Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Συνελήφθησαν τέσσερις τζιχαντιστές για manual της βόμβας «μητέρα του σατανά»

Ισπανία: Συνελήφθησαν τέσσερις τζιχαντιστές για manual της βόμβας «μητέρα του σατανά»

Ο αρχηγός της ομάδας, ο επονομαζόμενος «Χαλίφης», τους καλούσε να ανακτήσουν την Ανδαλουσία και να αποκαταστήσουν το Χαλιφάτο.

Πράκτορες της Γενικής Αστυνομικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ισπανίας συνέλαβαν τέσσερα άτομα στην πρώτη επιχείρηση κατά του τζιχαντισμού μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι συλληφθέντες, είναι φανατικοί και είχαν αυξήσει τη δραστηριότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα και την δημιουργία προπαγάνδας τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιχείρηση επιταχύνθηκε όταν εντοπίστηκε μια συνομιλία στην οποία ειπώθηκε ότι είχαν βρει ένα εγχειρίδιο στο deep web για να φτιάξουν το εκρηκτικό TATP, γνωστό ως «η μητέρα του Σατανά». Εκείνη τη στιγμή οι υπεύθυνοι της έρευνας αποφάσισαν να δράσουν για να εξουδετερώσουν την απειλή.

Ο «Χαλίφης»

Οι πράκτορες της ισπανικής ΕΥΠ ξεκίνησαν την έρευνα το 2022, όταν εντόπισαν το προφίλ του «Χαλίφη». Αυτό το άτομο είχε δημιουργήσει και διοικήσει πολλές ομάδες, εστιασμένες στους νέους, στις οποίες προσπάθησε να τους κατηχήσει στο τζιχαντιστικό δόγμα. Ωστόσο, μόλις στις αρχές του τρέχοντος έτους προχώρησε δικαστικά η έρευνα, όταν εντοπίστηκαν και άλλα προφίλ νεαρών ατόμων.

Σύμφωνα με τις πηγές της ΑBC, ο «Χαλίφης» έστειλε πρώτα ορισμένα μηνύματα σε μεγάλες ομάδες νέων και εστίασε σε εκείνους που έδειχναν μεγαλύτερο βαθμό προσήλωσης, αφοσίωσης και πίστης στο δόγμα. Τους οδήγησε σε άλλες, πολύ πιο μικρές ομάδες, όπου συνέχισε τον προσηλυτισμό και την κατήχηση και μίλησε, ανοιχτά πλέον, για τρομοκρατική δραστηριότητα.

Οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες, είναι Ισπανοί, έχουν ασπασθεί στο Ισλάμ και είχαν υποβληθεί σε μια ταχεία διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης τους τελευταίους μήνες.

Στα φόρουμ που πόσταραν οι τέσσερις τους, εστάλησαν πολύ ξεκάθαρα μηνύματα, όπως το «να χυθεί αίμα για την ανάκτηση της Αλ Άνδαλους (Ανδαλουσία) και την αποκατάσταση του Χαλιφάτου».

Αυτού του είδους τα μηνύματα και η συζήτηση για το εγχειρίδιο TATP που είχαν λάβει, οδήγησαν την Αστυνομία στη σύλληψή τους.

Στην επιχείρηση κατασχέθηκαν υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα και τώρα θα αναλυθούν για να εξεταστούν τα κανάλια συνομιλίας και οι ομάδες στις οποίες συμμετείχαν.

Οι τέσσερις ήταν επίσης δέκτες προπαγάνδας από εξαιρετικά σκληρές τζιχαντιστικές ομάδες. Ο όγκος της τεκμηρίωσης που πρέπει να εξεταστεί είναι τεράστιος, επομένως η έρευνα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της.

Η εξουσία του «Χαλίφη» στην ομάδα εξηγείται και από το γεγονός ότι δυο από τα νεαρά μέλη του είχαν ζητήσει την άδεια να παντρευτούν μέσω της μουσουλμανικής ιεροτελεστίας, την οποία και έδωσε. Αυτή τη στιγμή το ζευγάρι ζούσε μαζί σε ένα σπίτι.

Από τότε που το έκαναν, η ριζοσπαστικοποίησή τους έχει αυξηθεί σημαντικά με πυρήνα τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Έφτασαν σε σημείο να ηχογραφούν ένα βίντεο με το μήνυμα για την ανάκτηση της Ανδαλουσίας που ήδη αναφέρθηκε στις κατηγορίες.

Στη Γρανάδα οι συλλήψεις

Οι συλλήψεις έγιναν στις πόλεις Huétor-Tajar (Γρανάδα), όπου ήταν ο αρχηγός της ομάδας με το παρατσούκλι «ο Χαλίφης», Cubelles (Βαρκελώνη) και Μαδρίτη. Κατηγορούνται για τα αδικήματα της αυτοκατήχησης με τρομοκρατικούς σκοπούς, της κατήχησης τρίτων και της εξύμνησης της τρομοκρατίας. Μόνο ένας από αυτούς δούλευε και οι υπόλοιποι ζούσαν με τις οικογένειές τους.

