Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επιστημονικό Συνέδριο: Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Επιστημονικό Συνέδριο: Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Επιστημονικό Συνέδριο διοργανώνει το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης για τα 40 χρόνια της αδιάλειπτης λειτουργίας του. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, 20-22 Οκτωβρίου

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών του για τα 40 χρόνια της αδιάλειπτης προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, διοργανώνει το επιστημονικό συνέδριο «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Το συνέδριο θα λάβει χώρα στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου στο διάστημα 20 – 22 Οκτωβρίου 2023.

Πιστό στους στόχους που έχει χαράξει για προβολή του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη, το Μουσείο υποστηρίζει αλλά και προωθεί την επιστημονική έρευνα πάνω σε όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή. Το επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η γυναικεία μορφή στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη» εντάσσεται στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 40 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου και φιλοδοξεί να καταστεί σημείο αναφοράς για τους ερευνητές που θέλουν να αναζητήσουν τη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με τη γυναίκα.

Η γυναικεία μορφή έχει σημαντική παρουσία στη ζωή και στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ενώ συχνά έχει σχολιαστεί η αμφίθυμη εκπροσώπηση γυναικών στο έργο του. Όπως και με άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τον συγγραφέα, το θέμα συχνά εγείρει αντικρουόμενες απόψεις.

Η επιστημονική ομάδα του Μουσείου τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με αυτό το αντικείμενο, διατηρώντας δίαυλους επικοινωνίας με Έλληνες και ξένους επιστήμονες που αναζητούν τις σκέψεις και εμπειρίες του Νίκου Καζαντζάκη με το γυναικείο φύλο όπως αυτές αποτυπώνονται στα ιστορικά δεδομένα της ζωής του, σε επιστολές και στα κείμενά του, προκειμένου να ερμηνεύσουν τον ρόλο που ο συγγραφέας έχει επιφυλάξει για τη γυναίκα στο έργο του.

Η απόφαση να οργανώσουμε ένα Επιστημονικό Συνέδριο με αυτό το θέμα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της επιστημονικής αναζήτησής μας πάνω σε κάθε πτυχή της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Το συνέδριο απευθύνεται σε νέους ερευνητές/ερευνήτριες, σε έμπειρους και εξειδικευμένους μελετητές/μελετήτριες της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και το ευρύ κοινό. Στις εργασίες του συνεδρίου θα εξεταστούν όψεις της ζωής και του έργου του Νίκου Καζαντζάκη γύρω από τη σχέση του με τη γυναικεία μορφή και την απεικόνισή της στα κείμενά του, θα διερευνηθούν ανεξερεύνητες ή παραγνωρισμένες πτυχές του θέματος και θα προταθούν νέες, αντικειμενικές και βασισμένες σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα προσεγγίσεις.

Παράλληλα με το κύριο μέρος του συνεδρίου, έχουν προγραμματιστεί ιδιαίτερες δράσεις, όπως περίπατος στο Ηράκλειο του Καζαντζάκη, Μαθητική εκδήλωση εμπνευσμένη από τα «Παλάτια της Κνωσσού» του Καζαντζάκη και Περιοδική έκθεση με θέμα τον «Ανήφορο» του Καζαντζάκη.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου και των παράλληλων δράσεων είναι ανοιχτή και δωρεάν για το κοινό.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024