Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χαμάς σε Ισραήλ: «Αν συνεχίσετε να εκτελείτε κρατούμενους θα υπάρξει εξέγερση»

Χαμάς σε Ισραήλ: «Αν συνεχίσετε να εκτελείτε κρατούμενους θα υπάρξει εξέγερση»

Η Χαμάς προειδοποιεί το Ισραήλ να μην «συνεχίσει να εκτελεί κρατουμένους» μετά το θάνατο και δεύτερου Παλαιστίνιου μέσα σε 24 ώρες σε φυλακές.

Την αντίδραση της Χαμάς προκάλεσε ο δεύτερος ξαφνικός θάνατος Παλαιστίνιου κρατουμένου μέσα σε λίγες ώρες σε φυλακές στο Ισραήλ. Η παλαιστική οργάνωση προειδοποιεί το Τελ Αβίβ ότι αν «συνεχίσει να εκτελεί κρατουμένους» θα προκαλέσει εξέγερση στη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Γραφείου Μαρτύρων, Κρατουμένων και Τραυματιών της Χαμάς, Ζαχέρ Τζαμπαρίν, προειδοποίησε σύμφωνα με το Middle East Monitor, ότι «η πολιτική της ισραηλινής κατοχής να εκτελεί και να εκκαθαρίζει κρατούμενους που βρίσκονται στις φυλακές της θα οδηγήσει σε μαζική εξέγερση στη Δυτική Όχθη».

Όπως υπογράμμισε «οι παραβιάσεις κατά των κρατουμένων επιβεβαιώνουν το επίπεδο της εγκληματικότητας της ισραηλινής κατοχής».

Επίσης, κάλεσε «τον παλαιστινιακό λαό και τις οικογένειες των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές να ξεσηκωθούν στη Δυτική Όχθη και να αντιμετωπίσουν την κατοχή και τους εποίκους της. Αυτό για να καταστήσουν σαφές ότι η αιματοχυσία του λαού στη Γάζα και των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές θα είναι κατάρα για αυτούς».

Δεύτερος θάνατος κρατούμενου σε λίγες ώρες

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις ήρθαν μετά την  είδηση του θανάτου του 25χρονου Αραφάτ Γιασέρ Χαμντάν το βράδυ της Τρίτης στις φυλακές Οφέρ, ο οποίος πέθανε λιγότερες από 24 ώρες μετά τον Ομάρ Νταραχμέχ, στις φυλακές Μεγκίντο τη Δευτέρα.

«Θεωρούμε ότι ο μαρτυρικός θάνατος οποιουδήποτε κρατουμένου υπό το πρίσμα της συνολικής επίθεσης εναντίον του λαού μας ισοδυναμεί με δολοφονία»

Ο 25χρονος Αραφάτ Γιασέρ Χαμντάν (Πηγή: Χ)

Οι ΜΚΟ «Παλαιστινιακή Επιτροπή Κρατουμένων» και «Κοινωνία Κρατουμένων» ανακοίνωσαν τον θάνατο του Αραφάτ Γιασέρ Χαμντάν στο Κέντρο Κράτησης Οφέρ του Ισραήλ. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο οργανώσεις εξήγησαν ότι ο 25χρονος Χαμντάν, από την πόλη Μπέιτ Σίρα, δυτικά της Ραμάλα, συνελήφθη πριν από δύο ημέρες στο πλαίσιο της ολοένα και πιο επιθετικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Τη Δευτέρα, ο διοικητικά κρατούμενος Ομάρ Νταραγκμέχ, 58 ετών, από την Τουμπάς, εντοπίστηκε νεκρός στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ βρισκόταν στις φυλακές Μεγκίντο . Ο Νταραγκμέχ βρισκόταν υπό κράτηση από τις 9 Οκτωβρίου.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς θρήνησε τον θάνατο του Ομάρ Νταραγκμέχ, ίσως του ανώτερου ηγέτη της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κατηγόρησε το Ισραήλ ως υπεύθυνο, χαρακτηρίζοντάς τον «δολοφονία».

Η παλαιστινιακή πλευρά να κάνει λόγο για δολοφονία, δεδομένου ότι είχε εμφανιστεί σε δικαστική ακρόαση νωρίτερα μέσα στην ημέρα και φαινόταν να είναι καλά στην υγεία του.

Ο Ομάς Νταραγκμέχ από φωτογραφία του στα κοινωνικά δίκτυα

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι δύο οργανώσεις αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της ισραηλινής αφήγησης σχετικά με τις συνθήκες θανάτου των κρατουμένων.

«Θεωρούμε ότι ο μαρτυρικός θάνατος οποιουδήποτε κρατουμένου υπό το πρίσμα της συνολικής επίθεσης εναντίον του λαού μας ισοδυναμεί με δολοφονία», ανέφεραν.

Περισσότεροι 239 Παλαιστίνιοι νεκροί από το 1967

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, το Ισραήλ έχει αυξήσει τις εκστρατείες συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 6.000 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων περίπου 50 γυναίκες και περισσότεροι από 1.600 διοικητικοί, βρίσκονται τώρα στις φυλακές της κατοχής.

Από το 1967 έχουν πεθάνει στις ισραηλινές φυλακές 239 Παλαιστίνιοι με το Τελ Αβίβ συνεχίζει να παρακρατεί τις σορούς 11 εξ αυτών.

Sports in

Η «Άντζελα» σώζει γυναίκες που απειλούνται ή κινδυνεύουν - Αυτή είναι η κωδική φράση που εκπέμπει «SOS»

Όποια γυναίκα αισθανθεί ότι κινδυνεύει σε νυχτερινή έξοδο, μπορεί να ζητήσει προστασία με μία κωδική φράση από το προσωπικό του μαγαζιού - Πώς ξεκίνησε η καμπάνια

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024