Η επέμβαση της αστυνομίας, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, είχε προληπτικό χαρακτήρα, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για να πραγματοποιήσουν επίθεση.

Πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της ισπανικής Εθνικής Αστυνομίας ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών σε διάφορα μέρη της Ισπανίας, όπως επιβεβαιώνει το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά της η ισπανική τηλεόραση μετέδωσε: «Οι τέσσερις κρατούμενοι τζιχαντιστές είχαν ένα εγχειρίδιο για να φτιάξουν τη «μητέρα του Σατανά»

Με επικεφαλής τον «χαλίφη», ζήτησαν «να χυθεί αίμα για να ανακτήσει την Ανδαλουσία και να αποκαταστήσει το Χαλιφάτο». Τρεις από αυτούς οδηγήθηκαν σε προσωρινή φυλάκιση, ενώ ο τελευταίος αφέθηκε ελεύθερος με ασφαλιστικά μέτρα.

Η επιχείρηση εναντίον αυτών των νεαρών σε ηλικία, εκ των οποίων οι δύο είχαν ισπανικό διαβατήριο και οι δύο είναι μαροκινής καταγωγής, λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά την ενίσχυση του επιπέδου συναγερμού για πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στη βαθμίδα 4 (στα πέντε), λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Γάζας και μετά τις επιθέσεις στο Βέλγιο και η Γαλλία.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για κατήχηση με τρομοκρατικούς σκοπούς, κατήχηση τρίτων και εξύμνηση τρομοκρατίας. Η επιχείρηση παραμένει ανοιχτή και τελεί υπό πλήρη μυστικότητα. Ο δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου Σαντιάγο Πεδράθ έστειλε τρεις από τους κρατούμενους στη φυλακή και άφησε ελεύθερο τον τέταρτο.

Οι συλληφθέντες, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε το 2022, είναι τέσσερις νεαροί, τρεις άνδρες και μια γυναίκα μεταξύ 20 και 30 ετών, που διέμεναν στη Μαδρίτη και στις επαρχίες της Βαρκελώνης και της Γρανάδας. Ο αρχηγός της ομάδας, ένας 20χρονος Βορειοαφρικανός με το παρατσούκλι «Χαλίφης», κατασκεύαζε βίντεο βίαιου περιεχομένου και χρησιμοποιούσε τα κοινωνικά δίκτυα για να στρατολογήσει και να κατηχήσει άλλους εξτρεμιστές. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πώς αυτοί οι άνθρωποι, συνδεδεμένοι μέσω κλειστών ομάδων κοινωνικών δικτύων, είχαν υποστεί μια διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης με σκοπό την τρομοκρατία.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2022, όταν ειδικοί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εντόπισαν τον λεγόμενο Χαλίφη, ο οποίος ήταν ο δημιουργός και ο διαχειριστής πολλών ομάδων στις οποίες προσπάθησε να κατηχήσει τους νέους στο τζιχαντιστικό δόγμα.

Η σύλληψη την περασμένη Τρίτη ενός άνδρα στο Huétor Tajar για την τζιχαντιστική του δράση στα κοινωνικά δίκτυα οδήγησε στη σύλληψη των υπολοίπων.

Στη διάθεση του υπ’ αριθμόν πέντε Κεντρικού Ανακριτικού Δικαστηρίου τέθηκαν σήμερα το πρωί οι τέσσερις συλληφθέντες, ο επικεφαλής του οποίου έχει διατάξει τη φυλάκιση τριών εξ αυτών.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από κοινού μεταξύ της Επιτροπής Γενικών Πληροφοριών και των Επαρχιακών Ταξιαρχιών Πληροφοριών της Γρανάδας, της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, με την υποστήριξη της Europol.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα την ίδια μέρα που πραγματοποιείται η συνάντηση που κάλεσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, με τις κοινοβουλευτικές ομάδες για την ενημέρωση τους για την τρέχουσα αντιτρομοκρατική κατάσταση.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιείται στην έδρα του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μαρλάσκα μετέφερε στους πολιτικούς εκπροσώπους τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Πίνακα Αξιολόγησης Τρομοκρατικών Απειλών που πραγματοποιήθηκε αυτήν την Τρίτη, με την οποία αποφασίστηκε η διατήρηση του επιπέδου 4 συναγερμού, αν και λαμβάνει αμέσως «συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας».

Σήμερα το πρωί, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιες, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να στείλουν «ένα μήνυμα ηρεμίας και υπευθυνότητας» επειδή βλέπουν τους Γάλλους ή τους Γερμανούς γείτονές τους σε «τεταμένες καταστάσεις». Ο Νούνιες, ζήτησε από τους πολίτες να είναι «σε εγρήγορση» και να λάβουν «ορισμένες προφυλάξεις».

Χθες, ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Λουίς Αλμεϊδα, θεώρησε «λογικό» να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού μετά τις επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τον ερχομό των Χριστουγέννων σε μερικές εβδομάδες».

Sports in

LIVE: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

LIVE: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Παρακολουθήστε live στις 19:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης ΠΑΟΚ – ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024