Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσεχώς Greek Sale στο Παρίσι

Προσεχώς Greek Sale στο Παρίσι

Το μεγάλο ραντεβού με την ελληνική τέχνη έχει οριστεί από τον οίκο Bonhams για τις 22 Νοεμβρίου, με 176 έργα

Μπορεί πλέον η περίοδος των δυνατών δημοπρασιών να έχει διευρυνθεί, αλλά παραδοσιακά ο Νοέμβριος παραμένει ο μήνας των μεγάλων ρεκόρ, της εκποίησης των μεγάλων συλλογών, αποτελεί βαρόμετρο για την αγορά και απορροφά μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος των συλλεκτών.

Σε αυτό το κλίμα παρόν θα είναι και φέτος το Greek Sale που διοργανώνει ο οίκος Bonhams στο Παρίσι, τη μοναδική πλέον αποκλειστικά αφιερωμένη σε έργα ελληνικής τέχνης, δημοπρασία, η οποία πραγματοποιείται ανεξάρτητη και σταθερά από διεθνή οίκο.

Το ραντεβού με την ελληνική τέχνη στη διαχρονία της – από τη Σχολή του Μονάχου έως τη Street Art – έχει δοθεί για τις 22 Νοεμβρίου, οπότε και προγραμματίζεται να δημοπρατηθούν 176 έργα ελλήνων καλλιτεχνών, με τον συνολικό τζίρο να εκτιμάται μεταξύ 2,8 και 4 εκατ. ευρώ.

Το Greek Sale του οίκου Bonhams είναι η μοναδική δημοπρασία αποκλειστικά αφιερωμένη σε έργα ελληνικής τέχνης

Ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο της δημοπρασίας ξεχωρίζουμε τη «Συμπλοκή Τούρκων και Βυζαντινών φρουρών στα τείχη της Κωνσταντινούπολης», του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Πρόκειται, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν το έργο, για αποτοιχισμένη τοιχογραφία που προέρχεται από καφενείο της Λέσβου και δεν έχει εκτεθεί από το 1970. Εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 180.000 ευρώ.

Από τη Συλλογή Λοβέρδου προέρχεται το έργο του Κωνσταντίνου Παρθένη «Γύρω από την Ακρόπολη» (1909). Η εκτίμηση κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ. Στο ίδιο εύρος τιμής εντάσσεται και ένα άλλο έργο του Παρθένη, το οποίο θεωρούνταν χαμένο και είναι γνωστό μόνο μέσω μιας φωτογραφίας από έκθεσή του στο Ζάππειο το 1920 υπό τον τίτλο «Το Πεύκο».

Από τη δημοπρασία του Νοεμβρίου δεν λείπει η υπογραφή του Νικηφόρου Λύτρα με ένα επίσης έως πρόσφατα χαμένο έργο του, που εντοπίστηκε στην Αμερική και ταυτίστηκε μέσω φωτογραφιών. Ο λόγος για τη «Λουόμενη παιδίσκη» που εκτιμάται 80.000-120.000 ευρώ.

Ενα από τα ακριβότερα έργα της βραδιάς – τουλάχιστον ως προς την εκτίμηση – είναι το έργο της ώριμης περιόδου του Γιάννη Μόραλη «Ειδύλλιο» που αναμένεται να αλλάξει χέρια κάπου μεταξύ 180.000 και 250.000 ευρώ.

«Θεωρώ πως η φετινή συλλογή είναι μία μικρή πινακοθήκη, με έργα που καλύπτουν την ελληνική τέχνη από τη Σχολή Μονάχου ως την ελληνική σκηνή της Street Art. Προσκαλούμε λοιπόν τους συλλέκτες και φιλότεχνους να εξερευνήσουν την ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα μελετώντας τις σχέσεις, αλληλεπιδράσεις, επιρροές που αναπτύχθηκαν, εξελίχθηκαν και αφομοιώθηκαν από το παρελθόν ως το σήμερα» μας λέει η διευθύντρια της Art Expertise, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, που διοργανώνει το Greek Sale. Και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι τα έργα θα προσελκύσουν ένα ευρύ κοινό από τους πιο απαιτητικούς συλλέκτες, έως επενδυτές και φιλότεχνους που ξεκινούν τώρα τη συλλογή τους».

Τα έργα που θα δημοπρατηθούν – μεταξύ των οποίων και δημιουργίες των Κωνσταντίνου Βολανάκη, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γιάννη Τσαρούχη, Θάνου Τσίγκου, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Αλέξη Ακριθάκη, Παύλου, Τάκις, Θεόδωρου Στάμου, Απόστολου Γεωργίου, Μαρίας Φιλοπούλου, Γιάννη Κόττη, Αλέξανδρου Βασμουλάκη, Sonke – θα εκτεθούν στην Αθήνα από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου στο κτίριο Αμαλίας 36 και στο Παρίσι από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου (6, Avenue Hoche).

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024