Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνικής κοινότητας – «Υποστηρίζουμε την απελευθέρωση των Παλαιστινίων»

Ανοιχτή επιστολή καλλιτεχνικής κοινότητας – «Υποστηρίζουμε την απελευθέρωση των Παλαιστινίων»

Μερικά από τα ονόματα που ήδη έχουν υπογράψει είναι αυτά των Ναν Γκόλντιν, Μπράιαν Ίνο, Τζούντιθ Μπάτλερ κ.λπ

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Η κοινότητα των τεχνών είναι ποικιλόμορφη και διασχίζει σύνορα, εθνικότητες, συστήματα πίστης και πεποιθήσεων. Εμείς ως καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιμελητές, κινηματογραφιστές, εκδότες και εργαζόμενοι που δημιουργούμε τον πυρήνα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται ιδρύματα και οργανισμοί πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτοί οι χώροι δεν είναι απλώς ασφαλείς αλλά ανθρώπινοι.

Υποστηρίζουμε την απελευθέρωση των Παλαιστινίων και ζητάμε τον τερματισμό της δολοφονίας και κακοποίησης όλων των αμάχων, την άμεση κατάπαυση του πυρός, τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τον τερματισμό της συνενοχής των κυβερνητικών μας οργάνων σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου.

Απαιτούμε να σπάσει άμεσα η θεσμική σιωπή γύρω από τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη και πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τα λόγια του συντονιστή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, «ρόκειται για την απώλεια της ανθρωπιάς μας αν η διεθνής κοινότητα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι απλά απάνθρωπο».

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι γινόμαστε μάρτυρες της εξέλιξης μιας γενοκτονίας στην οποία η ήδη επισφαλής ζωή των Παλαιστινίων θεωρείται ανάξια βοήθειας, πόσο μάλλον ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης

Emily Jacir, Μνημείο για τα 418 παλαιστινιακά χωριά που καταστράφηκαν, ερημώθηκαν και κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1948 / Σκηνή προσφύγων, κλωστή κεντήματος, βιβλίο καταγραφής, 2021

Αντιμετώπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανισότητας

Η σιωπή σε αυτή την επείγουσα στιγμή της κρίσης και της κλιμακούμενης γενοκτονίας δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη θέση. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη θεσμική αντιμετώπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανισότητας. Τα καλλιτεχνικά σας προγράμματα επωφελούνται από αυτές τις πολιτικές. Ζητάμε τώρα να συνεχιστούν και να επεκταθούν αναγνωρίζοντας τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός.

Οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί της Γάζας, οι δολοφονίες και ο αναγκαστικός εκτοπισμός των κατοίκων της έχουν καταδικαστεί από τη Διεθνή Αμνηστία, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Action Aid. Αυτοί, μεταξύ άλλων παγκόσμιων φορέων, έχουν επισημάνει ότι η συλλογική τιμωρία των αμάχων της Γάζας -που περιλαμβάνει τη δολοφονία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφων και ιατρών, καθώς και την καταστροφή όλων των υποδομών και των πόρων που συντηρούν τη ζωή, κόβοντας το νερό, τα τρόφιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα φάρμακα- ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Η σιωπή σε αυτή την επείγουσα στιγμή της κρίσης και της κλιμακούμενης γενοκτονίας δεν είναι μια πολιτικά ουδέτερη θέση

Σε «πλήρη πολιορκία»

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι γινόμαστε μάρτυρες της εξέλιξης μιας γενοκτονίας στην οποία η ήδη επισφαλής ζωή των Παλαιστινίων θεωρείται ανάξια βοήθειας, πόσο μάλλον ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης. Ατιμώρητο, το Ισραήλ έχει ήδη προβεί σε τρεις από τις πέντε καθοριστικές πράξεις που περιγράφονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Γενοκτονία. Όπως γράφει ο Raz Segal, ισραηλινός ιστορικός και μελετητής της γενοκτονίας, «το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει τη 16ετή πολιορκία της Γάζας -την πιο μακρά στη σύγχρονη ιστορία, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου- σε «πλήρη πολιορκία»». Αυτή η οδηγία για την επίτευξη της συστηματικής καταστροφής των Παλαιστινίων και της παλαιστινιακής κοινωνίας στη Γάζα προέρχεται απευθείας από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Yoav Gallant, ο οποίος έχει περιγράψει τους στόχους του με υποβαθμισμένους όρους, ως «ανθρώπινα ζώα».

Εμείς, οι υπογράφοντες, απορρίπτουμε τη βία εναντίον όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους, και ζητάμε να τερματιστεί η βασική αιτία της βίας: Η καταπίεση και η κατοχή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον παλαιστινιακό λαό. Ζητάμε από τις οργανώσεις τεχνών να δείξουν αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στον πολιτισμό και καλούμε τις κυβερνήσεις μας να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός και το άνοιγμα των διαβάσεων της Γάζας, ώστε να επιτραπεί η απρόσκοπτη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πιστεύουμε ότι οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί και τα ιδρύματα των οποίων αποστολή είναι να προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης, να προωθούν την εκπαίδευση, την κοινότητα και τη δημιουργικότητα, υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία της ζωής και το βασικό δικαίωμα της ύπαρξης. Σας καλούμε να αρνηθείτε την απανθρωπιά, η οποία δεν έχει θέση στη ζωή ή την τέχνη, και να προβείτε σε δημόσια απαίτηση από τις κυβερνήσεις μας να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός.

Δείτε τη μακρά λίστα των διεθνών καλλιτεχνών εδώ

*Με στοιχεία από artforum.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024