,5 εκατ. ευρώ πέρυσι το καλοκαίρι: 60 από αυτά έδωσε η Σίτι για τον Ντοκού.

Αλλά η Ρεν είναι σαν να έσβησε την περσινή σεζόν της: στο γαλλικό πρωτάθλημα έχει μια συλλογή από ισοπαλίες και στο Γιουρόπα Λιγκ κέρδισε μόνο τη Μακάμπι Χάιφα. Ο ΠΑΟ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να την κερδίσει στη Λεωφόρο. Στο ΟΑΚΑ, με καμιά 50αριά χιλιάδες οπαδούς, εκτιμώ ότι θα ήταν πιο εύκολο.

Σκοράρει

Η ΑΕΚ έχει μια δύσκολη αποστολή στη Μασσαλία. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ενωσης είναι αδελφοποιημένοι με τους Μαρσεγιέζους, αλλά μετά τις γιορτές οι δύο ομάδες θα μπουν να παίξουν και το ματς δεν θα είναι φιλικό. Η γαλλική ομάδα είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν όταν αγωνίστηκε με τον ΠΑΟ το καλοκαίρι γιατί τότε ήταν μεν ασύνδετη λόγω των πολλών μεταγραφών και της έλλειψης παιχνιδιών, πλην όμως είχε ενθουσιασμό.

Ο αποκλεισμός από τον ΠΑΟ την έριξε σε μια βαθιά κρίση, την πλήρωσε ο προπονητής Μαρθελίνιο που αντικαταστάθηκε από τον γνωστό μας Ρίνο Γκατούζο, αλλά η Μαρσέιγ βρέθηκε να προσπαθεί να κάνει μια δεύτερη αρχή στις αρχές Οκτωβρίου κι αυτό δεν είναι εύκολο. Στο γαλλικό πρωτάθλημα (αλλά και στο Γιουρόπα Λιγκ) η Μαρσέιγ σκοράρει, διότι η επιθετική ποιότητα δεν της λείπει, αλλά δέχεται και γκολ ασταμάτητα. Ο Γκατούζο που ξέρει τον Αλμέιδα είπε ότι η ΑΕΚ έχει το πείσμα και τη θέληση που είχε ο προπονητής της όταν έπαιζε ποδόσφαιρο: και από τα δύο ο Ιταλός ξέρει.

Η ΑΕΚ έχει απουσίες στην επίθεση (εκτός του απόντος καιρό τώρα Λιβάι Γκαρσία και του Γκατσίνοβιτς που χτύπησε στα ματς με τη Σερβία δεν θα αγωνιστεί κι ο Αραούχο) αλλά δεν θα έχει άγχος και θα έχει τις ευκαιρίες της να σκοράρει. Χωρίς να βάλει γκολ είναι δύσκολο να κάνει αποτέλεσμα κι αυτό είναι κακό. Το καλό είναι ότι το γνωρίζει.

Νίκη

Κι ο ΠΑΟΚ στο UEFA Conference League θα ψάξει στο Αμπερντίν μια νίκη πρωτιάς στον όμιλο. Ο Λουτσέσκου πήγε την ομάδα του στη Σκωτία από τη Δευτέρα για να προσαρμοστεί στις συνθήκες: στο μονίμως παγωμένο Αμπερντίν θα βρέχει, οι Σκωτσέζοι θα σηκώνουν την μπάλα και στο γήπεδο θα πέσουν κορμιά.

Αν ο ΠΑΟΚ δείξει την τεχνική του ανωτερότητα όπως και στα ματς με την επίσης σκωτσέζικη Χαρτς στον προκριματικό δεν θα έχει πρόβλημα. Αν γίνει ένα ματς «σκωτσέζικο», βασισμένο στη δύναμη, θα χρειαστεί πολύ καθαρό μυαλό. Η Αμπερντίν είναι προβλέψιμη αλλά σκληρή. Ξέρεις τι θα κάνει όταν έχει την μπάλα, αλλά είναι καλύτερα να την έχεις εσύ. Και στο γήπεδό της είναι πάντα καλύτερη από ό,τι εκτός έδρας. Για τον ΠΑΟΚ που θέλει την πρωτιά το ματς είναι παγίδα.

Μεγάλο ματς

Και ο Ολυμπιακός έχει δύσκολη αποστολή για τον ίδιο περίπου λόγο: η Γουέστ Χαμ, κάτοχος του UEFA Conference League, είναι μια ομάδα με παίκτες πολύ ικανούς με την μπάλα στα πόδια – αυτό είναι το μόνο στο οποίο μοιάζει με τον Ολυμπιακό. Ερχεται από μια ήττα με 4-1 από την Αστον Βίλα στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά αυτή ίσως οφείλεται και στο ότι η Γουέστ Χαμ έχει το μυαλό της πολύ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: τα Σφυριά πανηγύρισαν πέρυσι την κατάκτηση του UEFA Conference League απίστευτα και συνέχισαν να ξοδεύουν χρήματα το καλοκαίρι που προηγήθηκε για να κερδίσουν και το Γιουρόπα Λιγκ φέτος.

Ο κόουτς Ντέιβιντ Μόγες, που στο Γ. Καραϊσκάκης έχει ζήσει μια ήττα κάποτε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν κρύβει πως αυτός είναι ο μεγάλος στόχος του. Αν και πούλησε στην Αρσεναλ τον αρχηγό και πιο εμβληματικό παίκτη της, τον Ντέκλαν Ράις, χάρη στα 116 εκατ. ευρώ που έβαλε στο ταμείο της απέκτησε και το αστέρι του Αγιαξ Μοχαμέντ Κούντους (με 43 εκατ. ευρώ), τον Εντσον Αλβάρες (με 38 εκατ. ευρώ) και τον Τζέιμς Γουόρντ Πράους (με 34,8 εκατ. ευρώ) κι έχει πάντα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «δεκάρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Λούκας Πακετά, που ήρθε πριν από δύο καλοκαίρια από τη Λυών για να αλλάξει την ιστορία της.

Για να κάνει αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός χρειάζεται ή να σκοράρει δύο φορές τουλάχιστον ή να μη δεχτεί γκολ. Τίποτα δεν είναι απλό, αλλά είναι πολύ πιθανό όποιος πάει στο Γ. Καραϊσκάκης να χαρεί από κοντά μια ματσάρα.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024